Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.03.24. 11:04 emmausz

Gábor-napra

Budapesten az Andrássy útnak a Városligetbe való beszájadzásánál hatalmas oszlop áll. Magát a millenniumi emlékművet többen hozták össze. Mindenesetre az oszlop tetején egy öt méter magasságú bronz angyalalak található, mely Zala György alkotása (annak idején – 1900-ban - a párizsi világkiállításon Grand-Prix-díjat kapott érte). Nem egészen tudom, miért éppen Gábriel arkangyalt állították oda. Talán azért, hogy mint hírvivő angyal, vigye jó hírünket szét az egész világba. Nemrég az egyik blogger lecserélte a szobrot az oszlop tetején. Elvis Presleyt állította az angyal helyére.
Szeretem Elvis hangját hallgatni, de soha nem jutna eszembe lecserélni a hírvivő angyal szobrát Presley-re, aki – mint tudjuk, 1956-ban nagy nyilvánosság előtt tett hitet a magyar forradalom ügye mellett, az amikat adakozásra buzdítva. Nos, emiatt keresnek neki egy teret, amelyet róla neveznének el. Minden tér alkalmasabb erre, mint a Hősök tere.
Visszakanyarodva a Gábor-, Gabriella-, Gábriel-napra, mondanom se kell, hogy Isten éltessen minden Gábort, Gabriellát, Gábrielt. A bátyámat, aki ma ünnepli, a feleségemet, aki nem ma ünnepli a névnapját. Remélem, senkit se hagytam ki!
De igen.
Azokat, akiket erre a névre kereszteltek, de soha nem ünneplik névnapjukat, mert nem szokás náluk, miként itt Franciaországban sem.
Továbbá mindenkit, aki nem Gábor, Gabriella, Gábriel. Őket is Isten éltesse. Hánynak szinte soha, senki nem emlékezik meg keresztneve napjáról. Egy Ubult ki tart számon, vagy egy Xéniát ki?
Szükségük van minden Lee Csongnak, Igornak és Alinak is az Isten áldására, egyáltalán arra, hogy valaki szeresse őket, mert ennek hiánya okozza az otthoni háborúskodásokat és az országos és világméretű háborúkat.
Miközben tehát jókívánságaimat fejezem ki a ma ünnepelteknek, igyekszem kiterjeszteni ezt a föld minden lakójára. Jókra és gonoszokra egyaránt, mert írva van: a nap fényét Isten egyaránt kiárasztja jókra és gonoszokra.
A jókra, hogy még jobbak legyenek, a gonoszokra, hogy megváltozzanak, és felhagyjanak az ellenségeskedéssel.
Éljenek az emberek! Pusztuljanak kóros gondolataik, melyek ellenségeskedésre irányulnak, s mellyel a saját erejükből nem képesek felhagyni.
(Nélkülem semmit sem tehettek, mondta a Mester.)
***
Két helyi apróság. Meglepett, ha nem is igazán, hogy itt a síneken nem Diósgyőr felirat áll. Egy valamirevaló sínnek Diósgyőrben kell(ene) készülnie. Mindhiába. Ezeken Creusot felirat áll. Ez is egy város, és vasgyára van (vagy volt).
A másik műszaki jellegű furcsaság: A falu főtere környéke csillog a flaszterba kevert apróra zúzott üvegdarabkáktól. Nem képzelem el, hogy nagyobb szemek volnának benne, a kerékpároknak se árthatnak. Azért nem szeretnék mezítláb végigmenni azon az úttesten.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr45169302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Samu 2011.03.24. 22:38:45

Isten éltesse sokáig Gábort!

Ismeretlen_11533 2011.03.25. 14:00:33

Köszönöm. Majd megmondom neki.
süti beállítások módosítása