Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.25. 11:20 emmausz

...bár több esze volna már!

Minden alvó álmodik. Vagy emlékezik rá ébredéskor, vagy nem. Ma reggelre kivételesen három álomkép maradt bennem. Az egyik: Papként vettem részt misén, koncelebráltam. Felemelő érzés volt. Tudom is az okát. Tegnap elkezdtem olvasni a XVI Benedek utolsó beszélgetések Peter Seewalddal c. munkát. Innen a papsággal való empátia, közösségvállalás. A következő álmomban feljebbvalóm rosszallóan kérte számon a németországi utamról szóló jelentés elmaradását. Annyira felzaklatott a fenyegetése, hogy azonnal felébredtem (így könnyű szabadulni a csapdákból). A harmadik álmomban kb. 20 évesen egy fürdőben úszáshoz vetkőztem. A ruhafogason betűk és számok voltak, biléta nem akadt a kezembe, de a kódok alapján adott helyre kellett a fogast akasztani. Már indultam a medencébe, amikor eszembe jutott, hogy bankók vannak dzsekim zsebében, és nincs a zsebemen lakat. Visszaigyekeztem hát az öltözőbe, de mielőtt odaértem volna, felébredtem. Se pénz, se posztó, se zseb, se fosztó.
***
A tévében meghallgattam a lengyel és a magyar min. elnök október 23.-i ünnepi beszédét, s az ünnepi műsorokat. Hol halkan, hol hangosabban hallatszott a távolból a zavaró sípok hangja. Nem tehetek róla, az az érzés fogott el, mintha a messzeségből kárhozott lelkek jajgatása hallatszana. Asszociációmat furcsállhatod, ám érzéseiről senki sem tehet.
Mivel történelmünk tele van elvarratlan szálakkal, és nemzetünk amúgy is széthúzásra hajlamos, ma is két nagy tábor fenekedik egymásnak. Az egyik akkor örül, ha a hangosítás elnyomja és/vagy kiszűri a sípok frekvenciáját, a másik pedig akkor, ha a sípolás következtében nem hallatszik az ünnepi beszéd. Azt azért tudni vélem, hogy személyes antipátia mozgatja a zavarkeltőket, és a nemzeti ünnep csak asszisztál ezekhez az indulatokhoz.
Kodály is jól ismerte ezt a pocsék nemzeti vonást, nem véletlenül zenésítette meg Szalai L. versét, amelyet kb. húszadszor idézek: „Magyar magyart rontja: kár. / Bár több esze volna már.”  
Magam is ezt gondolom.
Bár több esze volna már.
Úgy legyen.  
Ízelítő a Dániel 2. f.-ből:
2. LÁTOMÁS A NAGY SZOBORRÓL
A bábeli bölcsek kudarcot vallanak
... Nebukadnezár álmot látott. Lelke úgy megrémült tőle, hogy álma is elhagyta.Erre a király meghagyta, hogy hívják elő a tudósokat és a varázslókat, a bűvészeket és a káldeusokat, hogy fejtsék meg a király álmát. Amikor megérkeztek és a király elé álltak, azt mondta a király: „Álmot láttam, és nyugtalan a lelkem, míg meg nem tudom a jelentését.” ... adjátok tudtomra az álmot és jelentését!” ... A káldeusok azt felelték: „Nincs ember a földön, aki a király kívánságát teljesíteni tudná. ...

Isten Dánielnek kinyilatkoztatja a király álmát
...Dániel éjjeli látomásban elnyerte a titok kinyilatkoztatását. Erre Dániel áldotta az ég Istenét. ... Dániel elmondja a király álmát
... van Isten az égben, aki feltárja a titkokat és tudtára adja Nebukadnezár királynak, mi fog történni az utolsó időkben. .... Amit láttál, ó király, az egy hatalmas szobor volt. ... feje tiszta aranyból volt, melle és karjai ezüstből, hasa és ágyéka bronzból, lábszárai vasból, lábai meg részben vasból, részben agyagból. Ezt láttad, míg a (hegyről) le nem vált egy kő anélkül, hogy hozzáért volna valakinek a keze. Ez eltalálta a szobor vas­ és agyaglábát és darabokra zúzta. ...Ez volt az álom.

Az álom megfejtése. A jelentését is elmondjuk a királynak
... Te vagy az arany fő. Utánad egy másik birodalom támad, egy nálad kisebb, majd egy harmadik birodalom, amely bronzból való lesz, és uralma alá kerül az egész föld. A negyedik birodalom kemény lesz, mint a vas. A vas mindent összetör, és összezúz. Miként a vas mindent összezúz, ez is törni és zúzni fog. Mivel úgy láttad, hogy lábai és ujjai részben agyagból, részben vasból vannak: Az a birodalom meg fog oszlani, ... az ég Istene olyan birodalmat támaszt, amely nem szűnik meg soha. Ez a birodalom nem száll át más népre. Összetöri és elpusztítja az összes többi birodalmat, maga azonban állni fog mindörökké. ...

Nebukadnezár hitvallása
... így szólt a király Dánielhez: „Valóban a ti Istenetek a legfölségesebb Isten, a királyok Ura és a titkok kinyilatkoztatója, különben nem tudtad volna megfejteni ezt a titkot... Dániel a király udvarában maradt. Közöm. Pihentében is megad minden áldást annak az Úr, akit szeret. Szereti azt, aki hagyja, hogy szeresse. A szeretet kölcsönös. Dániel igaz próféta, jövőt kémleli, és tanúsága igaz.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr511836977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gond/ol/a · http://lineas.freeblog.hu 2016.10.26. 11:28:07

én tegnap álmomban Bach kettősversenyét játszottam valakivel egy szinpadon (csak sajnos az első tétel után széthangolódtunk) e álmomban végigkisértem , hallottam-játszottam...a lassú tételt.Az is jó volt.Csak a legvégén volt egy kis disszonancia a széthangolódás miatt.

(egyébként valaha tényleg játszottam ... )
süti beállítások módosítása