Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.05. 10:44 emmausz

Nyakunkon vagy a szívünkben?

Minap az az abszurd mondat kívánkozott ki belőlem, hogy „Közeledik Jézus születésnapja, vegyen fúrógépet”. Hogy ez az asszociáció jött össze, egyáltalán nem véletlen. a reklámokban adventről először októberben hallottam. Karácsonyról nem sokkal utóbb, amikor is telepakolták az üzleteket mindenfélével, amiről az a képzetük támadt, hogy az emberek hajlandók karácsonyra megvásárolni. Ha nem karácsonyra, akkor mikulásra, ha nem mikulásra, akkor télapóra. Mindegy, csak „vegyen ma még, ne szórja szét az életét” – ahogyan az Illés együttes fújta jó negyven éve.  Vagy ahogyan a foxi-maxiban elhangzott: „Vegyen kefét, egyen drazsét; vagy inkább ne is egyen drazsét, csak vegyen kefét.”
Mi van itt?
Aki végigmegy a városon, talál világító gömböket, szikrázó fákat, habokat és hullámokat, de elég sokáig kell gyalogolnia, ameddig egy betlehemi jelenetre akad (pl. a Ferenciek terén). Hogy Európa évezred óta Krisztus születésnapját ünnepli, Assisi Szt. Ferenc óta betlehem-állítással is, az mintha nem lenne. Vásárcsarnokká tettétek Atyám házát, fakad ki Jézus.
Joggal kifakadhatunk mi is azon, hogy vásárlási őrületté tették Jézus szülinapját.
Most mégis inkább arra gondolok, hogy még sok időre van szükség ahhoz, hogy a kölcsönösség jegyében elfogadjuk egymás nézeteit. Legyen békesség a világban!
***
Olvasom a fb-on a szlogent:
„Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben kéne lennie.” Tetszik. Bár szerintem így jobb:
„Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben a helye.”
***
Mikszáthnál olvasom a már divatjamúlt -li végűt: cigaretli.
***
Drón. Levi (4,5) javaslata: Világnéző. Szerintem sokkal jobb, mint az a korcs angol eredetű szó.
Ízelítő Abdiás könyvéből
Címzés és bevezetés
Abdiás látomása Edomról. Üzenetet kaptam az Úrtól...: „Fel! Támadjuk meg ezt a népet! Harcra fel!”

Jövendölés Edom ellen
Ezt mondja az Úr, az Isten: ... Megcsalt szíved kevélysége... Hiába emelkedsz fel... a csillagok közé, bizony onnan is letaszítalak – mondja az Úr.

Edom megsemmisítése
...[eruzsálem] jó barátaid rászedtek. ...de kiirtom Edomban a bölcseket...

Edom bűne
Az öldöklés és az erőszak miatt, amelyet testvéred, Jákob ellen elkövettél... örökre elpusztulsz. ...Ne állj ki a keresztutakra, hogy megöld a menekülteket; a szökevényeket ne fogd el a szorongatás napján! Mert közel van az Úr napja minden nép számára. Úgy tesznek veled, mint te tettél: ...

Az Úr napján Izrael bosszút áll Edom felett
... Sion hegye szent hely lesz, és Jákob háza visszaszerzi tulajdonát... Nem menekül meg senki Ézsau házából – az Úr mondta ezt.

Az új Izrael
... Izrael fiai elfoglalják Kánaánt Száreptáig; ... elfoglalják Negeb városait. Győztesen vonulnak fel Sion hegyére, hogy ítéletet tartsanak Ézsau hegye felett, és az Úré lesz a királyi hatalom. Közöm. Abdiás könyve csupán egy tekercsnyi szöveg. Így nincsenek fejezetei a rövid próféciának. Tartalmazza a történelmi aktualitások mellett az aranyszabályt: Úgy tesznek veled, mint te tettél... Ha nagyon akarom, akkor a miatyánk passzusa is idevág: Bocsásd meg a vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek (mert ha mi nem tesszük, akkor ő se tud).  

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812024181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása