Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.18. 13:37 emmausz

Találkozások húsvétkor

A húsvét a találkozások jegyében telt el.
Már indulás előtt találkoztunk egy gyönyörűséges szivárvánnyal, van remény, feltámadás (és tápászkodás is).
Találkoztunk rokonainkkal,
szertartásokat végző papokkal,
templomba sereglő hívekkel,
a tördemici gyermektánccsoporttal,
pappal, aki az ambónál olvasott, és velünk szemben misézett,
pappal, aki nekünk háttal misézett és felment a szószékre prédikálni;
találkoztunk játék sárkánnyal, amelyik elromlott majd megjavult,
időjárással, amely megjavult, majd elromlott
(és amely felkergette a vérnyomásomat, de amely aztán rendeződött).
Találkoztunk a természet tobzódásával élénk szélben bimbózó-lombosodó fákkal,
találkoztunk nyíló tulipánokkal,
találkoztunk a vendégszeretet sokféle megnyilvánulásával (köszönet érte)
találkoztunk autókkal és motorokkal, autósokkal és motorozókkal,
találkoztunk örömködő tojáskeresőkkel,  
találkoztunk édességek és játékok megtalálóival.
Találkoztunk kölnivel, slaggal, szódával locsolókkal, és a locsolás elviselőivel.
Találkoztunk hazafelé egy gyorsvonattal, amely megmutatta, hogy gyorsan is képes lenne haladni, ha nem állna meg annyit vakarózni.          
Ízelítő Lukács 20. f.-ből. 1. rész.
Jézus tanítói hatalma
...a főpapok, írástudók és a nép vénei, és megkérdezték: „milyen hatalom birtokában teszed ezeket, vagy ki adta neked ezt a hatalmat?” Így felelt nekik: „Mondjátok meg nekem: János keresztsége az égből való volt, vagy emberektől származott?” Vének: „Ha azt mondjuk: Az égből –, azt fogja kérdezni: Akkor miért nem hittetek neki? Ha az emberektől –, megkövez minket a nép, mert János próféta.” Ezért azt válaszolták, hogy nem tudják. Jézus: „Akkor én sem mondom meg nektek, hogy milyen hatalom birtokában teszem ezeket.”

A gyilkos szőlőművesek
példabeszéd: „Egy ember szőlőt ültetett, bérbe adta szőlőműveseknek, majd ...elküldte szolgáját a szőlőművesekhez, hogy a szőlő terméséből szolgáltassák be neki a rá eső részt. De a szőlőművesek megverték, ... egy másik szolgáját is megverték,... üres kézzel elzavarták... a harmadikat is ... így gondolkodott magában: Elküldöm fiamat, őt csak megbecsülik. A szőlőművesek: Itt az örökös. Kidobták a szőlőből és megölték. Vajon mit tesz velük a szőlő ura? megöli őket, a szőlőt pedig másoknak adja bérbe.” ... Ő folytatta: A kő, amelyet az építők elvetettek szegletkővé lett. Aki e kőre esik, összezúzza magát, akire pedig ráesik, azt agyonzúzza. Az írástudók megértették, hogy róluk szólt ez a példabeszéd. Közöm. – A csapdát állítók saját kelepcéjükbe estek. Ez Jézus zsenialitásán belül humorára is rávilágít. – A farizeusok pontosan megértették, hogy az allegória szőlőmunkásai. Nagyon méltatlankodtak ellene, pedig hamarosan beigazolódik, hogy Krisztus semmiben sem tévedett. Ami pedig a szegletkőről írottakat illeti, a 118. zsoltárból vett idézet hitem alapigéjévé lett. Krisztus a szegletkő, az a fix vonatkozási pont, aki mindennek a mértéke, igazsága, mindenki számára út, ő az igaz, akinek minden a világon alá van vetve, noha ez néha nem nyilvánvaló első megközelítésben.  (Most olvasom, hogy a pápa húsvéti homíliájában éppen ez hangzott el: „A feltámadás az elvetett kő titka, mely végül életünk alapja lesz.”) Nos, a szegletkő az, amelyet az építők elvetettek, és ehhez a kőhöz tapadnak életünk aprócseprő kövecskéi. Soha ne hagyjuk, hogy köveink önálló életet éljenek. A krisztusi szegletkő az, amelyhez épülve közösséget alkotunk, s amelynek örök élete van. Nagyon örömteli kijelentés ez.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4212434359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása