Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.20. 12:03 emmausz

135 csatorna

Induláskor egy fekete-fehér tévéadást sugároztak a hét hat napján. Hétfő ugye huzamos ideig adásszüneti nap volt. Ma a mi készülékünk a kábelen érkező jelek 135 csatornát jelenítenek meg, ebből négy rádióállomás. A többi nézhető, illetve szerintem jó részük, bár látható, de nézhetetlen.
Tegnapelőtt indult az M5-ös közszolgálati adó. Népszerű ismeretterjesztéssel jellemezhető műsorszerkezete. Majd meglátjuk, miféle színvonalat képvisel.
A tévézés valóban tudatfejlesztő valami. Képpel és hanggal próbálja befolyásolni azokat, akik elé ülnek. Emlékeim szerint a sorkatonák egy része olyan kistelepülésről jött a 70-es évek elején, akiket épített minden adás. Ültek is előtte, amikor csak tehették. Ennek a tényét elfogadva is azt kell hangsúlyoznom, hogy egy szint elérése után visszájára fordul a dolog.
A tévézés olyan, mint a víz. Aszály idején ki vagyunk rá szomjazva, de árvíz idején mindent elborít „nedvességével”, akár szeretnénk, akár nem. Az egycsatornás időkben cocom-listára tett gondolatok nem jöhettek át a vasfüggöny mögé. Most, amikor több, mint száz adó kínálja portékáját, úgy eláraszt bennünket a töméntelen információ, hogy majd belefulladunk. És ahogyan már szokás, egyik infó kioltja a másikat, és alig akad olyan hiteles személy, aki segít szellemi machetével átvágni magunkat az információk bozótosán, hogy járható útra találjunk.
Nekem a rádióműsorok a tévéhez képest barátságosabb arculatúak. Futni hagyják látásunkat, de bekapcsolják képzeletünket, mert csak hangokat hallunk. Ezért aztán kevéssé zavar bennünket a rádióhallgatás, mint a tévénézés. Magam is szívesen kapcsolom be valamelyik kisrádiót, s hol pihenésképpen hallgatom, hol egyéb tevékenység közepette háttérrádióként.
Néha a kevesebb a több.
Szívesen ajánlom mindenkinek, hogy keresse meg a hozzá legközelebb álló hullámhosszakat, és inkább rádiózzon.
Ízelítő az Ezekiel 11. f.-ből:
Jeruzsálem bűnei
A lélek ... elvitt a templom keleti kapujához, ahol  huszonöt férfi volt, és ezek között láttam ... a nép vezetőit. Az Úr így szólt hozzám: „Emberfia, ezek a férfiak gonoszságot forralnak...Jövendölj hát ellenük emberfia!” ... Ezt mondja az Úr: ... Megsokszoroztátok a vérontást ebben a városban, és áldozataitokkal vannak tele az utcák..., azért kardot hozok rátok ..., az ellenség kezére adlak benneteket... Kard élén hulltok el Izrael határain belül, végrehajtom rajtatok az ítéletet, és megtudjátok, hogy én vagyok az Úr... nem tartottátok meg a törvényeimet és nem követtétek a parancsaimat... Míg jövendöltem, ...meghalt Pelatjahu...: felkiáltottam: „Jaj, Uramm, elpusztítod Izrael maradékát?”

Isten új szövetséget ígér a száműzötteknek
...Ezt mondja az Úr, az Isten, elküldtem őket messzire, a népek közé, ...de ...Összegyűjtelek benneteket a népek közül, ... ahová szétszóródtatok, és nektek adom Izrael földjét. Megérkeznek, s kiirtanak benne mindent, ami gyalázatos és utálatra méltó. ... kitépem testükből a kőszívet, és hússzívet adok nekik, hogy törvényeim szerint éljenek, tartsák szem előtt parancsaimat, és teljesítsék őket. Akkor a népem lesznek, én meg az Istenük leszek...

Az Úr dicsősége elhagyja Jeruzsálemet
Akkor a kerubok fölemelték szárnyukat, s a kerekek is követték őket. ... Az Úr dicsősége fölemelkedett, elhagyta a várost, és azon a hegyen állt meg, amely a várostól keletre van. A lélek ...elvitt a káldeusokhoz, a száműzöttek közé ..., azután eltűnt a látomás, s én mindent elmondtam a száműzötteknek, amit az Úr látnom engedett. Közöm. A földi történéseknek van égi vetülete. Ezekiel egyben láttatja a kettős valóságot. Még megjegyzem, hogy a lelkigyakorlatok merítenek Ezekiel szavaiból. Tudatosítják az Istenre vágyó emberekben, hogy átalakítja őket az Úr: „kitépem testükből a kőszívet, és hússzívet adok nekik..., a népem lesznek, én meg az Istenük leszek.” Jó érzés a megvilágosodás lehetőségének a tudatában élni. Tudni, hogy van Gondviselés, Aki üdvözíteni kíván mindenkit.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1311730565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2016.09.20. 13:36:33

Egyetértek veled a Tv-radio összehasonlitàsban. Magam is nappal inkàbb ràdiozom: beszéd, ha kézi munkàt végzek, zene (de nem könnyü!), ha irogatok, olvasgatok. Esetleg mély csönd, söt, többnyire.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.09.23. 11:44:59

a napokban elromlott a tévém! azóta döbbenettel tapasztalom, hogy mennyivel több saját egyedi gondolat kerül a fejembe:) (pedig azért olyan nagyon eddig se voltam, hijával, de úgy látszik így jobban elférnek:)... a rádió épp elég, s ott is főleg zene. A csönddel is jól elvagyok...Azt hiszem, egy darabig nem keresek tévészerelőt (úgyis probléma...)
süti beállítások módosítása