Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.04.28. 11:16 emmausz

Viták kereszttüzében

Viták, nézeteltérések, világnézeti különbségek, irányzatokhoz kötődések jellegzik és jellemzik életünket. Audiatur et altera pars, hallgattassék meg a másik fél is – javasolja Seneca Rómából.
A minap írtam arról, hogy üdvösség felé vivő utunk mennyi paradoxonnal van tele. Írtam, mert ezt olvastam Th. Mertonnál. És igaza van. Számos példát sorol igaza alátámasztására, és azóta figyelek, és magam is számos kettősséggel találkoztam. Merton úgy véli, hogy ezek a paradox igazságszálak nem tudnak e világon kibogozódni, a túlvilág dimenziói alkalmasak rá egyedül, hogy megmutassák egymást látszólag kizáró mivoltuk ellenére, hogy egyazon igazság részei. Nehéz ezt innen felfognunk. Mert hogyan is foghatná fel helyesen a méhmagzat a méhen túli világ rendjét? Így valahogy vagyunk magunk is.
Amire ki akarok térni az így fogalmazható meg röviden: Mindnyájan maximákban gondolkozunk, miközben állításaink egymással szembefeszülnek, paradoxonok. Lehetnek eltérő igazságaink eltérő öröklöttségünk, eltérő neveltetésünk, eltérő tehetségeink és eltérő kupáltságunk okán, és jól tesszük, ha meggyőződésünk szerint élünk. És még jobban tesszük, ha megengedjük kinek-kinek, hogy saját elképzelései mentén éljen, dolgozzon, beszéljen.
Varietas delectat, hogy megint az ókori rómaiakat emlegessem (Cicero). Örüljünk sokféleségünk gazdagságának. Hogyan is tudnánk igazságot tenni, hogy a botfülűnek vagy az abszolút hallásúnak van-e igaza. A művésznek vagy a mérnöknek van-e igaza, a mindenevőnek vagy a vegának van-e igaza. Legfeljebb magunkban mosolyogva idézzük Róbert Gida szavait: Csacsi öreg medvém...
Ízelítő a János 1. f.-ből. 2. rész.
I. AZ ELSŐ HÚSVÉT
Keresztelő János első tanúságtétele
János: A pusztában kiáltó szó vagyok: Egyengessétek az Úr útját, amint Izajás próféta mondta. ... köztetek áll..., aki a nyomomba lép, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani.” ...Másnap: „Nézzétek, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit. ...Aki ...Szentlélekkel fog keresztelni. Láttam és tanúskodom róla, hogy ő az Isten Fia.”

Az első tanítványok
... két tanítvány Jézus nyomába szegődött... s aznap nála is maradtak. ... András és Simon Péter ...Másnap találkozott Fülöppel. Felszólította: „Gyere és kövess... Jézus meglátta Natánaelt: „Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság.” ...Mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak, a fügefa alatt voltál ...ezért hiszel. De nagyobb dolgokat is fogsz még látni.” Majd hozzátette: „Bizony, bizony, mondom nektek: Látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, s az Isten angyalai föl­ s leszállnak az Emberfia fölött.” Közöm. János nem beszél Jézus gyerekkoráról. A kereszteléssel indít, majd a tanítványok kiválasztására tér tá. Emmerick Katalin közli: Natanael a keresztelésre várók között egy nőt bámult, amikor a fügefa alatt ácsorgott. Ezt vette észre Jézus. Natanael később Bertalan néven szerepel. Szép elismerés: egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság. De János meghatározása még figyelemre méltóbb, aki Jézust az Isten bárányának nevezi, akiről Izajás prófétált.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712461711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása