Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.28. 12:19 emmausz

Nyugdíjasok és ünnepnapok

Aki nyugdíjas, annak mást jelentenek a hét napjai, mást a munkanapok és hétköznapok, kiesik a szűkre mért szabadsággal való gazdálkodás gondjából. Akármelyik nap szabadság – elvben.
Határt szab neki kinek-kinek az egészségi állapota.
Számolhat gyengeségekkel, felerősödik a frontok iránti érzékenysége. Szédeleghet, ha jön a meleg front, fájhat a feje hideg frontkor, és kapkodhatja a fejét, ha nincs éppen front s ő mégis vacakul érzi magát.  Legszívesebben nem enne, nem inna. De ha igen, azt reméli, hogy a magához vett élelmiszerek segítik közérzete javulását.
Most pl. alighanem összevont ünnepek sorjáznak a közeljövőben.
De hogy valójában melyik nap melyikkel cserél, mikor van beiktatott szombati munkanap, a nyugdíjas csak akkor tapasztalja, ha figyelmesen hallgatja a híreket.
Egy esetben nem közömbös számára sem ez a csúsztatás: ha szombati álmunkanapon parkolni akar fizetős helyen.
Könnyen megbüntethetik.
***
A francia filmek egyikének egyik epizódjelenetében hajnalodik. A zsalugáteren betűz a nap. A mamóka dunyhái közül felkiált: „De szép időnk van!”
Öreg férje egy rántással ráengedi hitvestársára a reggeli fényáradatot ezzel a szöveggel: „Akkor használja ki, mama!”
Most süt a nap, és fényárban úszik a hosszúra sikerült indiánnyár.
Mától kihasználjuk. 
Ízelítő a Dániel 5. f.-ből:
5. BALTAZÁR KIRÁLY LAKOMÁJA
Baltazár lakomát rendez
Baltazár király nagy lakomát rendezett ... előhozták az arany­ és ezüstedényeket, amelyeket a jeruzsálemi templomból, az Isten házából hurcoltak el. Belőlük ittak a király és főemberei... és dicsérték arany­, ezüst­, réz­, vas­, fa­ és kőisteneiket. Ugyanabban az órában emberi kéz ujjai jelentek meg, és írni kezdtek a lámpással szemben a királyi palota falának mészfelületére... Így szólt a király ...: „Aki elolvassa ezt az írást, és tudtomra adja értelmét, bárki lesz is az, bíbort ölt, aranyláncot kap a nyakába, és harmadikként uralkodik országomban.” ... szóltak: „Király. Van országodban egy férfiú, akiben a szent Isten lelke lakik. ...Hívasd hát ide Dánielt, ő majd megadja a magyarázatot!”

Dániel elolvassa a csodás írást
A király így szólt hozzá: „... Ha csakugyan el tudod olvasni ezt az írást, s meg tudod nekem fejteni az értelmét, akkor bíborba öltöztetlek, aranyláncot kapsz a nyakadba, és harmadikként uralkodhatsz országomban.” Dániel erre azt felelte a királynak: „Adományaidat tartsd meg magadnak, és ajándékaidat add másnak! De az írást elolvasom Baltazár... felfuvalkodtál az ég Ura ellen, az ő házának edényeiből ittátok a bort, ... Dicsérted az ezüst­, arany­, réz­, vas­, fa­ és kőisteneket... akinek kezében a sorsod, őt nem dicsőítetted... Az írás: Mené, mené, tekél és parszin; jelentésük: Mené: Isten számba vette a királyságodat, és véget vetett neki. Tekél: megmért a mérlegen és könnyűnek talált. Parszin: feldarabolta országodat, aztán a médeknek és a perzsáknak adta.” Akkor... közhírré tették, hogy Dániel az országban a harmadik uralkodó.

Beteljesedik a látomás
Még ugyanazon az éjszakán megölték Baltazárt, a káldeusok királyát.

Közöm. Mint oly sokszor az Ószövetségben, itt is a történések földi és égi vetületét mutatja be. Nebukadnezár fia, Baltazár tudta, hogy egy Isten van, a szolgaságba vetetteké, de nem akart meghajolni előtte. Keservesen megfizet érte. Újszövetségi megfelelője: „aki erre a kőre esik, összezúzza magát, s akire rázuhan, azt összemorzsolja”.  (Mt 21,44) Mit tehetnék hozzá? Akinek füle van, hallja meg!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6011845829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása