Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.29. 10:18 emmausz

Álmatlanság

„Húsvét óta egy új játékba fogtam – írja Th. Merton –, úgy hívják, hogy álmatlanság. Így történik? Lefekszel a hálócelládban, és hallgatod, amint az első, majd egy második szerzetes horkolni kezd, anélkül hogy te magad elaludnál. Aztán számolod a negyedórákat a toronyórán, és azzal vigasztalod magadat, hogy pontosan ismered azt az alvásmennyiséget, amennyit már elszalasztottál. Az igazi tréfa azonban akkor kezdődik, amikor hajnali kettőkor fölkelsz, s azután megpróbálsz ébren maradni a kóruson. Egész nap csak bolyongsz a kolostorban, olyan álmosan, hogy folyton nekimész a falnak. Az álmatlanság a szemlélődés  egy fajtájává  válhat. Csak fekszel ott tétlenül, tehetetlenül, egyedül a sötétben, és hagyod, hogy összemorzsoljon az idő kifürkészhetetlen zsarnoksága. A deszkaágy oltárrá lesz, és te fekszel rajta anélkül, hogy immár próbálnád is megérteni, milyen értelemben vagy áldozat.” – Az az érdekessége, hogy Th. M. mindössze 53 évet élt, mégis megtapasztalta az álmatlanság mibenlétét. A másik fura vonatkozás. A mai perikópában olvassuk (Jn 5,17): „Atyám mindmáig munkálkodik, ezért én is munkálkodom.” Ez nekem mindig istenérv volt. Örök jelenében fenntartja a világegyetemet, és figyelme minden rezdülésére kiterjed anélkül, hogy pihenne, aludna, elfáradna. Nem teremtmény, hanem Isten. Más kérdés, hogy az Isten lélek. Így az időn kívül áll: intenzitása van. Mintegy a szeme előtt vonul el folyamatosan a jelen, hogy jövőből múlttá legyen.   
Ízelítő a Lukács 9. f.-ből. 1. rész.
Az apostolok küldetése
a tizenkettőnek erőt és hatalmat adott az ördögök fölött és a gyógyításra.  elküldte őket, hogy hirdessék az Isten országát. Jézus: ne vigyetek az útra botot, se tarisznyát, kenyeret, se pénzt, se egy váltás ruhát... Útra keltek hát, mindenütt hirdették az evangéliumot és gyógyították a betegeket.

Heródes kíváncsisága
Heródes negyedes fejedelmet ... kétségek gyötörték. ...így töprengett: „Jánost lefejeztettem. Ki lehet hát, akiről ilyeneket hallok?” És kereste a módját, hogy lássa.

A csodálatos kenyérszaporítás
... a nép utánament. Jézus beszélt nekik az Isten országáról, akik pedig gyógyulást kerestek, azokat meggyógyította. A nap már hanyatlóban volt... Jézus: adjatok nekik enni”...csak öt kenyerünk és két halunk – mondták. ...Volt ott ötezer férfi. Jézus: „Telepítsétek le őket olyan ötvenes csoportokban.” ... az öt kenyeret és a két halat... megáldotta, hogy osszák ki a népnek. Mindnyájan ettek és jól is laktak, s végül még tizenkét kosárra való maradékot szedtek össze.

Péter vallomása
Jézus: „Kinek tartanak engem az emberek?” Válasz: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van aki Illésnek, mások régi prófétának... Jézus: „Hát ti?” Péter: „Az Isten Fölkentje vagy.” Jézus: az Emberfiának sokat kell szenvednie, a vének, főpapok és írástudók nem ismerik el, megölik, de harmadnap feltámad.”

Jézus követése
Jézus: Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét mindennap és úgy kövessen. Mert aki életét meg akarja menteni, elveszíti. Aki meg elveszíti értem az életét, az megmenti... Aki szégyell engem, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön ...dicsőségében. Igazán mondom nektek, hogy azok közül, akik itt állnak, némelyek nem halnak meg, míg meg nem látják az Isten országát. Közöm. – Az első missziósok maguk a 12, majd a 72 tanítvány. Csak az egész világot kellett megtéríteniük. A dolog igen sikeres volt, még akkor is, ha a missziók mindmáig terjesztik a hitet. – Heródes Antipasz félt, mert tudta, mekkora bűnök terhelik. – A kenyér nem szaporodik, de ha Isten úgy akarja, akkor igen. Aki a kövekből tud fiakat támasztani, az a kevésből is tud sokat előhozni. – A Lélek beszél Péterből:  Te vagy az Isten Fölkentje. – Sok paradoxon található az evangéliumokban. Itt: Aki az életét meg akarja menteni, elveszíti és fordítva. Ha tetszik, ha nem: igaz. Egymásból, egymásért, egymást kiegészítve élünk. Isten teljes kölcsönösségben él, Atya, Fiú, Lélek. Létmódjuk az önkiüresítés.      



Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312384673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása