Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2011.03.25. 19:23 emmausz

Kis-wistiti

Ha egy amerikai gyereket lefényképeznek, okvetlenül elhangzik a „Cheese, hogy a készülő fotón a gyermek kvázi mosolygós képe jelenjen meg! A franciák más szóra buzdítják a csemetéket: egy kismajom nevét kimondva áll a szájuk mosolygásra: a majom neve wistiti.
Az 57-es út néhány éve készült. Az új, négysávos útszakasz átadásának a napján a helyi iskolában osztályfényképezés volt. Valahogy a gyerekeknek beragadt ez a szó, s ha kellett, ha nem, mondogatták. Az útátadás alkalmával mindjárt kis kirándulást szerveztek a nebulóknak, akik odaérve a két aluljáró egyikéhez egyre csak ismételgették a wistiti-t, és élvezték, hogy a betonfalak ide-oda verik a hangokat. Ez a hangicsálás igen megtetszett a serdületlen ifjúságnak.
A helyiek hamar kialakítottak egy kisebb, meg egy nagyobb túraútvonalat – amolyan kirándulós-sétálós köröket. Ezeket rendre elnevezték kis wistiti-nek s nagy wistiti-nek.
A kisebbiket ma másodszor jártam végig. Ez akkora séta, hogy ha elég lassan megyek, és meg-megállva elgyönyörködöm a fennsík lankáiban, akkor kitesz egy órát is a gyaloglás. Nekem meg ez kell – naponta.
Ma tehát szép tavaszi napsütésben ballagtam át a mezőn. Az egyik lekerekített telken feltűnt egy magvető. Nem volt ez olyan fáradt, mint Millet magvetője, sem olyan fenséges, mint van Goghé, inkább pragmatista. A magvető traktort vezetett, melyre hátul egy kúpos szerkezet volt szerelve, és amelynek a tárcsája olyan tempóban spriccelte szanaszét a szántásban a magokat, mint a sót az utakra a munkagép havazáskor.
Nem tudom, hogy a magvető fáradt volt-e vagy sem, de ha igen, akkor nem a derekára kötött zsák súlya és karjának rendíthetetlenül ismételt mozdulata fárasztotta, hanem a szakadatlan figyelés: a traktor irányítása, hogy a barázdák egyenletes mennyiségű magot kapjanak és egyenlő távolságban helyezkedjenek el egymástól.
Óhatatlanul eszembe ötlött a Mester tanítása a magvetőről, aki maga az Isten. A föld, mely az isteni igazságokról szóló tanítás magját befogadja, az ember. (Az útfélre esett mag nem ad helyet Isten szavának, a köves helyre esett mag nem tud gyökeret verni az ember szívében, a tövisek közé esőben a világ gondja, a gazdagság csalárdsága elfojtja az igét, és gyümölcsöt nem hoz. A jó földbe esett magot semmi sem akadályozza meg természetes fejlődésében. Vö. Mt. 13,20-22.)
Az egyik legszemléletesebb parabola értelme kezdett kibontakozni szemem előtt:
A magok túlnyomó többsége, legalább 95%-a jó földbe hullik!
Ide írom gyorsan gyermekem egyik megfigyelését. Az emberek töredéke
jár templomba, más részük a maga módján vallásos, zömük pedig egyszerűen jó szándékú ember. Nem ritkán különbek, mint azok, akik magukat vallásosnak tartják. Ezekről mondta a Mester a farizeusoknak: …a vámosok megelőznek benneteket a mennyek országában!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr855169304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása