Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.31. 09:38 emmausz

Látogatás a T.K. utcában

A két unoka teljes önfeledtségben nézi a rajzfilmeket. Nincsenek ilyenkor jelen, kérdésre nem reagálnak, aztán egyszer csak megunják az üldögélést.
Erre várok.
Kezdünk játszani labdával, majd tárgyak eldugása, keresése következik.
Viselkedésük teljesen megváltozik. Jelen vannak, hangos tetszésnyilvánítással élnek, kapcsolatban vagyunk. Tudtam, hogy így lesz, mégse sikerült egy darabig kirobbantani őket a képernyő előtti székből.
A rájuk való várakozás mégsem telt teljesen meddő módon. Leemeltem a Jókai köteteket a polcról és a szójegyzékekből a meglévőkön túlmenően is találtam -li végű szavakat. Egy részük mára feledésbe merült, mert ahhoz a korhoz kötődők: hanzli kártyajáték, bufandli derékra kötött párna (női divat), vukli hajfodor, tászli fodor,  ozmánli török, jánkli mellény, speizcedli étlap.
Tudtam, hogy Jókaira számíthatok.

Arra nem gondoltam, hogy évek múltán Th. Mertonnál is hatalmas eszmefuttatásra lelek. Úgy voltam vele egykor önéletrajzát olvasva, hogy amikor odaért, hogy szerzetes lett, abbahagytam. Én nem vagyok szerzetes. Mit mondhat akkor nekem?
Úgy látszik, koromnál fogva egyre inkább szerzetessé leszek. Újra megszólított. Szó szerint nem tudom idézni, de az a lényeg, hogy élete irányításának teljes gondját Isten kezébe tette, és most boldog. Értem az igazát. Régóta tartom saját felfedezésemet, hogy egy páros táncot nem irányíthatnak ketten. Ebben nincs demokrácia. Ha ketten irányítanak, kaotikussá lesz a tánc. Egyiküknek alkalmazkodnia kell. Így van ez az élettel is. Ha azt mondom: „legyen meg a te akaratod”, ezzel azt is mondom, hogy ne az én akaratom legyen meg.
Jobb, ha az vezeti az életet, aki ismeri teljes vertikumában.
Ízelítő a Máté 12. f.-ből 2. rész.
A vak és a néma ördöngös
Ekkor egy ördögtől megszállt, vak és néma embert vittek hozzá. Meggyógyította, úgyhogy beszélt és látott. A nép ámulva kérdezgette: „ő a Dávid fia?” Ennek hallatára a farizeusok így nyilatkoztak: „Beelzebulnak, az ördögök fejedelmének nevében űzi ki az ördögöket.” Jézus ... „Minden önmagával meghasonlott ország elnéptelenedik, minden önmagával meghasonlott város vagy ház elpusztul. Ha a sátánt sátán űzi ki, meghasonlik magával. Hogyan állhat fenn akkor az országa? Ha én Beelzebul segítségével űzöm ki az ördögöket, a fiaitok kinek a segítségével űzik ki? Így ők lesznek bíráitok. De ha én Isten Lelkével űzöm ki az ördögöket, akkor már elérkezett hozzátok az Isten országa. ... Ha valaki ... a Szentlélek ellen beszél, nem nyer bocsánatot sem ezen, sem a másvilágon. ... Hogy beszélhetnétek jót, mikor gonoszak vagytok? A száj ugyanis a szív bőségéből szól. A jó ember jó kincséből jót hoz elő, a rossz ember rossz kincséből rosszat hoz elő. Mondom nektek: az emberek az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak, amit kiejtenek a szájukon....”

Jónás próféta jele
„Mester, jelet szeretnénk tőled látni.” J.: „.... Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia is három nap és három éjjel a föld szívében. A ninivei férfiak feltámadnak az ítéletkor ezzel a nemzedékkel, és elítélik, mert ők bűnbánatot tartottak Jónás szavára, s itt nagyobb van, mint Jónás. ... itt nagyobb van, mint Salamon. ...rossz sors vár erre a gonosz nemzedékre.”

Jézus rokonai
... anyja és rokonai beszélni akartak vele. ... De ő ...: „Ki az anyám s kik a rokonaim?” ... Aki teljesíti mennyei Atyám akaratát, az nekem mind testvérem, nővérem és anyám.” Közöm. Igazán el kellene olvasni az egész fejezetet, aztán elnémulni. Mégis: Néma és vak megszállottat csak a messiás képes gyógyítani. Ezt mind tudták. Sok hatalmas hatású kijelentés közül hadd emeljek ki egyet: Az ítélet napján minden fölösleges szóról számot adnak (a kockázatokról és mellékhat...???).

A jó jót alkot, a rossz rosszat. Nem véletlen a kortársainak szóló fenyegetése. Krisztus követői a rokonai, akik Isten parancsait teljesítik. Nagyon meghatározó szavak ezek.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6112170726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása