Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.23. 14:32 emmausz

Nyíri Tamást olvasgatom

...a filozófus, teológus, pap szerző(†) Lelkünk démonai és angyalai c. tanulmánykötetét. A bennünket érő építő és romboló erők megnyilvánulásait fejtegeti értelmesen és mégis érthető stílusban. Nem vállalkozom rá, hogy felsoroljam szerkezetét, kapaszkodóit, amelyek nagyjából fejezetcímek is egyben. Aki akarja, vegye a fáradságot és olvassa el a kötetkét. Itt inkább kuriozitásokra hívom fel a figyelmet.
Ír boszorkányüldözésről, melynek egyik eszköze, egy mérleg máig látható egy holland kistelepülésen. Boszorkánynak számítottak a bizonyos súlyhatár alatti nők, azt feltételezve, hogy szilfid termetüknél fogva képesek repülni.
Beszél vallásos ír terroristákról. Ma is vannak ugye, és zömmel nem írek, hanem más nyakazó emberek.
Amit a szélsőséges Hans Küngről megjegyez, az valóban humoros: Idézem: „A teológus H. Küng azért nem lehet pápa, mert ő tévedhetetlen! És a pápa nem tévedhetetlen, mondja Küng.”
Ugyancsak a holland puritánokról megjegyzi, hogy prűdségben odáig mentek még az 1950-as években is, hogy vasárnap a kakast kivitték a baromfiudvarból. Ez a kakasmegtartóztatás hozzá tartozott a vasárnap megszenteléséhez.
Hosszasan ír a hazai cigányság felszabadult öröméről, pozitívabb életviteléről. Felteszi és meg is válaszolja a kérdést: Kik boldogabbak itt Mo.-on, mi vagy a cigányok? ...a cigányok. Sokkal boldogabbak. ...azoknak töretlen a kapcsolatuk a szexualitásukkal meg az élettel, mi pedig valahogyan nagyon zavart kapcsoltban vagyunk ezekkel. Ha levetkőznénk magunk takargatását, az ember nem gondolná meg tízszer is, amíg leír egy mondatot, és nem töltené idejét azzal, hogy kihúzzon-e egy szót, aztán délre mégis kihúzza, és délután azon töpreng, hogy visszaírja azt a szót. Felszabadulna a zene és a tánc, bilincseiből kiszabadulna a jókedv, és újraélednének a szerelmi kapcsolatok.... Egész biztos, hogy sokkal, de sokkal több boldogság lenne a világon, és talán ez a boldogság éppen ragályos is lehetne.
Tetszik.
***
Ameddig a készlet tart: újabb li végű szavak: Kugli, kurbli, kripli, kübli, kvargli.
Joel könyve. 3. II. AZ ÚJ KORSZAK ÉS AZ ÚR NAPJA
A Lélek kiáradása
„Mindezek után kiárasztom Lelkemet minden testre. Fiaitok és leányaitok jövendölni fognak, véneitek álmokat álmodnak, ifjaitok meg látomásokat látnak. Sőt, még a szolgákra és a szolgálókra is kiárasztom Lelkemet azokban a napokban. Égen és földön jeleket mutatok, vért és tüzet, füstoszlopokat. A nap elsötétedik, a hold vérré változik, mielőtt eljön az Úr nagy és rettenetes napja. Aki segítségül hívja az Úr nevét, az megmenekül, mert Sion hegyén és Jeruzsálemben lesz a menedék – amint megmondta az Úr – a menekültek számára, akiket meghív az Úr.” Közöm. A lélekáradásban az apostolok az első pünkösdkor részesültek. Vélhetően az utolsó időkről prófétál Joel.

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3111993132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása