Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.26. 12:33 emmausz

Néhány mondat Benedek pápáról

Ébren töltött éjszakám volt. Nem virrasztottam, csak éppen álom nem jött a szememre. Arra gondoltam, hogy valószínűleg egy koradélután elfogyasztott zöldtea hatása ez. Ám nem baj, hiszen ma egész nap alhatom, ha úgy tetszik.
De nem tetszik úgy.
Ittam két kávét és ébren vagyok.
Este befejeztem az emeritus pápával készült interjút. Több szempontból is tanulságos. Először is idős ember, és mint olyan, számos betegségen esett túl. Elmondja, hogy pacemaker dolgozik benne, agyvérzése volt, és szemfenék-problémái miatt bal szemére teljesen vak. Jól látja a hitvilág, a vallások, a Föld, benne a hanyatló Európa helyzetét. Sok – számunkra félremagyarázott – történetet értékel, és helyre tesz.
Esendősége jobban megérint, mint tökéletessége.
Vallásunk sarokpontjait éles fényben láttatja, jól esik vele együtt gondolkodni, tetszik, ahogyan kibontja a részkérdéseket.
Igaza volt, hogy a nagyformátumú Szt. II. J-P. után csendesebb vizekre kormányozta az egyház hajóját.
Igaza volt abban is, hogy hajlott koránál fogva és egészségi állapota miatt lemondott. Ennek az embernek helyén van az esze és helyén van a szíve is. Mint P. Seewald megállapítja, elődje misztikus és máriás volt, ő pedig tudós jézusi, aki a fő művének tekinthető Krisztus Jézus trilógiát pápasága alatt írja meg, szokása szerint ceruzával és gyorsírással, hogy idejét eredményesen használja ki.  Önmagában fantasztikus teljesítmény.
Ízelítő a Dániel 3. f.-ből:
3. NEBUKADNEZÁR ARANYSZOBRA
Nebukadnezár aranyszobrot állíttatott
... a kikiáltó harsány hangon kihirdette: „...boruljatok le, és imádjátok az aranyszobrot, amelyet Nebukadnezár király állíttatott. Aki nem borul le, és nem imádja, azt még ebben az órában tüzes kemencébe fogják vetni.” ...

Bevádolják a zsidókat
... Itt van néhány zsidó férfiú, ... Sadrak, Mesak és Abednegó. Ezek a férfiak, ó király, nem teljesítik parancsodat. ... Nebukadnezár... ha nem imádjátok, még ebben az órában tüzes kemencébe vettetlek benneteket. S van-e olyan isten, aki megment titeket a kezemtől?” ... A három férfiú, Sadrak, Mesak és Abednegó, megkötözve a tüzes kemence közepére esett.

Azarja imádsága
Ott jártak-keltek a lángok között, dicsőítették az Istent és áldották az Urat. Azarja megállt, szóra nyitotta ajkát, és a lángok közepette így imádkozott: Áldott vagy, Urunk, atyáink Istene, és minden dicséretre méltó; neved magasztos mindörökké. ... Ne engedd, hogy megszégyenüljünk...Tudják meg, hogy te, az Úr vagy az egyetlen Isten, és tiéd a dicsőség szerte az egész földön.

Isten angyala megmenti az ifjakat
... Őket a tűz egyáltalán nem érte, nem sértette és nem háborgatta.

A három ifjú éneke
Ekkor a kemencében mindhárman egy szájjal dicsőítették, magasztalták és áldották az Istent, a következőképpen: Áldott vagy Urunk, atyáink Istene, dicséretre méltó és magasztos mindörökké... kiragadott minket a holtak országából, ...dicsőítsétek, és adjatok neki hálát, mert irgalma örökkévaló!

Nebukadnezár elismeri a csodát
Ekkor Nebukadnezár király megdöbbent... „Én négy férfiút látok, akik szabadon járnak-kelnek a lángok közepette anélkül, hogy valami bántódásuk volna... Nebukadnezár ekkor így szólt: „Áldott legyen Sadrak, Mesak és Abednegó Istene, mert elküldte angyalát, és megmentette szolgáit, akik benne bíztak. ... Nincs ugyanis más Isten, aki ki tudna szabadítani a szorongattatásból.” Ekkor a király Bábel tartományában nagy tisztségre emelte Sadrakot, Mesakot és Abednegót.

4. NEBUKADNEZÁR BETEGSÉGE
Nebukadnezár levele
Nebukadnezár király minden népnek, nemzetnek és nyelvnek! Sok-sok üdvözlet nektek! Jónak látom, hogy hirdessem a jeleket és a csodákat, amelyeket a fölséges Isten végbevitt rajtam. Az ő jelei milyen nagyok, és az ő csodái milyen hatalmasak! Királysága örökké tartó királyság, és hatalma nemzedékről nemzedékre száll. Közöm. A három ifjú éneke Urat dicsőítő himnusz: az Imaórák liturgiájában a vasárnapi zsolozsma része mindmáig. Hatalmas ívű dicsőítés. Ide kellett volna hoznom az egészet, de hát terjedelmi okok miatt ez nem megy. Olvassátok el a Bibliából.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr111839849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása