Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.22. 13:58 emmausz

Oh, korrektor

A lónak négy lába van, mégis...
A korrektor vagy bevágja valamennyi nyelvtani, nyelvhelyességi, helyesírási szabályt és vak ló módon alkalmazza, vagy többé-kevésbé egészséges nyelvérzékére és -ismeretére hagyatkozik, és maga mellett tart egy helyesírási kézikönyvet, ha mégis kétségei támadnának. Sokféle egyéb módon is segíthet magán. Bebifláz ilyeneket: rövid távú, hosszú távú, de középtávú. Néha aztán pofára esik, mert szorgos munkával megjegyzi, hogy a zsíroskenyér egy szó, a vajas kenyér két szó, utóbb a zsíros is kettőbe írandó. Vagy megjegyzi, hogy ésszerű kettős mássalhangzóval írandó, aztán kap egy maflást érte, mert az új szabály két egymás mellé írt kétjegyű mássalhangzót rendel hozzá észszerűtlen módon. Nincs mese: Helyesen úgy kell írni, ahogyan az ebből élők diktálják, és változtatják. Teszem azt, ha korábban azt írtad volna, hogy lélegzik, javították volna észszerű(!) okokból lélekzik-re. Az én ifjúságom idején fordított módi járta: Én írtam lélekziket, tanerő javította lélegzik-re. Fiam tanára a poszthumuszt javította posztumuszra, mert – csak. Korábban a posztumuszt javította volna poszthumuszra.

Jut eszembe: A tanárnak mindig igaza van. ezt diákkoromban így írtam, mert így helyes. Ám tanárom korábban kupálódott és mindígre javította, mert úgy helytelen.
Bírod még? Akkor leírok még két mankót. Az egyik a német nochmals a magyarban két szó: még egyszer. Az oroszban a kázsdij egy szó, a magyarban a minden egyes két szó. Van ez így. Ha nem hiszed: Bonjour, azaz Jó napot!         
Ízelítő a Lukács 22. f.-ből. 1. rész.
V. JÉZUS SZENVEDÉSE
Júdás árulása
...A főpapok és az írástudók keresték a módját, hogyan ölhetnék meg... Júdással megegyeztek

Az utolsó vacsora előkészítése
Elérkezett a kovásztalan kenyér napja... Jézus: „Menjetek... a városba, ott találkoztok ...emberrel., aki ... majd mutat nektek egy tágas, étkezésre berendezett emeleti helyiséget. Ott készítsétek el.” 

Az Oltáriszentség alapítása
... Jézus asztalhoz telepedett a tizenkét apostollal együtt: „Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek. Mondom nektek, többé nem eszem ezt, míg be nem teljesedik az Isten országában... a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik: „Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” ...a vacsora végén: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amelyet értetek kiontanak...

Tanítás az alázatosságról
Jézus: Közöttetek a legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha szolga volna. Mert ki nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mintha a szolgátok volnék. Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban. Ezért adom át nektek az országot ...

Péter tagadásának megjövendölése
Simon, Simon, a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát. De imádkoztam érted, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megtérsz, te erősíted majd meg testvéreidet.” „Uram, kész vagyok, hogy a halálba is kövesselek.” Jézus: „Péter, mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor letagadod, hogy ismersz.” Aztán tovább beszélt hozzájuk... Mondom nektek.... Sorsom beteljesedik.” Közöm. – Júdást a gonosz lélek szállta meg. Azért árulta el Jézust? – Az utolsó vacsora terme lesz az első és örök áldozat megjelenítésének a színtere. Ott hangzanak el az új szövetség és végrendelet (testamentum) elévülhetetlen szavai. Ez az én testem-vérem cselekedjétek az emlékezetemre. – Jézus a szolgák szolgájának (Péter, az első pápa) a szolgája. – Aki áll, vigyázzon, hogy el ne essék, mondja majd Pál. Szegény hebehurgya Péter. Szegény mi magunk... „többé nem vétkezünk”!??? – Jézus előre látta sorsát, és mégis vállalta. Ismerte az embert, és mégis vállalta.   

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5112445693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flora/ro 2017.04.23. 02:36:54

Valamikor jó helyesíró voltam, de az új szabályokkal nem vagyok tisztában! Pedig nem szeretek hibákat ejteni!

emmausz 2017.04.23. 06:25:56

A nyelv kommunikációs eszköz. Írásos lenyomata nagyon emberi konstrukció. Feladatom szerint kéziratokat kellett évtizedekig javítanom, mégis azt gondolom, hogy túl szigorúak vagyunk e tekintetben. Ha a gondolatátvitelt nem akadályozza, nem akkora a vétség. Mondják, hogy az olaszok lezserebbek ez ügyben.
süti beállítások módosítása