Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.19. 10:04 emmausz

Kettősfront

Ez az április olyan szeszélyes, mint az április.
Ki hallott már ilyet?
Volt kellemesen langy idő, ma reggel havazott, a múlt héten hatalmas felhő előtt jeleskedett egy vastag szivárvány. A meteorológusok maguk is zavarban vannak, mert ahhoz képest, hogy mekkorácska az ország, a legkülönfélébb helyi időjárásokat produkálja. Mára végső kétségbeesésükben elmondták: kettős fronthatás érvényesül, tehát kapunk hideget, meleget. Csakhogy a frontérzékenyeknek másképpen kell alkalmazkodniuk a hidegre és másképp a melegre. A hideg fejfájást és tenziónövekedést, a melegfront szédülést és vérnyomáscsökkenést okoz. Most légy okos, Domokos.
Amikor kettősfront van, megáll az ész. Megáll és emlékezik. Még a Goldberger-gyárban történt. A művezető fülön csípte Lacit a segédmunkást, aki először is elkésett a műszakból másodszor is elüldögélt valamelyik sarokban. Órák múlva jött csak elő. A művezető megjegyezte: Laci, hol voltál, egész délelőtt nem láttalak. Laci: Nem is láthatott Nándi bátyám, mert rettenetes gyorsan dolgoztam. Mikor ott keresett, már itt voltam, amikorra ide nézett, már ott voltam.
Hát ez jutott eszembe követendő viselkedési formaként kettősfront idején. Mire hidegre vált, már a melegre készülünk, mire melegre vált, már a hidegre, és az „olajozott istennyila” se ér utol, hogy követhesse alkalmazkodásunk tempóját. Az idézőjeles szerkezet nem az én találmányom. Valamelyik könyvben olvastam. Esetleg versenyló neve volt?!
Már nem tudom.
Öregszem.
*** 
Drága magyar nyelv. Megyek a hetvenegyedik évbe és még mindig meglepetésekkel képes szolgálni. Hallom és értem, „megköpesztem a tojást”. De idáig sose hallottam a kopasztom magas hangrendű változatát. De csak én nem. A szótár ismeri. Bezzeg a szótárnak nincs magas megfelelője, pedig jól hangzana: szőtér.
***      
Ízelítő Lukács 20. f.-ből. 2. rész.
Az adópénz       
...
„Mester! ...Szabad-e adót fizetnünk a császárnak, vagy nem? Jézus: „Mutassatok egy dénárt! Kinek a képe és felirata van rajta?” (A császáré). „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené”. Meglepődésükben, hogy így felelt, elhallgattak.

A feltámadás kérdése
Elé járultak néhányan a szadduceusok közül, akik azt tartják, hogy nincs feltámadás, és megkérdezték tőle: „Mester! Volt hét testvér. Az első megnősült, aztán meghalt utód nélkül. Az asszonyt elvette a második, aztán... mind a hét. Végül az asszony is meghalt. A feltámadáskor vajon kié lesz az asszony? Jézus: a másvilágban nem nősülnek s nem is mennek férjhez. Hiszen már meg se halhatnak többé (a házasság tehát okafogyottá válik)...Mózes... az Urat Ábrahám Istenének, Izsák Istenének és Jákob Istenének nevezi. Az Isten nem a holtaké, hanem az élőké.” Többé nem mertek tőle kérdezni semmit.

A Messiás Dávid fia
Jézus: „Miért mondják, hogy Krisztus Dávid fia? Hisz Dávid maga mondja a zsoltárok könyvében: Ezt mondta az Úr az én Uramnak: Ülj a jobbomra, s ellenségeidet lábad alá teszem zsámolyul. Ha tehát Dávid urának nevezi, hogy lehet akkor a fia?”

Az írástudók bűnei
...az írástudók szeretnek pompás öltözékben járni, szeretik, ha a tereken köszöntik őket. Szívesen elfoglalják a zsinagógákban az első székeket, a lakomákon az első helyeket, felfalják az özvegyek házát és színleg nagyokat imádkoznak. Annál súlyosabb ítélet vár rájuk. Közöm. – Megint egy zseniális útja annak, hogy kell a kelepcéből gond nélkül kimászni. – A szadduceusok kérdése pedig pikáns és provokatív.  Idétlen kérdésükre komolyan válaszol Jézus, és alaposan helyre teszi gondolkodásukat. – Az ő kérdésére viszont amazok nem tudnak mit felelni. Nem is lehet, legalábbis ellenkezőt nem, mint ami a kérdés logikájából következik. – Aki többet kapott, attól többet követelnek végelszámoláskor. A kérdés, én mennyit kaptam? A felelet, bármennyit, egyként rászorulok Isten irgalmára. 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3512436447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2017.04.19. 13:06:15

A "megköpeszteni a tyukot" kifejezést gyerekkoromban dunántúli rokonoknál hallottam vakáció idején...
A "tyukot" "u"-val, esetleg "tikot"...

emmausz 2017.04.19. 15:28:23

Stimmel. Két napja a Balatonnál járva köpesztett meg egy főtt tojást az illető. Ny. Mo.-on lakik.
süti beállítások módosítása