Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.01.06. 17:30 emmausz

Hét végén

Tegnap önmérsékletre volt szükségem, hogy meg ne bántsak senkit, akikkel este találkoztunk. Vita alakult ki: A lényege: baj van a papokkal. Rendben van. Baj van velük. De.
Miért éppen a papokkal, miért nem a biciklistákkal? – hogy a Bolondok hajója c. film egyik epizódját idézzem. Miért éppen papokkal, miért nem az asztalosokkal, a lakatosokkal, a mélyszegénységben élőkkel vagy éppen a kufár bankárokkal? Magamban rendeztem a dolgot. Ilyenek jutottak eszembe: – – csacsi öreg medvék (Micimackó),
– Idéztem Duke Ellington hosszú-hosszú könyvét, mely kötetben valamennyi zenésztársának pozitív vonásait emeli ki, száz oldalakon keresztül, anélkül hogy rosszat szólna róluk, akik éppoly esendő emberek lehettek, mint mi magunk.
– Bevillant Marcell atya meggondolása: „Nekem nincs véleményem. Szeretetem van.”     
– Nem utolsósorban, de idézhetem a Mestert: Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!”
– Valaki úgy fogalmazott, hogy nem az ember dolga az ítélkezés; az Isten tartotta fenn magának az ítélkezés jogát igazságossága és irgalmassága szerint.
– Én Tomka F.-vel azt gondolom: Vita helyett vigyük az Úr elé a kérdést, világosítsa meg a vitázókat, és az jobb lesz, mintha mi bölcsködnénk.
– És még egy, ami már ott is felmerült bennem: A különbözőségünknek próbáljunk örülni. Mi lenne, ha mind egyformák volnánk temperamentumban, gondolkozásmódban.
Ennyit erről.
Az este egyéb vonatkozásaiban a szokásos mederben folyt le.
Ma Vízkereszt, január 6-a van. Valamiért azt gondoltuk, hogy második vasárnapja a hónapnak, tehát mise után agapé. De nem láttuk a ráutaló előkészületeket. „Uram, ne hagyd, hogy megszégyenüljünk”. Azonnal érkezett a logikus megoldás: Még csak első vasárnapja van az évnek. Van tehát egy hét „laufunk”, hogy ki is készítse elő a találkozót. Vízkereszt van (valaha a vízszentelés ünnepe), a háromkirályok napja. Papunk beszédében pápánk könyvére (Krisztus gyermeksége) utalt: a három napkeleti bölcs története teológiai kép, a mondanivalóját figyeljük. Zárómondatát különösen is: „Más úton tértek vissza hazájukba.” Mi meg a lakásunkba. A találkozás után meg kell változnia utunknak. Szép gondolat.
Mint a kedvenc népénekem mondja: „Föl, föl, már ébredj, szívem… Már mindig jól és szentül élj!”

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245169986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása