Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.26. 13:52 emmausz

Ma is szmog

Azon jojóztam, hogy kiket lehetetlenít el a szmogriadó? A szegényeket. Azokat, akiknek füstokádó autójuk van. Ámbátor... Ki tudja, hogy egy diesel üzemű mit bocsát ki?  Mindenesetre tudni lehet, hogy a kétüteműek ab ovo kiesnek a tűréshatárból, s így most a forgalomból is. A 2000 előtt épített négyütemű autók, az ún. Otto-motorosok szintén a tűréshatár alatt vannak. Nem igazán értem, hogy miért, különösen, ha katalizátorosok. Mindegy. Kiesnek. A kérdés, hogy lehetne elfogadottá tenni őket? A válasz: Motorcserével. Na, ez az, amire aligha futja a népesség egy részének. Nyilván a kevéssé tehetőseknek.
Kérdés még, hogy igazolt-e az autók hatalmas légszennyezése a szmog-képződésben? Erre alighanem is a jó válasz azzal, hogy leginkább a meg nem felelő fűtőanyagok és az ipar a legnagyobb kibocsátó. Az iparral nem lehet mit kezdeni, a lakásfűtéssel inkább.
De ha megpiszkáljuk, kitűnik, hogy a legelesettebbek fűtenek mindennel, ami egyáltalán meggyullad: PET-palackkal, ócska cipővel, gumiabronccsal, és nincs hozzá elég fantáziám, hogy még mivel.
Hivatalból kéretik korszerűbb fűtésnemre átállni (gáz, villany, esetleg fa). A fa fogytán, a szegénységben élőknek pedig aligha adódik lehetőségük arra, hogy azonnal korszerűsítsenek. Marad a légszennyezés, vagy a fagy halálos ölelése. És ezzel nem kívánom kisebbíteni a kormányzat erőfeszítéseit az ingyen tüzelőhöz juttatást illetően, vagy a melegedő lehetőségek megfelelő bővítése vonatkozásában.
Ma reggel a maszek hentes azt mondta, hogy kocsija 04-es kategóriájú ugyan, de az élelmiszerszállítókra nem vonatkozik a tilalom. Mire én, a nyugdíjas, az idén 20 éves M. Colt tulajdonosa szerényen megjegyeztem, hogy mivel bevásároltunk, mi is élelmiszert szállítunk, így ránk sem vonatkozik a tiltás. Hozzátettem még, hogy egyébként tiszta levegőjű időben sem megyek az autóval 5 cm-t se, ha nem szükséges.               
Ízelítő a Máté 10. f.-ből:
A tizenkét apostol kiválasztása
... hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. A tizenkét apostol: Simon Péter, testvére András, Jakab és János, Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, Jakab, Alfeus fia és Tádé, Simon és a karióti Júdás, aki később elárulta.

Jézus beszéde az apostolokhoz
Forduljatok Izrael házának elveszett juhaihoz s hirdessétek: Közel van a mennyek országa! Betegeket gyógyítsatok meg, halottakat támasszatok fel, leprásokat tisztítsatok meg, ördögöket űzzetek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok. ... Ha méltó rá az a ház, rászáll békétek... Ha valaki nem fogad be benneteket..., hagyjátok ott ... és még a port is rázzátok le a lábatokról! Bizony mondom nektek: Szodoma és Gomorra földjének tűrhetőbb lesz a sorsa az ítélet napján, mint annak a városnak!

Az üldözések
Nézzétek, úgy küldelek titeket, mint bárányokat a farkasok közé! Legyetek tehát okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok! ... Miattam helytartók és királyok elé hurcolnak..., ne töprengjetek, ... megadatik nektek, hogyan beszéljetek. Mert hisz nem ti fogtok beszélni, hanem majd Atyátok Lelke szól belőletek... Mindenki szemében gyűlöletesek lesztek nevemért. Aki ...kitart, üdvözül. .... Nem nagyobb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Legyen elég a tanítványnak, ha olyan, mint mestere, s a szolgának, ha olyan, mint ura. Közöm. Némelyik apostolnak van állandó jelzője, Kéfás, a kőszikla; András, az andráskeresztől (X) ismert; János, a szeretett tanítvány; Bertalan, az igaz izraelita (Natánael), Tamás, a hitetlen; Máté a vámos; Júdás, aki elárulta; másokról alig tudunk valamit.  Mindenesetre ingyen jótékonykodnak és hatalmas erővel hirdetik az Isten országát.... megadatik nektek, hogyan beszéljetek. Egy pap mesélte, hogy bizony bajban volt, amikor faggatták, mert nem adattak meg a szavak. Sokat gondolkoztam rajta: Talán éppen abban állt a „megadatás”, hogy ne beszéljen semmit. Napjainkban világszerte a legkeményebben üldözik a keresztényeket, és ahol nem, ott a gondolkodás lett keresztényellenes (pl. Európában). Nem véletlen, hogy Mo.-on megalakult néhány napja a keresztényüldözések ügyét istápoló államtitkárság.  Ilyen se volt még soha.
   

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr7012157603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása