Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.30. 21:59 emmausz

Taizéi hívójelek

Gyerekkoromból rémlik fel a kifejezés: „hívójel”. Ma rádiószignálnak nevezik, de szerintem találóbb volt a hívójel fogalom. A Kossuth adóé egy dallam, amelynek ez lenne a szövege: Éljen a magyar szabadság, éljen a haza. A Petőfi adóé a Rákóczi-induló kiragadott része. A hívójel arról tájékoztatott, hogy a forgó-potméterrel sikeresen ráálltál egy adó hullámhosszára, és alkalmassá tetted a rádiódat arra, hogy fogjad az adást. A rádiózók ismerték a műsorszerkezetet, és körülbelül tudták, hogy mi fog következni.
Nekem ilyen a taizéi énekek jó része.  Ugyanúgy megismétlődnek sokszor, mint a rádió hívójelek. Hallgatásuk, éneklésük közben érzékeinkkel ráállunk az adóra, és „vesszük az adást”. Ilyenekre gondolok:
Da pacem, Domine!
Veni Creator, Spiritus!
Amen, adoramus te, o Christe!
O Christe, Domine Jesu!
Domine Deus, Filius Patris, Miserere nobis!
O Benedicimus Te!
Laudate Dominum, omnes gentes, alleluia!
Ubi caritas, et amor, ubi caritas, Deus ibi est.
Adoramus te Christe, benedicimus tibi, quia per crucem tuam redemisti mundum...
A lelkem csak az Úrnál csendesül el, az Úrnál béke vár, csak nála lelhet nyugodalmat lelkem, nála béke vár.
Misericordias Domini, in aeternum cantabo.
Dans nos obscurités, allume le feu qui ne s’éteint jamais qui ne s’étient jamais.
Laudate omnes gentes, laudate Dominum!
Exaltabo te Deus meus, alleluia, alleluia. Et laudabo te Deus meus, alleluia, alleluia...
Jesus remember me, when you come into your Kingdom.
Spiritus Jesu Christi, spiritus caritatis, confirmet cor tuum...
Az itt szereplő 16 különféle szövegű taizéi imát, csakúgy mint a hívójeleket, ismételten megszólaltatják (ének+hangszerek), míg létre nem jön az a légkör, amely alkalmas a csendes kapcsolatfelvételre.
1991-ben egy taizéi énekpróbán vettem részt a Belvárosi templomban. Akkor született meg bennem az az élmény, amely aztán elemi erővel kikívánkozott belőlem.   Íme:

Bent csend.
Kint közben beborult.
Benn szól az Úr,
Benn zsong a néma hang.
A szívemben dobol.
Szó el nem mondhatja,
Bendzsó el nem donghatja
mi az, ami itt ma ima
Közben odakünn
hófehér lett minden.
Teljes csendben
leesett az első hó.
Roppant erőt sejtet a
roppant gyengédség.
  
Ízelítő az Ezekiel 24. f.-ből:
Híradás Jeruzsálem ostromáról
... Ezt mondja az Úr, az Isten: Tégy fel a tűzre egy üstöt, s önts bele vizet! Tégy bele húsdarabokat, ízes falatokat, combot és lapockát, töltsd meg jó csontokkal! A legjavát válaszd ki a nyájból! Tégy alá fát, forrald fel, hogy még a csontok is megfőjenek, amik benne vannak. Mert ezt mondja az Úr, az Isten: Jaj a vérontás városának, a megrozsdásodott üstnek, amelyről nem lehet a rozsdát eltávolítani. ... szavam beteljesedik. Semmit sem engedek el,... útjaid és tetteid szerint ítélkezem fölötted – mondja az Úr, az Isten.

A próféta feleségének halála
Az Úr szózatot intézett hozzám: Emberfia, nézd, elveszem tőled hirtelenül szemed gyönyörűségét. De ne keseredj el és ne sírj, könnyeid ne folyjanak! Sóhajts halkan, ne tarts halotti gyászt;

az Úr... megszentségtelenítem szentélyemet, erőtök forrását, büszkeségetek tárgyát, szemetek fényét, lelketek gyönyörűségét. Fiaitok és lányaitok, akiket hátrahagytatok, kard élén vesznek el... Elpusztultok bűneitek miatt, és csak egymás előtt sóhajtoztok majd. Ezekiel... majd egy menekült érkezik hozzád, hogy erről hírt adjon neked. Azon a napon nyíljék meg a szád, és beszélj a menekült előtt: beszélj és ne légy többé néma! Jel leszel számukra, és akkor megtudják, hogy én vagyok az Úr. Közöm. 1. kép: A népet (húsok) Jeruzsálem falai (üst) már többé nem mentik meg.
2. kép: Ahogy Ezekiel elveszti nejét, úgy veszti el az Úr a szentélyt, papokat. Ahogy Ezekiel néma marad gyászában, úgy a nép is elnémul a veszedelem idején. Nekem rettenetes volt először olvasni Ezekiel sorsát. Döbbenetes, hogy elveszti feleségét, és meg se gyászolhatja. Jób a jobb. Jób hite: „az Úr adta, az Úr elvette, áldott legyen az ő neve”. Még ma is nehéz szívvel olvasom ezt a részt. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr111755985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása