Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.19. 21:04 emmausz

A csend szava

Antonio de Mellón kívül ugyanezen címmel Thomas Merton műveiből is megjelent egy válogatás. Nekem nagyon sok gondolatot közvetített. Ezekből egy paradoxonsort idézek ide mára. Ezt írja: »Az „üdvözülés” első pillantásra igen egyszerű. De ha belegondolunk, látszólagos ellentmondások szövevénye. Úgy válunk önmagunkká, ha meghalunk önmagunknak, csak az lesz a mienk, amiről lemondunk, és ha mindenről lemondunk, minden a miénk lesz. Nem találhatjuk meg önmagunkat önmagunkban, csak másokban, viszont mielőtt másokhoz fordulnánk, önmagunkat kell megtalálnunk. Meg kell feledkezni önmagunkról, hogy tökéletesen tudatára ébredjünk annak, kik is vagyunk. Az önszeretet legjobb módja, a mások iránti szeretet, viszont nem szerethetünk másokat csak akkor, ha magunkat szeretjük, hiszen írva van: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Ha azonban helytelenül szeretjük magunkat, képtelenek leszünk bárki mást szeretni.«  És így tovább, és így tovább. Mint írja: „Az üdvösség problémájának egyetlen kielégítő megoldása: egyszerre kell elfogadnunk az ellentmondás mindkét pólusát. Ez pedig egyedül a természetfölöttiben jöhet létre. Ezért aztán minden nem természetfölötti megoldás tökéletlen is: vagyis mindig csak az ellentétes fogalmak egyikét állítja, a másikat viszont figyelmen kívül hagyja.” Mindezzel a gondolatözönnel a kötet 14.–15. o.-án meglepi az olvasót ez a könyv. Nagyon megtetszett az érvelése.
Ízelítő a Márk 1. f.-ből. 1. rész.
Bevezetés
I. ELŐKÉSZÜLET A NYILVÁNOS MŰKÖDÉSRE
Jézus Krisztus, Isten Fia evangéliumának kezdete
Keresztelő János prédikációja
Izajás: Íme, elküldöm követemet színed előtt, hogy előkészítse utadat. A pusztában kiáltónak szava: Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit! K. Szt. János: „Aki utánam jön, hatalmasabb nálam. Arra sem vagyok méltó, hogy lehajoljak és megoldjam saruszíját. Én vízzel keresztellek titeket, ő majd Szentlélekkel keresztel benneteket.”

Jézus megkeresztelése
János látta, hogy megnyílik az ég, és a Lélek galamb alakjában leszáll rá. Szózat is hallatszott az égből: „Te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem.”

Jézus megkísértése
A Lélek nyomban arra ösztönözte, hogy menjen ki a pusztába. Negyven napig kinn maradt a pusztában, közben megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, de angyalok szolgáltak neki.

II. JÉZUS NYILVÁNOS MŰKÖDÉSE GALILEÁBAN
Jézus megkezdi működését
János elfogatása után Jézus Galileába ment, s ott hirdette az Isten evangéliumát: „Beteljesedett az idő, és már közel van az Isten országa. Tartsatok bűnbánatot, és higgyetek az evangéliumban.”

Az első apostolok
...a Galileai-tó partján Jézus: „Gyertek, kövessetek, és emberek halászává teszlek benneteket.” Rögtön otthagyták hálójukat Simon és András és követték. majd Jakab és János.

Jézus Kafarnaumban
Betértek Kafarnaumba. Itt szombaton mindjárt elment a zsinagógába és tanított. Tanításával ámulatba ejtett mindenkit, mert úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók. Közöm. Márké a legrégebbi evangélium, a szinoptikusok (Máté, Márk Lukács) közül is. Márké a legrövidebb is. Mindössze 16 fejezet. Ha valaki ismerkedni kíván Jézus tanításával, a legegyszerűbb formában, annak a lelkipásztorok a Márk evangélium végigolvasását ajánlják. A lényeg röviden benne van. Mi, akik már megismerkedhettünk Máté evangéliumával is e lapokon keresztül, igazolhatjuk, hogy így van. A rövid fejezetek (Ker. János, Jézus keresztsége, és a pusztai megkísértése, tanítása, tanítványai, kafarnaumi tartózkodása) mindegyikéről olvashattunk Máténál. Itt csak azt szeretném kifejezni, hogy nemcsak a hallgatóságát ejtette ámulatba, hanem engem is, mert tényleg úgy tanított, mint akinek hatalma van, nem úgy, mint az írástudók.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr412274005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása