Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.27. 11:04 emmausz

Túl az ezredik oldalon

Van egy néhány év óta indított programom. A Bibliának egy-egy fejezetét próbálom meg naponta átadni blogomon keresztül annak, akit ez érdekel. Elolvasom a megidézni kívánt fejezetet, és röviden megírom azt is, hogy az ott olvasottaknak milyen hatása van rám, mi közöm ahhoz, amit évezredekkel korábban megírtak.
Van a szlengben egy henye szólás, amit a „Mi közöd van hozzá!” helyett alkalmaznak, és amely így hangzik: „Közöd?”
Nos, ezt a Közöd? megfogalmazást ültettem kommentárjaim elejére, arra utalva ezzel, hogy van hozzá Közöm.  
Eljárásom során a Szent István Társulat bibliafordításának internetes változatát használom, beemelve a rövid fejezeteket egészükben, a hosszúakból ízelítőt adva, versszámozás nélküli változatban.
Sokszor párhuzamosan belenézek a nyomtatott Bibliámba is, amelynek ó- és újszövetségi anyaga 1380 lapoldal.
Nemrégiben arra ocsúdtam, hogy tíz lappal már elhagytam a Bibliám ezredik oldalát. Az ószövetségi könyveknek a háromnegyedét ismertettem, a hátralévők és az újszövetség még hátravannak. Ha Isten is úgy akarja, végigveszem ezeket is, amelyek terjedelemben nem hosszúak, de igen tömények. Eléggé bajban leszek azzal, hogy mit is emeljek ki magvas mondandójukból.
De még nem tartok ott.
Most csak annyit állapíthatok meg, hogy a közelmúltban végzett ebbeli tevékenység, ha nem is érdem, de teljesítmény.       
Ízelítő a Dániel 4. f.-ből:
Nebukadnezár álma
Nebukadnezár ... álmot láttam, ...a csillagjósok ...nem tudták megfejteni. Végül elmondtam Dánielnek: Béltsacár... Tudom, hogy Isten szent lelke lakik benned, ... álmot láttam, fejtsd meg nekem. ..., egy igen magas fa állt a föld közepén. A fa magas volt és erős, teteje az eget érte, és a föld határairól is lehetett látni. Lombja gyönyörű, gyümölcse bőséges, és minden élőlény számára ehető. ...egyszerre egy szent őrt pillantottam meg, amint leszállt az égből, parancsot adott: Vágjátok ki a fát, üssétek le ágait, verjétek le lombját és szórjátok szét gyümölcsét. ...De gyökereinek a törzsökét hagyjátok meg a földben, vas­ és rézbilincsbe verve a mező füvén...

Dániel megfejti az álmot
... „Uram, ... a fa, amelyet láttál, ... te magad vagy, ...ami a királyra vár: Kiűznek az emberek közül, a mező vadjai közt lelsz tanyát, füvet legelsz, mint az ökrök, és az ég harmatja fog öntözni...: a Fölséges visszaadja neked királyságodat, ha elismered az ég hatalmát. ... váltsd meg bűneidet az igazságosságot gyakorolva...

Az álom beteljesedése
Tizenkét hónap múlva ... szózat hallatszott az égből: „Kitaszítanak az emberek közül, a mező vadjai közt lelsz tanyát, s füvet legelsz, mint az ökrök. ...Nebukadnezárt kivetették az emberek közül, ...Mihelyt letelt a kiszabott idő, én, Nebukadnezár, az égre emeltem tekintetemet, és visszanyertem értelmemet. Akkor hálát adtam a Fölségesnek... királyi méltóságom mellé visszakaptam tekintélyemet és dicsőségemet... Ezért én, Nebukadnezár, áldom, magasztalom és dicsőítem az Ég Királyát, mert akik kevélyen járnak-kelnek, azokat meg tudja alázni. Közöm. Könnyű álmot fejteni annak, akinek az Úr kegyelméből ez a karizmája. Jó annak, aki belátja tévedését és felhagy korábbi méltatlan szokásaival, cselekedeteivel. Akinek sokat bocsátottak meg, az jobban szeret, mondja Jézus.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr911842981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágota M. 2016.10.28. 10:12:36

Kedves Miklós! Nemcsak teljesítmény, hanem szolgálat, az olvasóid szolgálata. És bármit is emelsz ki a Bibliából, az Odafentről jövő üzenet, amit közvetítesz. Köszönjük.

emmausz 2016.10.28. 10:45:23

Remélem, hogy visszhangzik a szó akkor és azokban, akiknek éppen szükségük van rá. Szeretném folytatni.
süti beállítások módosítása