Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.23. 10:32 emmausz

Kicsoda Ullmann Péter?

Minden életrajz olvasása tanulságos. Kiváltképp azoké, akikről ezt-azt már tudunk, de emezzel, meg amazzal még bővíthetik ismereteinket.
Ilyen ez a mostani könyv, amely Ullmann Péter bőséges (ön)életrajzi kötete.
Ki ez az Ullmann Péter?
Tudom...  A Regnum Marianum egykori aktivistája, premontrei szerzetesek elöljárója, zenész, sokféle  képzettségű, széles látókörű katolikus.
 ...és nem is tudom.
Történt pedig, hogy regnumi pótapánk egy sötét este a sötét Nemzeti Színház sötét oldalának támaszkodó sötétkabátos emberének a követésére buzdított bennünket. Alighanem eleve nem értettem, hogy egy általunk nem ismert embert minek követni, és hová, mi lesz, amikor elkövettük valahova, mi lesz ott? A kérdés villámgyorsan megoldódott, mert az első fél percben szem elől tévesztettem, tévesztettük. S én bevallom azóta se láttam Ullmann Pétert.    
Perszer a kérdés ennél is bonyolultabb. Mert U. P. 1960-tól a Bosnyák téri templom kántora, orgonistája. De hát mi nem voltunk az énekkar tagjai, és nem igazán láttuk, hogy ki ül az orgonánál. Hát ki ülne? A kántor, vagy annak helyettese.
Találkozhattunk volna vele Kispesten is, mert felkereste Luzsénszky pátert, az idős jezsuitát. Mi is felkerestük, hihetőleg olyankor, amikor ő nem kereste éppen fel. Elkerültük egymást.  Jó barátja Konzili Pál, aki nekünk is barátunk volt. De nem azon a vonalon. Pali hol vele, hol velünk rótta a hegyeket. Nem találkoztunk össze U. P.-rel a kanyarban sem.
Sorolhatnám még sokáig a közös ismerősök neveit, akikkel ő is, és tőle függetlenül mi is kapcsolatban álltunk. De egymásról nem tudva. No, ez a szocialista időkre vonatkozó különösen kemény titoktartás (jelszó köreinkben: PB, azaz pofa be!) következménye. A módszer évszázados. Amiről nem tudsz, azt nem szedhetik ki belőled. Már Morus Tamás is ezt magyarázta feleségének. Így fordulhatott elő, hogy oly keveset tudtunk egymásról, és így, hogy nem ismertük egymást.
Mától ez megváltozik, ebben segít a könyv: Inkább létezni, mint látszani. (Premontrei könyvek)  
 Ízelítő az ApCsel 6. f.-ből:
 II. AZ ELSŐ MISSZIÓS ÚT
A szerpapok kiválasztása
zúgolódás támadt a görögök közt a zsidók ellen, hogy alamizsnaosztáskor az ő özvegyeiket háttérbe szorítják. Ezért a tizenkettő: Testvérek hét jó hírben álló, Lélekkel eltelt bölcs férfit megbízunk a munka irányításával, mi meg majd az imádságnak és az Ige szolgálatának szenteljük magunkat... kiválasztották Istvánt, Fülöpöt és Prohórust, Nikánort és Timont, Parmenászt és Miklóst, az antióchiai jövevényt. Az apostolok imádkoztak és rájuk tették a kezüket. Az Úr szava terjedt, a tanítványok száma igen megnőtt Jeruzsálemben, még a papok közül is tömegesen hódoltak a hitnek.

István elfogatása
István ...nagy csodákat és jeleket művelt a nép körében. Erre ... némelyek ellene támadtak, de István bölcsességével és a Lélekkel szemben, amellyel beszélt, nem tudtak ellenállni. Erre ... felizgatták a népet, a papokat és az írástudókat, úgyhogy ...a főtanács elé hurcolták. Ott hamis tanúk: Ez az ember azt mondta: A názáreti Jézus romba dönti ezt a helyet és megváltoztatja a Mózestől ránk hagyott szokásokat. A főtanács tagjai mind őt figyelték, és olyannak találták arcát, mintha angyalé volna. Közöm. A szervezet kezd lassan kibontakozni. A tagok között differenciálás indul. Az apostolok segítésére hét férfit állítanak diakónusok teendők ellátására. Az üldözés immár permanenssé lesz. (Azóta is lappangó vagy aktív formában létezik a világban.) Hamisságok mindig akadnak jó pénzért, igazságtalan igazságszolgáltatók ugyancsak.
  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr912534001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása