Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.11.25. 16:38 emmausz

Hospitalizál(ód)ás

Szőnyi Zuzsa Rómában egyszer arról mesélt, hogy az átlag olasz csak akkor hajlandó egy szappanopera előtt üldögélni naponta, ha van benne kórház, és sűrűn műtenek. Valamiért ez vonzza az olaszok tekintetét. Ez a szent borzongás, vagy tán az, de jó, hogy nem én vagyok itt. Nem akarom kitalálni, hogy mit éreznek az olaszok, de azt elmondhatom, hogy mit érzek én, tapasztalva a hazai tévéadók felhozatalát. Most nem akarok azokra a krimikre kitérni, amelyekben valamennyi szereplő kézfejének szerves rése az erősen markolt pisztoly, sem arra, hogy mekkora kárt tesz a társadalomnak az, hogy a gazemberkedési módokat módszeresen bemutatja, ismerteti, ha nem is szándékoltan, de tanítja.
Inkább a kórházasoknál horgonyozok le egy röpke gondolat erejéig. Tény, hogy én az utóbbi hét év során négyszer kerültem kórházba, és noha az ellátás ellen nem támaszthatok kifogást, az emberi nyomorban, kiszolgáltatottságban valamelyest megfürödtem. Állapotom miatt nem szívesen gondolok az egészségügyi intézményekre, és úgy vélem, hogy még csak felidézésük is hospitalizál. Azért írom le mindezt, mert tegnap egy brazil sorozat teljes ideje alatt áthallatszott a másik szobába is egy szívritmust kihangosító szerkentyű bip-bipje. Nem voltam rá kíváncsi. Miként arra sem vagyok kíváncsi, hogy ötpercnyi reklám alatt tizenötször eldarálják nekem a kockázatokról szóló mantrát. Tudom, hogy hatalmas üzlet a gyógyszer-kereskedelem, azért mégis durvának tartom, hogy a tévénézők milliárdjainak naponta lenyomják a torkán azt, egy percre se higgye magát egészségesnek. Este a Maradj talpon! c. „játék”-ban elhangzó egyik kérdésre a magnyugtató válasz: A világ népességének a fele egészségtelenül étkezik. Gratulálok. Ha igaz ez a válasz, akkor mi a fenével foglalkoznak a világ vezetői, megkockáztatom, a dietetikusai is?
Miközben hangosan mondom: Nem akarok klinikákat, krimiket, pisztolyos némbereket látni, s nem akarom életem végéig hallgatni a kockázatos mantrát, van egy jó hírem is.
A cigarettázás visszaszorítása ügyében tett lépések eredményeseknek bizonyultak. Nagyon kevés bagós emberrel találkozhatni a városban, a köztereken. Eltűntek, mint a Trabant és Wartburg gépkocsik.
***

Békesség ennek a háznak! Éppen ezen a napon költöztünk ide huszonhét éve, ha jól számolom: 1989-ben.
***
-li végűek mára. Ki tudja, hányadik folytatás: szaletli, szingli, tartli (kártyajáték), tinglitangli, trampli, trottli, techtli-mechtli (összejátszás)
Ízelítő Ámosz könyve 1. fejezetéből:
Címzés
Egy tekoai pásztornak, Ámosznak a szavai, Uzija és Jerobeám királyának napjaiban, két évvel a földrengés előtt.

Bevezetés
Az Úr szózata zeng a Sionon

I. ÍTÉLET A SZOMSZÉDOS NÉPEK ÉS IZRAEL FELETT
Damaszkusz
Ezt mondja az Úr: Damaszkusznak ... tüzet bocsátok Hazael házára, ... Arám népét Kirbe hurcolják Gáza és a filiszteusok földje
Ezt mondja az Úr: Gázának ...Mivel az egész lakosságot elhurcolták, hogy kiszolgáltassák Edomnak, tüzet bocsátok Gáza falaira... elpusztul a filiszteusok maradéka – mondja az Úr.

Tírusz és Fönícia
Ezt mondja az Úr: Tírusznak ... mivel nem emlékezett meg a testvéri szövetségről, tüzet bocsátok Tírusz falaira, hogy eméssze meg palotáit.

Edom
Ezt mondja az Úr: Edomnak ...Mivel testvérét karddal üldözte, és megtagadta tőle az irgalmat, ..., tüzet bocsátok Temánra, hogy eméssze meg Boszra palotáit.

Ammon
Ezt mondja az Úr: Ammon fiainak ... Mivel kettévágta a gileádi várandós asszonyokat, hogy kiterjessze határait, tüzet gyújtok Rabba falán, hogy eméssze meg palotáit... Királyuk fogságba megy, a fejedelmeivel együtt – mondja az Úr. Közöm. Mint annyiszor, itt is a zsidó nép történetének egy szelete bontakozik ki: Az igazságtalanságok nem maradnak megtorlás nélkül. Az egymás elleni fenekedés, gyűlölet magában hordozza büntetését.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3811998118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása