Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.23. 10:10 emmausz

Gondolatszikrák mára

Egy bicentenáriumra. Egyszer Marika odajön hozzám a szerkesztőségben: Képzeld, Miklós, Arannyal álmodtam. Mit jelent ez? Én: Szerintem azt, hogy jobban szereted, mint Petőfit.
***
Tegnap azon gondolkoztam, hogy mennyire relatív valami az ember életkora. Nevezetesen apámra emlékeztem vissza, aki kopaszodó deres fejével magasodik fölém. Amikor ő meghalt 49 volt, én meg tizennégy. Ma is a tekintélyes fölém magasodó felnőtt képzetem van róla, noha hetven elmúltával és az ő megélt életkorát tekintve a „fiam” lehetne. Máshogy is mondom: Az én eszméletemben ő idős embernek látszik, noha minimum huszonegy évvel fiatalabb nálam. De így van ez sógorommal is, aki nálam két-három évvel korábban született, de hetven évesen kiesett az időből. Most már – ha úgy tetszik – én vagyok az öregebb... De mintha mégse... Pedig...
***
Mekkora az ideális testsúly? Az orvosok megmondják. Egy méteren felüli magasság cm-ben–10%. Esetemben 73-7,3= Kb. 66 kg. Ahá. Jó lesz egy kicsivel több is. Más orvosok szerint az életkor előrehaladtával egy kicsit megnövekszik a tartalék az emberen. Szerintem pedig akkor ideális a testsúlyom, amikor jól érzem magamat a bőrömben. Ez elég fogós: Ha a krémesre gondolok, akkor egészen más súly az, amely mellett jól érzem magam a bőrömben, mint akkor, ha a kisméretű és rám váró öltönyökre gondolok, továbbá olyan ingekre, amelyek lötyögnek rajtam. Merthogy ez is boldogság, nemcsak a krémes.
***
Most már csak a lelkeket kell „gatyába rázni”. Milyen a sovány lélek, és milyen a dagadt? Szerintem a sovány lélek szálkás, következetes, precíz és korrekt, mindig megbízható. A duci lélek viszont majd elolvad, megértő, elnéző, irgalmas, tapasztalt, mosolygós, vigasztaló és kevéssé megbízható.
***
A lustát elszámoltatja az Úr. – Nem ismered a keton-gyököt? Nem tudod, mi a gyorsulás mértékegysége? Sem azt, hogy mi a szférikus aberráció? Neked minden csak virág vagy növény, vagy fű? Mi a nevük? Nem tudod? Melyik mire való? Nem tudod néven nevezni az állatokat? Nem tudod, mi a szkafander? Őseidről semmiféle tudásod nincsen? Hát hogyan akarod uralmad alá hajtani a teremtett világot? – néz érdeklődve.    
Ízelítő a Lukács 5. f.-ből. 2. rész.

Lévi meghívása
a Lévi nevű vámost felszólította: „Kövess engem!” Az felállt, és mindenét otthagyva követte őt. Lévi a házában nagy lakomát rendezett neki. A farizeusok és az írástudók zúgolódtak. „Miért esztek és isztok a bűnösökkel?” Jézus: „Nem az egészségeseknek van szükségük orvosra, hanem a betegeknek... nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket, hogy megtérjenek.”

A böjt kérdése
Ők: „János tanítványai böjtölnek és imádkoznak, s ugyanígy a farizeusok tanítványai is. A tieid ellenben esznek és isznak.” Jézus: „...amikor elviszik a vőlegényt, majd böjtölnek. Senki sem hasít ki új ruhából foltot ócska ruhára. Hisz akkor az újat is tönkretenné, s az ócskára se illenék az új folt. Senki sem tölt újbort régi tömlőkbe. Vagy ha mégis, az újbor szétveti a tömlőket, a bor kiömlik, a tömlők meg tönkremennek. Az újbor új tömlőbe való. Aki óbort iszik, nem kíván újat inni, mert jobb az ó! – mondja.” Közöm: - Lévi készült arra, hogy kövesse a Mestert. - A misszió azért van a helyi egyházakkal szemben, mert nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. A többi kegyelem. Sőt még a helyi és missziós egyház léte is az. – A böjt témához: ha majd elviszik a vőlegényt, böjtölnek... A kérdés évezredek óta, hogy a vőlegényt elvitték-e vagy nem? Jézus mondja: „Én veletek vagyok mindennap a világ végeztéig”. - Úgy vélem, hogy a ruha és foltja, a régi és új tömlő a korabeli köztudatban erősen benne volt. Ez még akkor is igaz, ha Jézus adott neki nyilvánosságot. Mindenesetre kitűnő hasonlatok
.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6112364123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása