Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.15. 11:34 emmausz

Pia.. pia... olimpia

A nincsbe nem lehet belekötni. A világ helyzete... az olajválság... begyűrűzött... még három nehéz év van hátra elvtársak...
A vanba viszont bőven bele lehet kötni. Miért ebben a formában, miért ezt, miért így, miért ennyiért, mikor kevesebből is, miért őket bízták meg, miért mindent a főváros kap, miért kell az utakra annyi pénz, minek nekünk az olimpia, miért kerül annyiba?
És tényleg, miért kell nekünk olimpia? Miféle szaldóval számolhatunk? Létezik-e normális hatástanulmány? Mit mutat az előrejelzés? Mit teszünk azokkal a sportlétesítményekkel, amelyeknek itthon még csak hagyományuk sincsen? Mit azokkal, amelyeknek van hagyományuk?
Megannyi kérdés, megannyi válasz a totális melléállástól a totális ellenzésig.
Én nem tudom megadni a felmerült kérdésekre a választ. De gondolkodnom szabad az olimpiáról. Az első gondolatom az, hogy az állandó kihívás, a mindenáron versenyzés, és taktikázás nem hiszem, hogy magyar sajátság. Miért kellene mindenkit legyőzni, kivált a sportokban, ahol borítékolni lehet, hogy minden győzelem pirruszi győzelem.
A világversenyeken dobogóra kerülni óvatos doppingolás nélkül nem lehet – vélik egyes sportemberek. Nincs okom kétségbe vonni.
Ha már... A lelátókat könnyűszerkezetes megoldásúra kellene tervezni, hogy gond nélkül elbonthatók legyenek. Olimpia után nem lehet értelmesen használni őket. A pályákat még talán igen. Az olimpiai falu – a tervek szerint – campus részeként kollégiumi célokat szolgálna. Az infrastruktúra észszerű fejlesztése pedig értelmes cél lehet önmagában. A kérdés, hogy a tervezett költségeket lehet-e tartani? Nagyon irritáló, ha tetemesen túllépik. Eleve tartalékokat kell beállítani a kalkulációba, hogy beleférjen minden. A kiírás takarékos olimpia rendezéséről szól. Talán nem reménytelen.          
Máté 26 f. 2. rész.
Péter tagadásának megjövendölése
... kimentek az Olajfák hegyére. Jézus: „Ma éjszaka megbotránkoztok bennem. Írva van: Megverem a pásztort, és szétszélednek a nyáj juhai. De feltámadásom után majd előttetek megyek Galileába.”Péter fogadkozott: „Ha mindnyájan megbotránkoznak is, én nem ...” Jézus csak ennyit mondott: „Bizony mondom neked, még az éjjel, mielőtt a kakas szól, háromszor megtagadsz.” ...

Jézus halálküzdelme
a Getszemáni nevű majorban? „Üljetek le, én imádkozom.” ...Maradjatok itt és virrasszatok velem!” ...imádkozott: „Atyám, ha lehetséges, kerüljön el ez a kehely, de ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!” Aztán alva találta őket. ... A lélek ugyan kész, a test azonban erőtlen.” Másodszor is ... alva találta őket... Aztán visszament tanítványaihoz...: Keljetek föl, menjünk! Jézus elfogatása
... „Akit megcsókolok – mondta –, Júdás az, fogjátok el!” Azzal mindjárt Jézushoz lépett. „Üdvözöllek, Mester!” – mondta, és megcsókolta. Jézus megkérdezte: „Barátom, miért jöttél?” Erre körülfogták Jézust, kezet emeltek rá, és foglyul ejtették. ...Jézus azt mondta a tömegnek: „Mint valami rabló ellen, úgy vonultatok ki, hogy elfogjatok. Naponta ott voltam a templomban, és tanítottam, mégsem fogtatok el. Ez mind azért történt, hogy beteljesedjenek a próféták írásai.” Erre a tanítványok mind elhagyták és elmenekültek.

Jézus Kaifás előtt
Akik elfogták Jézust, Kaifás főpap elé hurcolták. ... A főpap felállt és megkérdezte: „Nem felelsz semmit arra, amivel ezek vádolnak?” Jézus hallgatott. A főpap folytatta: „Esküvel kényszerítlek az élő Istenre, mondd meg, te vagy-e a Messiás, az Isten Fia?” „Magad mondtad – felelte Jézus. – De mondom nektek, mostantól látni fogjátok az Emberfiát, amint a Hatalom jobbján ül, és amint majd eljön az ég felhőin.” A főpap erre megszaggatta ruháját s felkiáltott: „Káromkodott! Mi szükségünk van még tanúkra? ... „Méltó a halálra!” – kiabálták. Aztán szembeköpdösték, és ököllel verték, mások arcul ütötték, és közben kérdezgették: „Találd ki, Messiás, ki ütött meg!”

Péter megtagadja Jézust
Péterhez  odament egy szolgáló: „Te is a galileai Jézussal voltál.” De ő tagadta... egy másik szolgáló is észrevette: „Ez is a názáreti Jézussal volt. Megint tagadta. Röviddel ezután az ott állók bizonygatták: „De bizony, közéjük tartozol te is.” Erre ő: „Nem ismerem azt az embert!” Azon nyomban megszólalt a kakas. Péternek akkor eszébe jutott Jézus szava: Kiment, és keserves sírásra fakadt. Közöm. Mindszentyre is alkalmazták: Megverem a pásztort és szétszéled a nyáj. Jézus egész passióját az ő irántunk és az Atya iránti szeretete szempontjából lehet csak felfogni. Tanítványai cserben hagyták. (És mi?) Az áldott Istenre esküdtetnék, ő nem esküszik, csak ráhagyja a főpapra. A nép azonnal elpártol tőle. Megalázzák, ahogy csak lehet. A vallási türelem ma is hatalmas fontosságú (volna).

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4512262852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása