Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.20. 18:06 emmausz

Krisztus Király

Még csak november 20, és máris Krisztus Király ünnepe van. A mise végén illő módon himnuszt énekeltünk, most nem a magyar himnuszt, hanem Krisztusét. Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat. Magyarán: Krisztus győz, uralkodik, parancsol. Tudjuk, hogy egy parancsa van, a szeretet. Így kerül helyére az elsőre gőgösnek ható parancsolat. Krisztus Király az első a feltámadottak közül. Krisztust nem a hatalom szeretete vezérli, hanem a szeretet hatalmát valósítja meg. Az ő uralma a világmindenségre kiterjedő elfogadás, ingyenes szeretet, megértés, boldogítás, irgalom. Ő a nyolc boldogság királya, a hegyi beszéd királya, az evangélium Igéje, az alfa és az ómaga, egyedül az ő nevében van üdvösségünk.    
A latin himnusz után következett a francia Charpentier Te Deuma. Szintén felemelő és harmóniát hordozó zene.
Kint tavaszias melegség fogadott. Hosszú lesz az advent.
Egyesek szerint kemény tél van kilátásban, mások szerint nem áll.
A tévé képeket mutat Bolíviáról, ahol a klímaváltozás miatt megszűnőben vannak a gleccserek, krónikus ivóvízhiány alakult ki.
***
Néhány -li végű: lakónegyed értelmű firtli, öv, ami gurtli, bugyuta értelmű gimpli, és a rossz pont, a bummedli,  az ék, ami cvikli.
Ozeás 14. fejezet.
Bűnhődni fog Szamária, mert fellázadt az Isten ellen. Kard élén hullnak el, csecsemőiket földhöz vágják, s felhasítják a várandós anyákat.

III. IZRAEL MEGTÉR ÉS IRGALOMRA LEL
Izrael őszinte megtérése
Izrael, térj vissza az Úrhoz, a te Istenedhez, hisz bűnöd miatt buktál el! Hozzatok szavakat magatokkal, és térjetek vissza az Úrhoz! Mondjátok neki: „Végy el minden gonoszságot, hogy elnyerjük a jót, és ajkunk gyümölcsét hozhassuk áldozatul. Asszíria nem segít rajtunk, lóra sem szállunk többé. Nem mondjuk kezünk alkotásának ezután: Te vagy a mi Istenünk! Mert az árva csak nálad talál irgalmat.” Meggyógyítom hűtlenségüket, s szívemből szeretni fogom őket, elfordul tőlük haragom. Izraelhez olyan leszek, mint a harmat; virul majd, mint a liliom, gyökeret ereszt, mint a nyárfa. Hajtásai messze ágaznak, pompás lesz, mint az olajfa, s illatos, mint a Libanon. Visszatérnek, hogy árnyékomban lakjanak, búzát termelnek, és gondozzák a szőlőt, amelynek olyan híre lesz, mint a helboni bornak. Mi köze Efraimnak ezentúl a bálványokhoz? Én hallgatom meg, én viselek rá gondot. Olyan leszek, mint a zöldellő ciprus; tőlem származik gyümölcsöd.

Végső intelem
Aki bölcs, értse meg ezeket! Aki értelmes, lássa be ezt mind! Mert egyenesek az Úr útjai, azokon járnak az igazak, de a gonoszok elbuknak rajtuk. Közöm. Csecsemők falhoz vágása – korabeli gyilkos asszír módszer. A várandósok felhasítása egyenesen ördögi.  Nem akartam elhinni, amikor a század forduló előtti délszláv háború kapcsán olvastam hasonlóról. Ha a nép az Úr népe lesz újra és elfordul a bálványoktól, sorsa jóra fordul. Már megint a bálványok. Minket is annyira körbevesznek, hogy elég munka elfordulni tőlük. De kötelező.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7811977556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása