Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.14. 11:39 emmausz

Izsák

Tegnap megemlékeztünk grószi egykori albérlőjéről. Grószi (nagyi) saját gyerekei mindvégig ellenségesen viselkedtek góbé lakójával, s nem minden ok nélkül. Izsák megörökölte grószi lakását – a rokonok elől. Vezetékneve után K. I.-ot kecskerágónak és bogyó-f.-ónak titulálták. No, meg spenótbakternak is, merthogy Izsák bácsi a Horthy időkben pénzügyőr volt. A bácsi otthagyta a családját, bár talán helyesebb, ha úgy fogalmazok: Kirúgták otthonról.
Minket kedvelt a magányosan élő jó ember. Szívesen vitt a Dagály strandra, és az ötvenes években még pehelysúlyú valónkat szorgalmasan „bele-belesürített” a langyos vízbe. Nem kerültünk sok pénzébe, mert korunknál fogva még ingyen utazhattunk a villamoson.
A labilis idegrendszerű bácsi nagyon utálta a kommunistákat. Azzal együtt minden délben szorgalmasan meghallgatta néprádión a híreket. Alig várta, hogy bemondják: Déli krónikánk véget ért. Azonnal rávágta: Az életetek tért volna véget!
Az amerikaiak teljesítményével sem volt megelégedve. Nem értette, hogy miért nem támadják meg a Szovjetuniót. Mint mondta: „Éjjel oda kellene menni az amerikaiaknak és Moszkvát az éj leple alatt leatomozni.” Mi akkor csak röhögtünk rajta. Pedig évtizedekkel később egy Cessna fényes nappal leszállt a Vörös réten – brahiból.
Egy dologban azonban nem tévedett az öregúr. Grószink csakugyan előbb halt meg, mint ő, és ő örökölte a lakást. Feltehetően elmesélte a szerencsés leletet övéinek, mert ezt követően a családja tüntetőleg mindent megbocsátott Izsák bácsinak és visszavette. Ő pedig a lakást valamelyik lemenőjének átpasszolta, amit egy szóval értékelhetünk:
Ügyes.      
Ízelítő a Máté 26. f.-ből. 1. rész.
Elhatározzák Jézus halálát. Jézus megjövendöli szenvedését
Jézus ...így szólt tanítványaihoz: „... két nap múlva itt a húsvét. Az Emberfiát kereszthalálra adják.” 

A betániai vacsora
Amikor Jézus Betániában a leprás Simon házában tartózkodott, odament hozzá egy asszony. Alabástrom edényben drága illatos olajat hozott, ... a fejére öntötte. Ennek láttára a tanítványok bosszankodtak: ...: „Miért bántjátok ezt az asszonyt? Hisz jót tett velem. Szegények mindig lesznek veletek, de én nem maradok mindig veletek. Amikor az illatos olajat testemre öntötte, a temetésemre tette. Bizony mondom nektek, ahol a világon csak hirdetni fogják az evangéliumot, mindenütt megemlékeznek majd arról is, amit ez az asszony tett.”

Júdás árulása
...a karióti Júdás... a főpapoktól megkérdezte: „Mit adtok nekem, ha kezetekre adom?” - Harminc ezüstöt ....

Az utolsó vacsora
A kovásztalan kenyér ünnepének első napján ...mikor beesteledett, asztalhoz ült a tizenkét tanítvánnyal. Vacsora közben megszólalt: „Bizony mondom nektek, egyiketek elárul.” mind: „Csak nem én vagyok az, Uram?” „Aki velem egyszerre nyúl a tálba, az árul el” – felelte. „...Júdás, az árulója is megkérdezte: „Csak nem én vagyok az, mester?” „Magad mondtad” – válaszolta. Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: „Vegyétek és egyétek, ez az én testem!” Aztán ... a kelyhet...: „Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára. Mondom nektek, mostantól nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg majd az újat nem iszom veletek Atyám országában.” Közöm. Ez már a passió. Jézus jobban szereti az embert, mint saját életét. Viszonozzuk? Hogyan? Jézus tudja, hogy mikor kell meghalnia. Az asszony cselekedete mondatja Jézussal: Szegények mindig lesznek veletek. Ez éppúgy valósul 2000 év óta, mint egy hasonló szállóige: Ég és föld elmúlnak, de az én igéim el nem múlnak. Tudja, azt is, hogy Júdás árulja el. Elgondolkodtató, hogy Júdást is „megáldoztatja”, mi több, majd elfogásakor barátjának nevezi (Barátom, mi végre jöttél?)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3612257882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása