Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.30. 07:28 emmausz

25 év elteltével

Amikor fiunk még kis srác volt, adódtak meglehetősen kemény telek, amelyek egyik attribútuma a be-befagyó Duna vala. Gyakorta lementünk a partra sétálni,többnyire egy alkalmas botot keresve, hogy a partra sodródott kisebb-nagyobb jégtáblákat M. visszatessékelhesse a Dunába. Jó szórakozás volt ez, és a mozgás hatásos védelem a megfázás ellen. Most a jelenet megismétlődött csaknem harminc év elteltével.
Levike is talált egy alkalmas botot, amit már út közben hokibotként használt, továbbpofozgatva vele a kínálkozó jégdarabokat. De mire a partra értünk megvált a bottól. Nem is hiányzott neki, mert bőven akadt sóder, kavics a parton, sőt egy meglehetősen nagy faág is, amivel szorgalmasan lyukasztgatta a Duna jegét.
A különbség az egykori és mai helyzet között elég sokféle. Akkor a régi hídon jártak a csehszlovák kis motorvonatok, ma Siemensek róják útjukat az új hídon, az új töltésen.
A korábban viszonylag üres újpesti oldal is beépült délre lakóparkkal, még délebbre a Dagály-strand új épületeivel. Itt az óbudai parton annak idején alig készítettem fotókat. Nem a fotózás kedvéért jártunk le a Dunához. Most pedig nemcsak fényképek készülnek, hanem a jégzajlásról, madáretetésről videók is. Ki kamerát visz ehhez, ki
okostelefont.
Nem szívesen írom le, de igaz, hogy 25 évvel ezelőtt – emlékezetem szerint – senkit nem büntettek meg azért, mert a lakótelepen menetiránnyal ellentétesen parkolt az utcán. Egy idő óta rendszeresek ezek a büntetések. Alig érthető, hogy miért.
Visszatérve a fotózásra, soha ennyi kordokumentum nem keletkezett, mint napjainkban.
Azért a jéggel való szöszmötölés viszi a prímet. Járunk fagyos Dunát nézni, amíg a zord idő tart, ha már a Balatonra nem megyünk, mint K&R, akik eredménnyel vettek részt a Balaton-átcsúszásban.       
Ízelítő a Máté 12. f.-ből: 1. rész.
A szombati kalászszedés
egy szombati napon tanítványai a kalászt eszegették. Ezt látva a farizeusok szóvá tették: „Nézd, a tanítványaid olyat tesznek, amilyet szombaton nem szabad tenni!” Erre így felelt: ...Mondom nektek: itt nagyobb dologról van szó, mint a templom. Ha tudnátok, mit jelent: Irgalmasságot akarok, nem pedig áldozatot, nem ítélnétek el az ártatlanokat. Az Emberfia ura a szombatnak is!”

A béna kezű ember meggyógyítása
...betért a zsinagógájukba. ..., megkérdezték: „Szabad-e szombaton gyógyítani?” Így felelt: „Ha valakinek közületek csak egy juha van, s az szombaton gödörbe esik, vajon nem markolja meg és nem húzza ki? Mennyivel többet ér az ember, mint a juh! Szabad tehát szombaton jót tenni.” [ő meggyógyította], a farizeusok tanakodtak, hogyan okozhatnák a vesztét.

Jézus félrevonul
Jézus ... elment onnét. Sokan utánamentek, s ő mindnyájukat meggyógyította... Így beteljesedett Izajás próféta jövendölése, aki ezt mondja: „Ez az én szolgám, akit kiválasztottam, szeretett fiam, akiben tetszésemet találom. Kiárasztom rá Lelkemet, és ítéletet hirdet a népeknek. Nem vitatkozik s nem kiabál, szavát sem hallják a tereken. A megroppant nádat nem töri le, a pislákoló mécsbelet nem oltja el, míg győzelemre nem viszi az igazságot. Az ő nevében bíznak a pogány népek.”

Közöm. 1. sz. tanulság: Szabad szombaton is jót tenni. 2. sz. tanulság: Jézus a messiás, aki számolatlanul gyógyít, Isten szolgája, benne bíznak a pogány népek. 3. sz. észrevétel: Megroppant nádszálak a bűnösök, így a bebörtönzöttek is. A „megroppant nádszálֲ” a  börtön-pasztorációban részt vevő papok jelképe, emblémája. A fogvatartottakra is kiterjed Krisztus szeretete.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712167992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása