Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.08.31. 21:35 emmausz

Tege vagy maga

(Egy közös blogba szánt anyagomat ide posztolom.)
Amikor az ember kicsi, ugrál benne a megszólításbeli kétarcúság lehetősége. Egyikünk papás-mamás játék közben tette ezt az általunk azóta emlegetett kijelentést: „Te maga, beteg a gyereke.”
Bennem vagy négyéves koromban olyasfajta kép élt, hogy a tegezés az valamiféle leszólás egyben. Anyánk gumicsizmájával játszottunk. Dobáltuk, s közben azt kiabáltuk, most letegezlek! És a csizmákat vagdostuk egymáshoz.
Prohászkánál olvashatjuk 1920-as naplóbejegyzései között (dec. 11.), hogy „Festetich Pál gróf (magyar arisztokrata) föllépett vidéken s igy (sic!) szólította a közönséget: Tiktek kentek!’ Zichy Aladár gróf pedig igy: ’Tisztelt parasztok!’ Ezek a magyar néptől igazán annyira vannak, mint Makkó Jeruzsálemtől.”
Szomszédom Debrecenben nőtt, a cívisvárosban. Neveltetése okán nem fogadja, ha a ház gyerekei úgy köszönnek neki, hogy ’szia’.  Amikor véleményemet kérte az esetről, köpni-nyelni nem tudtam. Magam minden fenntartás nélkül örülök neki, ha valaki egyáltalán köszön. 
Meg kell becsülni a jó csíráját. Olyan ez, mint a fiatal, aki át akarja adni ülőhelyét. Mindenképpen elfogadom. Nem azért, mert nem vagyok képes tovább állni, hanem azért, mert méltányolom az ifjabb generáció szándékát, gesztusát. S nem hagyom, hogy frusztrálja őt elzárkózásom.
Az előző példák mind arra utalnak, hogy a kisebb-nagyobb társadalomban évezredek óta létezik a tegező viszony (Et tu, mi fili, Brute?), s mellette a fölé-alárendeltséget kifejező magázódás. Annak is különféle árnyalatai. Kabos László egyik kabaréjelenetében dicsekszik azzal (szoc. idők!), hogy a nőknek mindig azt mondja, hogy nagyságos asszonyom. Ugyanis, ha korábban (1945 előtt) az volt, akkor örül neki, hogy valaki elismeri méltóságát. Ha pedig nem volt 45 előtt nagyságos asszony, akkor még jobban örül neki.
Az biztos, hogy nagyfokú érzékenység kell ahhoz, hogy kitaláljuk, ki milyen megszólításnak örülne. Amikor egyik felnőttől először hallottam, hogy kegyed, nagyon meglepődtem. Azt hittem, már rég kihalt ez a fajta megszólítás. De nem. Vö.Kiskegyed. 
A neten terjed a tegezés. Már-már tőlem se idegen. Ám nem biztos, hogy akit a hálón tegezek, akkor is tegezném, ha szemtől-szemben találkoznék az illetővel. 
Még az érdekesség kedvéért megjegyzem, hogy az Üdvöz légy, Mária kezdetű ima a franciáknál tegező és magázó formában is ismert. Nálunk csak tegező formában él, miként a Mi Atyánk is. 
Végül pedig úgy gondolom, hogy mind tegező, mind magázó formában lehet az ember udvarias, készséges és előzékeny, ugyanígy lópokróc is. Tehát a tiszteletadás és a tegezés/magázás nem egészen korrelálnak.
Siralmak könyve 1. fejezet
AZ ELSŐ SIRALOM
ALEF Ó, mily elhagyottan ül a város, amely egykor tele volt néppel

BET Csak sír, egyre sír éjjelente, könnyei peregnek az arcán.
GHIMEL Számkivetésbe került Júda, .... A pogány népek között lakik, s nem talál nyugalmat.
DALET A Sionra vivő utak gyászolnak, mert nincs, aki ünnepelni jönne...
HE Akik szorongatták, fölé kerekedtek, ellenségei dúskálkodnak. Maga az Úr sújtott le rá
VAU ... Fejedelmei olyanok lettek, mint a kosok, amelyek nem találnak legelőt.
ZAJIN Jeruzsálemnek senki sem sietett segítségére. Elnyomói látták ezt, és mulattak pusztulásán.
CHET ... Jeruzsálem tisztátalanná vált.
TET ... nincs, aki vigasztalja. „Uram, lásd meg nagy nyomorúságomat, ellenségem ujjong.”
JOD Az ellenség kinyújtotta kezét minden drágasága felé.
KAF Odaadják élelemért minden kincsüket, csak hogy megmentsék életüket.
LAMED Ó, van-e oly fájdalom, mint az én fájdalmam?
MEM Elhagyatott lettem, s nyomorult egyszer s mindenkorra.
NUN ... Ellenségeim kénye-kedvére hagyott az Úr, s nincs erőm, hogy ellenálljak.
SZAMECH Megalázta az Úr vitéz harcosaimat... Sajtójában az Úr összetaposta Júda hajadon leányát.
AJIN Ezért sírok oly keservesen..., mert az ellenség felülkerekedett.
PE ... Az Úr mindenfelől elnyomókat küldött Jákob ellen. S Jeruzsálem utálat tárgya lett körükben.  
CÁDE Igazságosan sújt az Úr, mert lázongtam parancsai ellen. ...
KOF... Papjaim elpusztultak a városban, amikor élelmet kerestek, hogy megmentsék életüket.
RES Nézd, Uram, mennyire szorongok! ...fiaimtól foszt meg a kard, belül meg a halál pusztít.
SIN ... nincs, aki vigasztaljon! Ellenségeim mind ujjonganak pusztulásom hírére...
TAV Jusson színed elé minden gonoszságuk, s bánj velük úgy, amint velem bántál minden vétkemért! Közöm. Jeruzsálem pusztulását mutatja meg akrasztikus módon: tehát a verseket alfabetikus kezdőhanggal indítja. Nincs mit szépíteni, a Jeremiás által jövendölt pusztítás bevégeztetett. Úgy látszik, nemcsak a személyes létben, hanem a népek életében is keletkeznek hullámvölgyek. Isten azonban ezekben is jelen van, éppúgy, mint az egyéni sorsok mélypontjain. Ezt inkább tudjuk, mint átérezzük. Mindenesetre végső soron vigasztalás.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr711667010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása