Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.15. 10:54 emmausz

Néhány megjegyzésem néhány dologról

- Amikor egy könyvcímben olvasom: „A világ legszebb...”, akkor két dologra gondolok. Az egyik, hogy ki képes megállapítani, hogy pl. a mesék közül ténylegesen melyek a világ legszebbjei?! A másik gondolat: Hatalmas marketing értéke van. Ki ne szeretné a legszebb meséket, a legszebb novellákat, a legszebb slágereket megvenni, ajándékba adni.
- Adva Bob Dylan, és az irodalmi Nobel-díj. Amikor szoc. hazánkban megjelent az összesen egy Bob Dylan-nagylemez, azonnal megajándékoztam magunkat, magamat és a hat testvéremet vele karácsonyra. Senki nem mondhatja, hogy ne szerettem volna a harmonikás-énekes-gitáros muzsikust. Ma is szeretem. Hogy megérdemli-e a Nobel-díjat? Nem az én felelősségem. Azért kissé bátor embereknek gondolom a bizottság tagjait.    
- A Patota ékköve c. koreai szappanoperával kapcsolatban korábbi posztomban észrevételeztem, hogy a benne elhangzó „Jézusom” és a „szentségit” felhorkanások teljes képtelenségek, hiszen kronologice nem ismerték Koreában a kereszténységet, nemhogy indulataikat ezekkel a szavakkal fejezhették volna ki. Az újabb részekben még két érdekes kitétellel találkoztam. Orvosnak készülő szolgálóknak mondja az orvoslást oktató valaki: Most tesztet fogtok kitölteni. Majd később: menjünk be a konzíliumra. Na neeeee!
- A házépítőknek és a több együtt lakó generáció figyelmébe ajánlom egy új kategória bevezetését. Ez pedig akár ház, akár lakás legyen a dolog: Pulzáló lakásokat, házakat kellene tervezni és építeni. Ennek a lényege: A hajlék egy nagyobb és egy kisebb lakásból áll, amely lehetővé teszi, hogy a gyerekek közül legalább egy társával, gyermekeivel a szülőkkel együtt lakhasson. A lakásból le lehessen választani egy kisebbet, hogy a gyerekek közül valaki párjával együtt ott lakhasson. Aztán amikor a párnak gyermekei születnek, ajtónyílások vágásával-zárásával lehessen a szaporodó család lakóhányadát növelni, a magukra maradt szülőkét pedig kisebbíteni.        
Ízelítő az Ezekiel 39. f.-ből:
Te meg, emberfia, jövendölj Góg ellen! ...: Ellened fordulok Góg, ... kiütöm bal kezedből az íjat, és kiejtetem veled jobbodból a nyilakat. Izrael hegyén esel majd el, te és egész sereged, a veled levő népekkel egyetemben. ... Tüzet bocsátok Magógra és a biztonságban élő szigetlakókra, akkor megtudják, hogy én vagyok az Úr. Ismertté teszem szent nevemet népem, Izrael körében, nem tűröm tovább, hogy megszentségtelenítsék nevemet. ...Akkor Izrael városainak lakói kimennek, meggyújtják és elégetik a fegyvereket, pajzsokat, védőpajzsokat, íjakat, nyilakat, buzogányokat és lándzsákat, és hét esztendőn át ezzel tüzelnek. .... Te meg, emberfia – mondja az Úr, az Isten –, szólj a sokfajta madárnak és a mező ...: Egyetek hájat jóllakásig és igyatok vért részegségig áldozati lakomámon, amelyet rendeztem nektek. Lakjatok jól asztalomnál lovakkal és lovasokkal, hősökkel és harcosokkal...

Befejezés
...ezt mondja az Úr, az Isten: Most jóra fordítom Jákob sorsát, megkönyörülök Izrael egész házán, és buzgólkodom szent nevemért. Hadd felejtsék el minden gyalázatukat és hűtlenségüket, amelyet ellenem elkövettek, hiszen... biztonságban lakhatnak földjükön, nem háborgatja őket senki... kiárasztom lelkemet Izrael házára – mondja az Úr, az Isten. Közöm. Góg és Magóg. Sokat nem tudunk róluk. Pogányok. Mit tesz Ady kamaszos beköszöntő versében. Forradalmi korban van, Így indít: / Góg és Magóg fia vagyok én, / Hiába döngetek kaput, falat / Érdekes, hogy a forradalmi, lázadó korban élő fiatalok a szintén pogány Koppánnyal szimpatizáltak, amikor megszületett az István, a király c. rockopera. Apokaliptikus időkről prófétál itt Ezekiel, miként az előző fejezetben is. Azt jósolja, hogy a végső idők előtt hatalmas csata lesz. Nem tudom, meddig lehet feljebb srófolni az elesettek számát. A háborúk egyre véresebbek. A történészek szerint az idők során soha vagy alig néhány napig volt világbéke.   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6111809241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.10.15. 12:23:35

Mick, attól tartok, ebben az évben megváltoztak a Nobel-bizottság értékelési szempontjai.
*
A többgenerációs építkezés megvalósult több magyar vidéken, itt a sváboknál is. Vagy nem ilyesmire gondoltál?

emmausz 2016.10.15. 15:04:35

Arra gondoltam, hogy olyan lakásokat kellene építeni, amelyek többé-kevésbé rugalmasan képesek a bennük lakók létszámához igazodni. Tologatható falak, ajtók, két vizes rendszer. Megöregedvén ketten lakunk nagy lakásban, a fiatalok kicsiben egyre többen. Ennek a megoldását segíthetné a bővíthető-szűkíthető lakótér.

Klári Bodó 2016.10.15. 15:48:10

Teljesen logikus. Japánban hasonló - persze nem pont ilyen - lakásokról olvastam.
süti beállítások módosítása