Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.26. 10:38 emmausz

Intervallum

A mostani időszak intervallum húsvét és pünkösd között. Már mint minden tavasszal végigéltük Krisztus perét, halálát és feltámadását, mennybemenetelét is. örömteli, imádságos időszak ez, az összefüggések megértéséé, a lelki béke megtapasztalásáé. Eltelik ötven nap, a lélekeljövetelig. Pünkösdkor megkapják a tanítványok a bölcsesség karizmáját, és többé nem képesek magukba fojtani Krisztus tanításának igazságát, a földet sarkából kiforgató szeretetprogramját. Ez még akkor is így van, ha az egyháznak joggal a szemére vetik gyengeségeit, uram bocsá bűneit. Nincs mérlegem, amely kimutatná, hogy ez a közösség nagyságrendekkel több jót tett, és több szeretetet mutatott, mint rosszat tett, vétkezett. Biztos vagyok benne, hogy így van. Az európai értékek kibontása a zsidó-keresztény hagyományok következménye.
Krisztus kijelentette, hogy a pokol kapui nem vesznek erőt egyházán. Mostanság mintha sokan fenekednének ellene. Nem fog nekik sikerülni tönkre tenni Krisztus művét, de hogy mekkora vérveszteséggel fog ez a törekvés járni, ma teljességgel beláthatatlan.
Isten óvja az ő népét, és térítse jobb belátásra az ellene fenekedőket. 

Ízelítő a Lukács 24. f.-ből.
Jézus feltámadása
A hét első napján kimentek a sírhoz..., de az Úr Jézus testét nem találták. ...két férfi ragyogó ruhában: Nincs itt, feltámadt. Emlékezzetek: Az Emberfiának a bűnösök kezébe kell kerülnie, fölfeszítik, de harmadnap feltámad. Erre hírül adták a tizenegynek és a többieknek. ..., de azok... nem hittek nekik. Péter ... is csak a lepleket látta. Hazament, és magában igen csodálkozott a történteken.

Az emmauszi tanítványok
Ketten ... elindultak egy Emmauszba ...Jézus megszólította őket: „Miről beszélgettetek ? ...A názáreti Jézust ... keresztre feszítették. ... néhány asszony ...azt mondta, hogy él. Jézus: „Vajon nem ezeket kellett elszenvednie a Messiásnak, hogy bemehessen dicsőségébe?” ... Betért és velük maradt. Amikor ... a kenyeret megáldotta, ... megnyílt a szemük s felismerték. De eltűnt a szemük elől... Még abban az órában visszatértek Jeruzsálembe... beszámoltak az úton történtekről.

Jézus megjelenik az apostoloknak
Jézus: „Békesség nektek!” ... Én vagyok. Tapogassatok meg és lássatok! A szellemnek nincs húsa és csontja, de mint látjátok, nekem van...: „Van itt valami ennivalótok?” ... a szemük láttára evett.

Jézus utolsó szavai
...megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat: „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. Ti tanúi vagytok ezeknek. Én meg kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.”

A mennybemenetel
Ezután ... megáldotta őket. Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. a templomban voltak, és dicsőítették az Istent. Közöm. Csak eljutottunk a feltámadásig, sőt a mennybemenetelig. A tanítványok hitetlensége bizonyítja, hogy Krisztus valóban feltámadt, merthogy sehogy se fért a fejükbe. Nem értették se a feltámadást, se a messiási küldetés lényegét. Mindenesetre hallatlan öröm és béke költözött beléjük a halálon úrrá lett Jézust látva. Majd pünkösdkor megértik az összefüggéseket és a történések az egész emberiségre vonatkozó hallatlan jelentőségét.

Szólj hozzá!

Címkék: level


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9512455455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása