Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.30. 10:37 emmausz

Írás és képírás

Tapasztalatom szerint nagyon hasonlít a két kifejezésforma fogadtatása a regények és a filmek eltérő fogadtatásához. Ahhoz, hogy valakinek az írását elolvassák, érdekfeszítőnek kell lennie, legalábbis szellemesnek, közérthetőnek. A filmmel nincs sok dolgunk. A mozgóképek plasztikusan, árnyaltan adják a valóságot, vagy amit a művész ki akar fejezni.
Ugyanezt tapasztalom a FB-on.
A képek eladják magukat, az írásokra alig reagál valaki. Nyilván ugyanez áll a látogatottságot illetően is. Sokkal többen néznek meg egy-egy képet, mint hogy vegyék a fáradságot, és elolvassanak egy elemzést, leírást, lírát, epikát, prózát. Az olvasókért nagyon meg kell dolgozni.
Az írás és képírás mellé még ideveszem a szójáték kedvéért az írásképet is. Igaz, hogy többféle betűtípusból választhat, aki számítógépen gyártja le anyagait, de még így is sokkal szűkebb az esély az íráskép változatosságára, mint amikor kézzel írtunk egymásnak. Hivatásos és alkalmi grafológusok kaptak valamiféle tükröt arról az emberről, akinek a kézírását olvasták.
Öcsém mesélte egykor, hogy az én leveleim kitüntetett helyet kaptak a többiekéhez képest, mert hetekig el lehetett csemegézni azon, hogy vajon mi van ideírva, mi van odaírva. A türelmes munka meghozta gyümölcsét, a rejtvényt általában sikerült megfejteni, és ez mindig nagy örömöt jelentett neki.

Ízelítő a Lukács 9. f.-ből. 2. rész.
Jézus színeváltozása
Péter, János és Jakab Jézussal fölment a hegyre... külseje teljesen átváltozott, ruhája fehér lett és ragyogó. Mózes és Illés megdicsőülten jelentek meg, és a haláláról beszélgettek, amelyet Jeruzsálemben kell majd elszenvednie. ... Péter: „Csinálunk három sátrat, neked egyet, Mózesnek egyet és Illésnek egyet!” ...felhőbe jutottak... szózat hallatszott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok!” Jézus egyedül volt. Hallgattak, és senkinek sem mondtak el semmit.

A nyavalyatörős gyermek
...egy férfi: „Mester, tekints fiamra... időnként felordít, habzik a szája, kértem tanítványaidat, hogy űzzék ki belőle a lelket, de nem tudták.” Jézus: Hozd hát ide a fiadat!” Az ördög ide-oda rángatta, és a földhöz vagdosta a fiút, Jézus meggyógyította és visszaadta apjának. Mindannyian igen elámultak.

Jézus másodszor jövendöl szenvedéséről
Jézus: „Az Emberfiát az emberek kezébe adják.” De övéi nem értették meg ezt a beszédet.

Az alázatosság
Fölmerült, hogy közülük ki a nagyobb. Jézus odahívott egy gyereket: „Aki befogadja ezt a gyermeket a nevemben, engem fogad be. S aki engem befogad, azt fogadja be, aki küldött. Mert aki a legkisebb köztetek, az az igazán nagy.” János: „egy emberi ördögöket űzött a nevedben, de megtiltottuk neki, mert nem követ téged.” Jézus: „Ne tiltsátok meg! aki nincs ellenetek, az veletek van.”

III. ÚTON JERUZSÁLEM FELÉ
A szamáriaiak nem fogadják be Jézust
a szamáriaiak... nem fogadták be a tanítványokat. Jakab és János felháborodtak: „Uram, ha akarod, lehívjuk az égből a tüzet, hadd pusztítsa el őket!” De ő rájuk pirított. Ezután más faluba mentek.

Jézus követése
valaki: „Követlek, bárhová mész is.” Jézus azonban ezt mondta: „A rókáknak van vackuk, az ég madarainak fészkük, de az Emberfiának nincs hová fejét lehajtania.” Másnak Jézus: „Kövess engem!... Hagyd a holtakra, hadd temessék halottaikat, te hirdesd az Isten országát.” Egy harmadiknak ezt mondta: „Aki az eke szarvára teszi kezét és hátrafelé néz, nem alkalmas az Isten országára.” Közöm. - A Tábor hegyén Péter Jakab és János színéről látták a valóságot, benne Jézust két prófétával. Mi pedig csaknem kizárólag fonákjáról. Színről színre látni hatalmas kiváltság, látnokok kapják olykor. – A gyerek alighanem epilepsziás volt. Jézus nem úgy gyógyította meg, mint a ma orvosai, hanem azonnal. – Jézus szeretné, ha tanítványait nem érné váratlanul szenvedése. Nem sikerül velük megértetnie magát. Nem ismerték tán Izajás jövendölését. Utóbb persze visszaemlékeznek e szavakra. – Ma is alig akarjuk befogadni az alázatosságról szóló tanítást: aki a legkisebb, az az igazán nagy. Értelmünkkel akceptáljuk, azonban magatartásunk többnyire mintha nem hajazna e szavakra. – Jakab és János háborgásáért kapja a „Boanergesz” (Mennydörgés fiai) titulust. – Az apostoloknak esetleg nem lesz lakásuk hirdetniük kell az evangéliumot és erre az egyetlen dologra kell figyelniük. Másutt: Hirdessétek az Isten országát, és minden szükségeset megkaptok hozzá.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9012387263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása