Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.11. 19:07 emmausz

A „li”-nyelv

„Li”-nyelv
Az egyik jezsuitának volt egy visszatérő játéka: Mondjunk annyi „li”-re végződő sváb eredetű szót, ahányat csak tudunk. Szalmalángként néhányat összehordtunk, hogy aztán feledésbe merült a dolog. Utóbb a szóvégmutató szótár segítségével és egy nyelvész munka alapján összegereblyéztem egy sok hasábos A/4-es anyagot. Az idők során, amikor csak eszembe jutott egy-egy ilyen szó, elgondolkoztam rajta, vajon szerepel-e a listámon? Utóbb találkoztam néhány utánérzéssel is, ilyen a meinli, a gugli és a lidli (csak a népnyelvben vertek gyökeret).
Arra gondoltam, hogy néhány száz szó már szinte elég is ahhoz, hogy pidzsininglisként elgagyarásszon velük az ember. De ha nem is, abban biztos vagyok, hogy még számos olyan szó él a köztudatban, amely itt és most nem szerepel az alábbi listámon, amelyet az áttekinthetőség kedvéért abc-be rendeztem.    
bászli,

bejgli,

betli,

bicikli,

bili,

blődli,

bóvli,

bumli

bugyli,

caklipakli,

cetli,

cipőpertli,

cirfandli,

cirkli

cucli

cvekedli,

csali

csilivili,

csúzli,

dakszli,

dekli,

dili,

dirndli,

dudli,

fancsali

fándli,

fásli,

ferbli

fregoli,

fuszekli,

gersli

gigerli,

grüberli,

gumidudli,

gumirádli

hecsedli,

hóbli,

hokedli,

isli

jódli,

kamásli,

kapli,

kapszli,

karmonádli,

kégli,

klázli

klöpli,

komfortábli

knédli,

krammli,

krampampuli,

kravátli,

krigli,

kripli,

krumpedli,

kugli,

kurbli

kübli

kvargli,

lakli,

lapilli,

mándli

másli

mázli,

monokli,

mopszli,

muskátli,

muszkli,

müzli,

nokedli,

nudli,

onkli

pacsuli,

pájsli,

pakli,

papundekli,

paroli,

partedli,

pázli

pejsli,

pekedli

pemzli,

pertli,

pitli,

pofézli

pracli

prézli,

proli,

promincli

pubili,

pudli,

pukedli,

pukli,

puszedli

rádli,

rahedli,

rali

rapli,

rékli,

resztli,

rigli,

ringli,

ródli,

rolli,

rolni

rumli,

ruszli.

sámli,

serbli

sercli,

simli,

smirgli,

snapszli,

snicli,

snóbli

söröskrigli,

spachtli,

spakli,

spangli,

spicli,

sramli,

stafli,

stampedli,

stangli,

stanicli,

stempli,

stikli,

stopli,

strimfli

strumfli

suli,

svartli,

svindli,

szaletli,

szingli,

tarkedli,

tasli,

tinglitangli,

tipli,

trampli,

tréfli,

tricikli,

troli,

trógli

trotli,

vádli,

verkli,

vimedli,

vinkli,

virsli,

virtigli

vízibicikli,

vurstli,


Ozeás 6. fejezet
„Gyertek, térjünk vissza az Úrhoz, ő tépett meg, ő is gyógyít meg minket; ő vert meg, ő köti be sebeinket. Két nap múlva életet ad, harmadnapra feltámaszt, hogy színe előtt éljünk. Ismerjük meg, törekedjünk megismerni az Urat: biztosan eljön, mint a hajnal, megjön, mint a zápor, mint a tavaszi eső, amely öntözi a földet.” Mit tegyek veled, Efraim? Mit tegyek veled, Júda? Hűséged, mint a reggeli felhő, és mint a harmat, hamar tovatűnik. Ezért ostoroztam őket a próféták által, ezért ölettem meg őket ajkam szózatával, ítéletem elérkezik, mint a világosság. Mert nem az áldozat kell nekem, hanem a szeretet, nem az égőáldozat, hanem az Isten ismerete.
Izrael régi és jelenlegi bűnei
Adamnál mégis megszegték a szövetséget, ott lettek hűtlenek hozzám. Gileád a gonosztevők városa, vértől áztatott föld. Mint csapatosan leselkedő rablók, olyan a papok társasága; mint a rablógyilkosok a szichemi úton, valóban gonosz tetteket visznek végbe. Rettenetes, amit Bételben láttam: Efraim ott paráználkodik, Izrael beszennyezi magát. Júda, rád is aratás vár, amikor helyreállítom népemet! Közöm. Ószövetségi a kép: az Úr vert meg, s ő kötözi be a sebeket. A papok és az elpártolt nép is számíthat ítéletre. Mai ismereteink szerint Isten ártatlan szeretet. Kínálja társaságát, mennyei birodalmát és folyamatában látja a világ történéseit messze tiszteletben tartva szabadságunkat.   

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3211951007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása