Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.22. 10:24 emmausz

Kontrasztok és hiányuk

Megfigyeltem, hogy a templomban az ünnepi kivilágítások alkalmával felragyognak a színek. Szép árnyalatok tűnnek elő, harsányak tónusok, a tárgyak tündökölni kezdenek a maguk módján.
Ebből a megfontolásból vettem egykor 2 db 150W-os égőt (még a Rákóczi úti Tungsram boltban), és itthon becsavartam az egyik mennyezeti lámpafoglalatba. Nem sokáig bírtuk a vakító fényárt. Olyasmi élményt hozott, mint a szembe sütő Jupiter-lámpák. Menekültünk előle-alóla. Hamar véget vetettünk a túlságos fénynek. Persze az ellenkező se jó, amikor vakulunk olvasáskor, mert olyan gyenge a világítás. Hány nyaralásunk szépségét rontották a helyi világítótestek alig fénye.
A világítással alkalmazkodni kell ahhoz, amivel éppen foglalatoskodunk. A tompa fényeknek is megvan a hangulatteremtő erejük. Az intimitás és az erős fény egymást csaknem kizárják.
Napjainkban sűrűn váltják egymást a szmogos-ködös nappalok és az erős napsugárzás. Mindkét féle idő alkalmas lehet jó fotók készítésére. Más hangulatot áraszt egy ködbe vesző híd, és mást a minden rejtett zugba bevilágító erős napsugár.
A képzőművészek minden időben éltek a kontrasztos és a minden kontrasztot ködbe mosó témák ábrázolásával. Elég csak Monet Rouen-i katedrálisára gondolni, vagy a Saint Lazare pályaudvar c. sorozatára.
Szép a plakátszerűen erős kontrasztos látvány (Toulouse de Lautrec), és szépek az alig felfedezhető tónusok is egy képen (pl. Szőnyi I. téli rézkarcai, Egri J. képei), csak legyenek hitelesek.            
Ízelítő a Máté 7. f.-ből: 2. r.
 Az aranyszabály
Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük! Ez a törvény és a próféták.

A szűk kapu
... Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják.

A hamis próféták
Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. ... Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: – Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? ... – Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!

Hasonlat a sziklára épített házról
Aki hallgatja szavamat, és tettekre is váltja, az okos emberhez hasonlít, aki sziklára építette a házát. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak, de nem dőlt össze, mert szikla volt az alapja. Aki hallgatja ugyan tanításomat, de nem váltja tettekre, a balga emberhez hasonlít, aki házát homokra építette. Szakadt a zápor, ömlött az ár, süvített a szél, és nekizúdult a háznak. Az összedőlt és romhalmazzá vált.”

A beszéd hatása
Ezzel Jézus befejezte ezeket a beszédeket. A nép ámult tanításán, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók. Közöm. Egyszer már megírtam, Bárdos Lajosnak van egy motettaféléje a hegyi beszéd záró mondatára: úgy tanított, mint akinek hatalma van, s nem úgy, mint az írástudók. Gyönyörű karakteres kis gyöngyszem. Az aranyszabály pozitív és egyszerű: amit nektek, azt másoknak... Az istenszeretőknek minden a javára válik. Tudjuk. Istenszerető az, aki megtartja a szeretetparancsot, s nem az, aki azt mondja: Uram, Uram. Jézus a szegletkő, tehát szikla, fix vonatkozási pont, egyedül benne van üdvösségünk.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1212144777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása