Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.11. 06:49 emmausz

Téli berek tavasszal

Tegnap kihajtott a szép idő egy kis gyaloglásra. A könyvmegállóhoz indultam, s nem hiába. Találtam ott egy példányt Fekete István Téli berek c. kötetéből. Magammal hoztam. Sétáltam ameddig sétáltam, fotóztam, ameddig fotóztam, haza térve pedig nem bírtam magammal, ameddig végig nem olvastam a kötetet. Annak is érdekes módját választottam. Csak a párbeszédeket olvastam el. Könnyű kipécézni őket, mert a hosszú kötőjelek (gondolatjelek) utalnak rájuk. Idézem az írót, aki beleszerkeszt egy viccet regényébe.
Tehát vasút, első osztályú fülke. Jön a kalauz.
Az utas kurtán: Szabadjegy.
A kalauz: Kérem.
Utas: Ingerülten dobta a jegyét a kalauz elé.
Kalauz: megnézte, visszatette az ülésre mondván: köszönöm. Szalutált és kiment.
Az utas valamiért mogorván: Marha.
Kalauz: Uram, ne felejtse el, hogy a MÁV nem alkalmaz marhákat, csak szállít.
Még megemlítem, hogy a két fiú a fülképben találkozik rokonuk egykori iskolatársával, aki borral kínálja őket. „Gyermekeim – mondta sejtelmesen -, ez Szent György-hegyi bor! ... olyan finom, akár az anyatej.”
***
Deskénél olvasom:
Kapom az indulattól fröcskölődő politikai vonatkozású maileket.
Aki ebben benne ragad, annak a biztos jele, sajnos magával nincs rendben, magával van baja.
Kata azt mondja, a politikai ügy az más tészta.
Nem más.
D-nek van igaza.

Ízelítő a Lukács 17. f.-ből:
A botrány
Jézus: ...Jobb volna, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék azt, aki a kicsiket megbotránkoztatja.

A megbocsátás
Ha vét ellened testvéred, fedd meg. De ha megbánja, bocsáss meg neki naponta hétszer is

Az erős hit
Ha csak akkora hitetek lesz is, mint a mustármag, s azt mondjátok ennek a szederfának: Szakadj ki gyökerestül és verj gyökeret a tengerben! – megteszi nektek.
A kötelességteljesítés
... amikor megteszitek, amit parancsoltak nektek, mondjátok: Mihaszna szolgák vagyunk, hisz csak kötelességünket teljesítettük.”

A tíz leprás
...tíz leprás... kérte: „Mester! Könyörülj rajtunk!” Rájuk emelte tekintetét, és szólt: „Menjetek és mutassátok meg magatokat a papoknak.” Útközben megtisztultak. Az egyik, egy ... arcra borulva hálát adott neki. Jézus: „Nem tízen voltak, ...és csak az idegen dicsőítette az Istent? 

Az Isten országa
..mikor jön el az Isten országa? Az Isten országa nem jön el szembetűnő módon; az Isten országa közöttetek van.”

Az Emberfiának eljövetele
...ahogy a cikázó villám, úgy jön el az Emberfia is. Előbb azonban sokat kell szenvednie, és el kell tűrnie, hogy ez a nemzedék megvesse... Noé idejében is ettek, ittak, házasodtak, férjhez mentek egészen addig a napig, amíg Noé be nem szállt a bárkába. Akkor jött a vízözön, és mind elpusztította őket. Ugyanúgy, ahogy Lót napjaiban is..., aztán tüzes kéneső esett az égből, és mind elpusztította őket.... azon a napon, amelyen az Emberfia megjelenik. Aki azon a napon a háztetőn lesz, és a holmija lent a házban, ne jöjjön le érte. Aki folyvást azon fáradozik, hogy életét megmentse, elveszíti, aki ellenben elveszíti, az megmenti. „Hol, Uram?” – kérdezték. „Ahol a hulla van – felelte – odagyűlnek a saskeselyűk.” Közöm. tanítások: – Jó figyelmeztetés nekem: Viselkednem kell, mert gyerekek vesznek körbe, és jaj nekem, ha megbotránkoztatom őket. Elképzelem, hogy rongálja a kis lelküket. Ahogyan tőlem telik, visszafogom magamat.  – Számolatlanul meg kell bocsátani az ellenünk vétőknek. – Az erős istenhit csodákra képes. – Kötelességeink a jótettek számolatlanul. – Legyünk hálásak, mint a megtisztult szamaritánus. – Isten országa ott van, ahol jézus van, ama közösségben, amelyben őt követik.  – A végítélet egy pillanat alatt következik be teljesen váratlanul. Nem mindegy, kit hogyan talál. Most kell készen lenni, a mindenkori jelenben.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr212416089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása