Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.29. 10:17 emmausz

Két FB-megosztás

1. unoka: Levente örült, mert az ovi folyosójára kirakott menü szerint a reggeli forró csoki lesz kuglóffal. Itthon kérdezem, örült-e neki, de...
- Áááá, az nem is az volt, ami ki volt írva. Csak kakajó volt édes kenyérrel...
2. unoka: Amikor 39 fokkal, hidegrázással remegsz a paplan alatt, miközben az esti fektetés alatti – más körülmények között különösebb kihívást nem okozó – visítás majd széttépi a fejedet, és megkéred a feleségedet, hogy dobjon rád még egy takarót, majd jön a 2 éves Domi és visítva-sírva húzza le rólad, mivelhogy az véleménye szerint a testvére tulajdona (amúgy nem), nem haragszol, sőt, örömmámorban törsz ki, mert rádöbbensz, hogy életében először használ birtokos szerkezetet, üvöltvén, hogy LeviÉ!!! – felemelő élmény.
Gyorsan meg is gyógyultam, már csak a torkom fáj.

***
Találkozás
V. az általános iskola alsó tagozatán járt velem. Tegnap ezzel a 10 éves fickóval találkoztam a Kálvin téren, és nevén neveztem az immár fehér hajú apót 60 év távlatából. V. csendes gyerek volt, egy élményem vele kapcsolatban, hogy akkoriban halt meg a mamája. Gyakorlatilag félárvaként nőtt fel. Meséli, hogy két pofont kapott általános iskolás korában. Egyiket megérdemelte, a másikat nem. A mondatból kihallatszik: annak idején verekedtek a tanárok, tanítók. Emlékszem Cz. J-ra, aki zsebre vágott kézzel dzsambázott a teremben föl-alá, és a vétkestől megkérdezte, hogy intő vagy pofon? A fiúk szinte kivétel nélkül pofont kértek, de ujja nyoma ott maradt arcukon, és árulkodott az intő helyett.
V. az egykori ofőről, Sz.-néről is mesélt, emlegetve, hogy nagyon hosszú élete volt, két éve hunyt el.  Sejtésem szerint kb. 90 egynéhány évet élhetett. Sz-néről 3 emléket őrzök. Az egyik, hogy öreg tornatanárunk mély meghajlással és kézcsókkal illette csinos középkorú tanárnőnket. A másik, hogy dolgozatomban a mindig szót mindígre rosszabbította (milyen szó fejezi ki a negatív irányú javítást, talán az idézőjelbe tétel: „javította”). A harmadik se pozitív, B. otthon megtanulta a János vitéz feladott versszakait, és el is mondta, talán inkább énekelte, mert éppen ez volt a probléma. Igaz, hogy sose merült fel korábban, hogy a magyar nem éneklő, hanem jobbára hangsúlyos nyelv, éppen ezért kegyetlen tréfa volt elverni a port egy kölkön, aki tudta a feladott leckét, csak éppen „énekelve” interpretálta. Jobbat érdemelt volna a kiosztott kettesnél.
Sz.-né mindenesetre nyugodjék békében!         
Ízelítő az Ezekiel 21. f.-ből:
Az Úr kardja
Az Úr szózatot intézett hozzám: Emberfia, ... jövendölj a Negeb vidékének erdeje ellen! ... tüzet gyújtok benned, s az megemészt minden zöldellő és minden száraz fát... Emberfia Jeruzsálem ellen beszélj... Nézd, ellened fordulok, kirántom hüvelyéből kardomat, és elpusztítom benned az igazat és a bűnöst... Te meg, emberfia, sóhajts megtört szívvel! ... jajgass, emberfia, mert népemnek van szánva, Izrael főembereinek: kardélre kerülnek, népemmel együtt. ...

Babilon királya az útkereszteződésnél
...emberfia, jelölj ki két utat, hogy eljöjjön rajtuk Babilon királyának kardja... hogy állítson fel faltörő kosokat, nyissa meg a száját, adjon parancsot az öldöklésre, ...Izrael gonosz fejedelme, ... Vedd le fejedről a pántot, tedd le koronádat! Ami van, az nem marad meg..., rommá teszem, és nem is lesz többé, amíg csak el nem jön az, akit megillet az ítélet, és át nem adom neki.

Ammon büntetése
emberfia, jövendölj... Ammon fiai ellen és gyalázkodásuk ellen: ... Ez az a hely, ahol teremtettél, ez születésed helye, itt ítélkezem fölötted. Rád zúdítom haragomat, felszítom ellened indulatomat, vad emberek kezébe adlak, ... véred kiomlik az országban... Közöm. Ezekiel elmondja a jövőt: Negeb erdeje leég, Babilon támad és győz, Ammon vére kiomlik. És nem hisznek neki, legalábbis jövendöléseit figyelmen kívül hagyják. Utóbb Jézus is felemlíti: Figyeljétek az idők jeleit. Hát figyeljük-e? Jól következtetünk-e az idők jeleiből? Mik egyáltalán korunk jelei, és ha vettük, milyen válaszokat adunk rájuk?

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2211751439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása