Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.16. 10:04 emmausz

Lourdes szentje

Időmbe belefért, hogy olvassak és olvassak. Olvasás közben kétféle érzés harcolt bennem. Mikor érek a végére a könyvnek, és vele csaknem párhuzamosan: Nem akarok a végére érni – ti. Franz Werfel Bernadette c. munkájának. A Steinbeck állította kategória (zöngicse) ebben a regényben is gyakorta előfordult. Amikor az ember hosszas leíráshoz, zöngicséhez ér, szívesen felgyorsítaná a történéseket. Ám Bach óta tudjuk, hogy a lángésznek joga van olykor kényelmesre venni a tempót, és el-elandalítani a hallgatót, ha kéri, ha nem.
Visszatérve a regényre: helyenként viszont olyan mélységeket mutat fel az írás, hogy ott szívesen lehorgonyozna az ember.
Most viszont vége. Bernadette Soubirous felnövekedett, a lourdes-i kegyhely az ő eszközként való közreműködésének is köszönhetően lett kegyhellyé.
Bernadette apácaként meghalt, utóbb pedig szentté avatták.
Werfel színvonalas regényt írt az életéről. Sajnos a korrektúra gyengére sikeredett. A regény megérné az átfésülést, hogy az ember el ne bizonytalanodjon: a nevers-i zárda helyes szóalakját illetően (háromféleképpen szedve olvastam a könyvben). Ez persze csak szerkesztőségi múltam morgolódása.
Végül is a könyv nagyszerű élmény. 
Ide most csak egy furcsa epizódját idézem:
Az író III. Napóleonnal kapcsolatban visz végig egy gondolatsort, amelynek során többek között a következőket írja: „aki a világot kormányozza, tudhatja, hogy a dolgok nem mennek hétköznapi rendben, ...bonyolódásuk nem tőle függ... Hogy a gyilkos golyója célba talál-e, nem annyira a ballisztikától függ, mint inkább azoktól a hatalmaktól, akiket akár Szentháromságnak nevezünk, akár a csillagok akaratának. Csak egy császár értheti meg igazán, mennyire benne él a csodában.”
Óhatatlanul Szent II. János Pál és Ali Agca esete jut eszembe Werfel sorait olvasva. Mint közismert, a török jól célzott, találata mégsem okozta a pápa halálát, aki Mária közbenjárásának tulajdonította megmenekülését. Életét ugyanis korábban az ő vezetésére bízta. Végül Fatimába vitte magával az életét kioltani akaró pisztolygolyót.
Két kegyhely és két uralkodó és két pisztoly szerepe.
Zseniális. 
***
Adalékok Ali Agca tette indítékához: az 1981-es merényletet illetőpen: 
A „Paradicsomot ígértek” című, a közelmúltban olaszul megjelent életrajzi könyvben Agca azt állítja, Khomeini így szólt hozzá: „Kedves Ali, nem szabad kételkedni, ez Allah akarata.” A merénylő szerint az iráni vallás vezető azt mondta neki, hogy a pápa megölése „Isten akarata”, mert II. János Pál halála megnyitja az utat az iszlám megváltó, a Mahdi eljövetele előtt. Khomeini állítólag azt is kijelentette, hogy a véres merénylet az iszlám világméretű győzelmének a bevezetése, a vértanúságot is vállaló merénylőt pedig jutalom várja az örök dicsőség Istenétől a paradicsomban.

Agca hosszabb vívódás után végül vállalta a megbízást. Mint könyvéből kiderül, arra a meggyőződésre jutott, hogy szüksége van a „megváltásra” ebből a nehéz és szegény világból, ami semmit nem nyújt a számára.  

„Kész vagyok feláldozni magam az iszlám érdekében”, jelentette ki a legtermészetesebb módon, és állítása szerint saját szavait hallva erősnek és bátornak érezte magát.

"Én, Mehmet Ali Agca, kész vagyok a vértanúságra. Igen, megölöm II. János Pál pápát, majd a következő pillanatban megnyerem az életet”, idézi a könyv a beszámolóját. Majd arról ír, hogy Agca képtelen volt feldolgozni a merénylet kudarcát, éveken keresztül gyötörte a kérdés: miért nem halt meg a pápa, miért vallott kudarcot a Khomeini szerint Allahtól származó küldetés. (ATV/La Stampa)               
Ízelítő az Ezekiel 7. f.-ből
Júdára elérkezett az Úr ítélete
Az Úr szózatot intézett hozzám... ... Csapás csapást ér ... a harag mindenkire rátör ...aki bűnben él, nem kap többé erőre. Fújjátok meg a harsonát, minden készen áll, és senki sem indul harcba, mert haragom mindenkire rátör.

Izrael bűnei
... mind halálba küldöm a bűne miatt. Minden kéz ellankad, s minden térd szétfolyik, mint a víz. Zsákruhába öltöznek, és félelem fogja el őket. Minden arc szégyentől ég, s minden fej kopasz lesz. Ezüstjüket az utakra szórják, az aranyat meg szemétnek tartják. Nem tudják velük éhségüket csillapítani, gyomrukat megtölteni, mert bűnbe vitték őket. Díszes ékszereiket ... szégyenletes képeiket, bálványaikat... Idegeneknek adom zsákmányul, s a föld istentelenjeinek prédául, azok majd meggyalázzák őket. ... ország tele van vérengzéssel, és a város tele van erőszakossággal. Elővezetem a legkegyetlenebb népeket, hadd foglalják el házaitokat... Tetteik szerint bánok velük, ítéleteik szerint ítélkezem fölöttük, és megtudják, hogy én vagyok az Úr. Közöm. Most egy fél mondat ragadott meg. Aki bűnben él, nem kap erőre többé. Félelmetes igazság. Az ember küszködik, és hallatlan önbizalommal teszi a dolgát. Úgy is néz ki többnyire. Míg ha elfogadja a felső vezetést, magasságokat élhet meg. N.B. Nélkülem semmit se tehettek (Jézus).

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4211711903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása