Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.06. 11:27 emmausz

Zene, zene, zene, tegnap és ma

Ma kitört a nyár a tegnapi hezitálás után.
Ma reggel megtörtént a félévváltás: téli gumik le, nyári gumik fel a felnire.
Ma reggel bimbókat hozott az egyik muskátli.
Ma reggelre sem mutatott életjelt a fügebokor.
Folytassam?   
Ma reggel a misét elhunyt szülőkért mondták, és fiukért is, aki a héten maga is utánuk ment.
Inkább tegnapról beszélek. Kimentünk az Óbudai szigetre, E. lent vigyázott, én fönt vigyáztam, Domi meg kettőnk között akkorát esett, hogy bármi baj érhette volna a fejét. Mivel a dr. Spock által idevonatkozó citátum szerint viselkedett, öt perc múlva feledte az esést, jókedvűen csúszdázott tovább, nem vittük azonnal egészségügyi intézménybe. Utóbb megállapították, hogy kutya baja. Hála Istennek! Nem lehet az ember eléggé óvatos. Ha valakinek meg kell sérülnie, az meg fog sérülni. Én meg állhatok ott, mint Bálám szamara.
***
Folytatódik a Virtuózok sorozata. Érdekes változás állt be nálam. Ma már nem köt le ez sem. A gyerekek megpróbálják felülmúlni saját képességeiket, és ez egyeseknek jól megy. A zsűri választ belőlük, a bank pedig pénzt ad a szerencséseknek. Hol van már ez attól, amit Kodály favorizált, aki, tudjuk, a kórusversenyeket másképp képzelte. Nem akarta volna, hogy első második és harmadik helyezett legyen. Igazságtalannak vélte az emberi ítélkezést. Azt nyomatékosította, hogy a különféle énekkarok egymás gyönyörűségére zenéljenek. Korunk őrülete a mindenki versenyeztetése, és pénzzel való megvásárlása.
Kodálynak volt igaza.      
Ízelítő a János 7. f.-ből:
V. A SÁTOROS ÜNNEP
Jézus fölmegy az ünnepekre és tanít
Jézus ezután bejárta Galileát. ... nem ment föl az ünnepre, mert még nem telt be az ideje.” ...s ott maradt Galileában... azután fölment... titokban. A zsidók keresték az ünnepen. ...egyesek azt mondták, hogy jó ember, mások meg azt, hogy nem... Jézus fölment a templomba, és tanított. A zsidók: „Hogy ismerheti így az Írásokat, amikor nem is tanulta?” Jézus: „Tanításom attól való, aki küldött... Aki magától beszél, a saját dicsőségét keresi. Aki azonban annak dicsőségén munkálkodik, aki őt küldte, az igaz, s nincs benne hamisság. ... miért acsarkodtok ellenem, amiért egy embert meggyógyítottam szombaton? Ne látszatra ítéljetek, hanem igazságosan ítéljetek!”

Vita a Messiás származásáról
...megjegyezték: „Ugye...nem győződtek meg róla az elöljárók, hogy ő a Messiás? Róla tudjuk, honnét származik, a Messiásról azonban, ha eljön, senki sem fogja tudni, honnan való.” Jézus: ... „Igen, ismertek, és azt is tudjátok, honnan való vagyok, noha nem magamtól jöttem, hanem az Igaz küldött, ... el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet, mert még nem érkezett el az órája.

Jézus közeli haláláról beszél
A népből sokan hittek benne. ...Jézus: „Már csak rövid ideig vagyok veletek, aztán visszatérek ahhoz, aki küldött. Keresni fogtok, de nem találtok, mert ahol én vagyok, oda ti nem jöhettek..., de nem értették.

Az élő víz ígérete
Az ünnep utolsó, nagy napján Jézus a templomban volt és fennhangon hirdette: „Aki szomjazik, jöjjön hozzám és igyék, aki hisz bennem: annak a belsejéből, az Írás szava szerint, élő víz folyói fakadnak.” Ezt a Lélekről mondta, aki még nem jött el...

Újabb vita a Messiás eredetéről
némelyek: „ez a Próféta!”  „Ő a Messiás!” mások: „Hát jöhet a Messiás Galileából? ... el akarták fogni, de senki sem vetett rá kezet... A szolgák: „Még sohasem beszélt úgy ember, ahogy ez beszél.” farizeusok: „Csak nem vezetett titeket is félre? Hitt-e benne valaki a tanács tagjai vagy a farizeusok közül? Csak ez az átkozott népség, amely mit sem ért a törvényből.” Nikodémus: „Elítél törvényünk valakit is anélkül, hogy először meghallgatták, s meggyőződtek volna róla, hogy mit tett. Közöm. – Jézus ismerte az Írásokat, pedig nem is tanulta. De hát nemcsak az írásokat ismerte, ő az alfa és az ómega. – Azt hitték, hogy a Názáreti Jézus a galileai Názáretből való, pedig a júdeai Betlehemben született. – A Lélek áradása majd az első pünkösdön indul. – A kép tipikus. A főpapi garnitúra az egész intézményrendszer félt attól, hogy funkcióik megszűnnek, karrierjük odavész, a szokott, kényelmes rendnek vége. Ehhez képest nem érdekelték őket a tények, se az egybecsengő jövendölések, amelyek rendre megvalósultak.   

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1912484853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.05.06. 15:48:02

Nem nézem már a Virtuózokat. A zsűri miatt. Modorosságaikat ismétlik, szégyellem magam miattuk a gyerekek előtt.
A verseny? Ha nem kap terepet és elismerést a zenészpalánta, lehet, hogy soha nem ismeri meg a közönség.

emmausz 2017.05.06. 19:22:00

Egy újabb szelet a médiabizniszben. Nem elsősorban a gyerekek jönnek ki belőle győztesen. Ők inkább áldozatai az üzletnek.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.05.07. 10:24:18

Nem bírom elviselni az ilyen tehetségkutató versenyeket. Irreálisan nagy a tét, ez már nem normális módja a jobb teljesítményre ösztönzésnek. És amit Klári mond, én is úgy vagyok vele: a zsűri "őrjöngése", manírjai egyszerűen undorítóak, nekem már az egyéb műsorok közt gyakran bejátszott rövid előzetesek nyomán is elegem van belőlük.

emmausz 2017.05.07. 12:13:59

Ugye, a pénz áll a projekt központjában még ha valamennyire leplezetten is, és mint oly sok mindent, ezt is tönkre vágja.
süti beállítások módosítása