Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.21. 09:58 emmausz

Színe és fonákja

A mai evangélium szerint Krisztus tanítja a népet, amikor valaki közli vele, hogy anyja és rokonai keresik. Ő pedig üzen nekik: „Azok az anyám és a testvéreim, akik hallgatják és tetté is váltják az Isten szavát.” Jézus rokonai annyira meg voltak döbbenve a tanításán, hogy el akarták vinni a tömegből, mielőtt baja keletkezne. Mert Jézus nem úgy beszélt, ahogy az írástudók, hanem mint akinek hatalma van. A rokonai immanens módon hallgatták tanítását, és fonák dolgoknak vélték, amiket mond. Ám Jézus az Úr Igéje volt, és az örökkévalóság oldaláról tekintett a dolgokra, cselekedetekre, az öröklét fényéből, transzcendens valóságból. Nekem a perikópa azt ígéri, hogy odaát lényegesen intenzívebb szeretetettel fogunk egymásra tekinteni, mégpedig személyválogatás nélkül. Árnyék nélküli lesz örömünk. Ugye másutt azt olvassuk az Írásban, hogy odaát nincs már szaporodás, okafogyottá válik a házasság, ami nem jelenti, hogy a kapcsolatunk semmis lesz.
***
Néhány li végű szó a gyűjteménybe: hébli (emelő), jergli (toloncház), kahli (csempe), kapli (kemény cipőorr), kapszli (hüvely), krecli (környék), krejcli (keresztöltés), kremzli (liszt)
Ízelítő a Joel könyve 1. f.-ből:
Szózat, amelyet az Úr Joelhez, Petuel fiához intézett.
I. A SÁSKAJÁRÁS CSAPÁSA
A) Siralom az ország pusztulása felett
... Országom ellen felvonult egy nép, ...Szőlőskertemet pusztasággá tette, fügefáimat letarolta, lenyúzta és kidöntögette; ... Pusztává lett a mező, gyászol a termőföld, ... Szégyenkeznek a földművesek ...  a gabona és az árpa miatt, mert odalett a szántóföld termése.

B) Bűnbánatra és imára való felhívás
...Gyertek, s virrasszatok, zsákruhában, Istenemnek szolgái! Mert eltűnt Istenetek házából az étel­ és italáldozat. Rendeljetek el böjtöt, hirdessetek ünnepet; vének, gyűjtsétek egybe az ország minden lakóját az Úrnak, a ti Isteneteknek házába! ... Uram, hozzád kiáltok, mert megemésztette a tűz a puszta legelőit, fölperzselte a láng a mező minden fáját. Hozzád kiáltanak a mező vadjai is, mert kiszáradtak a víz forrásai, és megemésztette a tűz a puszta legelőit. Közöm. Vörösmarty Vén cigányának egy sora ismétli meg Joel megfogalmazását.  „Odalett az emberek vetése”. Persze ez csak hangulatilag hasonló. Itt a nép balsorsán (amit a sáskajárás meghagyott, azt az idegenek vették el) keseregve Joel böjtöt, imát és bűnbánatot kér. Az ember magába szállása üdvös. Más szóval megtérésnek mondjuk. Helyzetünk, alapállásunk tisztázása ez, kapcsolatunk rendezési kísérlete.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1311978790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása