Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.03.05. 12:27 emmausz

Tavaszi agytakarítás

– Már fél tizenkettő, és Ágoston ma – legalábbis eddig még – nem lett országos első semmiben. Mondtam is tegnap este Leventének, a léc elég magasra tétetett. Neked az európai szövegértő versenyben kell első helyen végezni, ha unokatesódat überelni kívánod. Persze ez csak vicc. Valójában elég kétélű a dolog. Az okos embereket kevesen értik meg. És ez rossz lehet.
– Közhelyekről „cseverésztünk” a bloggerinákkal. Sok újat nem lehet mondani a közhelyekről, mert lassan az is közhelyszámba megy, hogy róluk esik szó. Ma beleakadtam egybe Steinbecket olvasva: Ezt írja: „Á, minden nő egyforma, az egyik ilyen, a másik olyan – mondta nyugtalan pofával (ezt a beköpést már tizenöt éve nem hallottam).” Eddig az idézet a Rosszkedvünk tele c. kötetben. És én még azt hittem, ez magyar közhely. Hát nem. A világ túlsó felén éppúgy ismerik, mint itthon. Igaz, hogy én közgazdászokra húzva hallottam kb. 40 éve ugyanezt. Valaki azt mondja, hogy az igazi irodalom nem alkalmaz közhelyeket, csak a ponyva. Én Steinbecket igazi irodalmárnak tartom. Könyvében ugyanezen a lapon írja: „Szeretem a hajnalt. Felsrófolja a bankot és kész.” Hirtelen két újabb közhely – ugye. És irodalom.
Szombaton sütöttem el magam is két közhelyet: Éjjel böjtölök, nappal virrasztok.
Most kiegészítem egy harmadikkal: „Amióta alszik az uncsika, azóta folyamatosan én foglalkozom vele” – dicsekszem hazaérkező anyjának.    
– Tücsi kapott egy videoklipet, mely arról szól, hogy egy öregúr mellé szegődött egy liba, és nem tágít mellőle annak ellenére, hogy soha nem eteti semmivel. Ha sétál, mellette totyog, ha mással beszél, megvárja türelmesen. Ha motorra pattan, ott repül mellette egy méter magasságban (ahogy én is szeretnék, de idáig csak álmomban sikerült).
Igénytelen és ragaszkodó az öreg libája,
ez ennek a történetnek a bája.
Bár ott repül mellette,
sose volt még galibája,
s bár nem kell neki az öreg zabája,
ez nem a gazdi hibája.
Nem is értem,
akkor mitől nő a liba hája,
mája. Vajon nem változik
a formája?  
– Valakinél olvasom a böjti programot. Ezt írja:
Boldogan
Önzetlenül

Jézusért
T
enni.
S csakugyan. Él az archosztikon: BÖJT = a felsoroltakkal.  
Adódhat frappáns válaszként, amit ez időszak során tenni illik: BIA.
B-öjt
I-ma
A-lamizsna.
Ezek a mnemotechnikai eljárások megkönnyítik a bevésést, de nem mindig pontosak. Valahogyan muszáj valamiféle szóra ráhúzni a kiterjedt tartalmakat. Erősen dívhat Amerikában is. Egy marketing-kötet tele volt velük. Még erőltetettebbnek tűnt a fogalmak értelmes megnevezésére való törekvés, hiszen mindet műfordították. Biztosra veszem, hogy kényszerűségből ferdítették is egyben.
Egyebekben, ha az igazi böjtöt meg akarod ismerni, lapozd fel Izajás 58. fejezetét az Ószövetségben. Alig hiszem, hogy győznéd mnemotechnikai módszerrel feldolgozni.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr325170048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása