Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.16. 08:42 emmausz

Kapaszkodók az élethez/ben

Tegnap – nem először – az fogalmazódott meg bennem, hogy jó dolog újra és újra meghallgatni Strauss Denevér-nyitányát. Azért az, mert gyerekkoromba visz vissza. Amikor egyszerűbb képletek között éltünk. Amikor szórakozásunk a rádióhoz tapadt, (mert az volt, tv nem) és a rádió gyakran tűzött műsorára operetteket, könnyed muzsikákat, köztük az említett darabot is. A velünk együtt élő rokonság is szívesen hallgatta ezeket a dallamokat, sőt a házból hozzánk sereglett fiatalok is. A Denevér-nyitányt ma épp olyan lelkesedéssel hallgatom, mint 60 évvel ez előtt.
Jó, hogy vannak ilyen kapaszkodók, amelyek azt az érzést erősítik, hogy milyen jó élni.    
Ilyen kapaszkodó nekem az éjjel a töltésen zakatoló vonatok. Azt az érzést sugallják: Nem vagyunk egyedül, nyugodtan pihenhetek, zsong az élet körülöttem – éjszaka is.
Ilyen aztán a száraz lakásunk, különösen, ha odakint fúj a szél vagy esik az eső. Nem ázunk be, nem kell megfagynunk, védőn vesznek körbe bennünket a biztonságos falak.  
Jó kinézni az ablakon, s látni, hogy a szembe-szomszédok az erkélyen el-elszívnak egy cigit, kiülnek napozni, vagy este behúzódnak a tévé képernyői elé.   
Mindezek emberi szolidaritásról, de legalábbis jelenlétről tanúskodnak. És az ember társas lény. Bizonyos mértékben mi az ő társaik, ők a mi társaink.
És jó, hogy mindez így van.
Ízelítő az Ezekiel 40. f.-ből:
IV. EZEKIEL TÖRVÉNYKÖNYVE
... azon a napon fölöttem volt az Úr keze. Elvitt isteni látomásban Izrael földjére... a hegyen olyasmi tárult elém, mintha dél felé város épült volna  ...„Emberfia...mondj el Izrael házának mindent, amit csak látni fogsz.”

Az új templom külső fala
És lám, a templomot fal vette körül minden oldalról...

A keleti kapu
Aztán ahhoz a kapuhoz ment, ... megmért mindent. A keleti kapu fülkéi egymással szemben voltak: három az egyik, és három a másik oldalon, mindháromnak azonos volt a mérete. Az oszlopoknak is ugyanaz volt a méretük mindkét oldalon. ..., az oszlopokon pálmafák voltak.

A külső udvar
... ott kamrák voltak és kővel kirakott padlózat körös-körül az udvarban; harminc kamra volt a padlózaton körös-körül. ...

Az északi kapu
... Fülkéi – három az egyik és három a másik oldalon –, oszlopai és előcsarnokai éppen olyan méretűek voltak, mint az első kapué...Ablakai, előcsarnoka és pálmái ugyanolyan méretűek voltak, mint a keletre néző kapué, hét lépcsőfokon lehetett feljutni hozzá...

A déli kapu
... fülkéi ugyanolyan méretűek voltak. . ...
A belső udvar. A déli kapu
.... Oszlopai, pálmái voltak, és nyolc lépcsőből állt a feljárata.

A keleti kapu
... ugyanolyan méretű volt. Fülkéi, oszlopai és előcsarnoka is ugyanolyan méretűek voltak. ...

Az északi kapu
...: az is ugyanolyan méretű volt...

A templomhoz tartozó épületek
Volt ott egy cella ... Ott mosták le az égőáldozatnak szánt állatokat. A kapu előcsarnokában két asztal volt, az egyik oldalon is, meg a másikon is, ezeken vágták le a véres égőáldozatot... volt...összesen nyolc asztal; ezeken ölték le az áldozati állatokat. ... a cella, amelynek az eleje délre néz, azoké a papoké, akik a templomi szolgálatot látják el. A másik cella pedig, amelynek az eleje északra néz, azoké a papoké, akik az oltár szolgálatát látják el. Ezek Cádok fiai, Lévi fiai közül csak ők közelíthetnek az Úrhoz, hogy szolgáljanak neki.

A belső templomtér
az udvar hossza száz könyök volt, a szélessége is száz könyök, s négyzet alakú volt. Az oltár pedig a templom előtt állt.

A templom épülete. Az előcsarnok
... tíz lépcsőn lehetett feljutni hozzá. Az oszlopok mellett pillérek is voltak. Közöm. Olyan ez, mint egy mérnöki tervrajz. Csakhogy szóban elbeszélve. Pontos adatokkal alátámasztva. A hozzáértők akár el is készíthették ez alapján a templomot, amely a salamoniéhoz hasonlított. A próféta szócső. Nem tesz hozzá ahhoz, amit látomásban lát, s el se vesz belőle. Az a jó, ha a felismert igazságokat  mi is megéljük.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6411812419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2016.10.16. 09:57:14

Az általad emlitett Denevér-nyitány nekem az új esztendo kezdetét jelentette. Ha jól emlékszem (?), a TV később ezt a darabot adta Szilveszter este, nem? Kicsit homályosak már az emlékeim...

emmausz 2016.10.16. 10:31:15

Alighanem a bécsi újévi koncertek során elhangzott ez is Stokovsky vezényletével.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.10.26. 11:32:20

Apukám és az öccse fiatalkorukban minden szilveszterkor elmentek az Operába a Denevért meghallgatni. Ennek emlékére egyszer mi is elmentünk a nagybátyámmal...évtizedek múltán... (de az Erkelbe... )

(az előbb rossz helyre irtam? hova kell?)

flora/ro 2016.10.26. 11:36:50

@gond/ol/a: Igen, szilveszteri! Mi a TV-ben néztük!
süti beállítások módosítása