Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.24. 11:13 emmausz

Játékok

1. Ha van hiányos tőmondat, akkor létezhet hiányos történet is. Hiányosabb az eseményeket jobbára csak sejttető balladánál. Egy lehetséges játékos variáció.
Óra?
Nóra.
A Nóra?
A Nóra.
Tanóra?
Tanóra.
Itt a Nóra?
Itt a Nóra.
Hittanóra?
Az.
***
2. Nincs a családban vasutas, mégis sokunk vonzódik a szerelvényekhez, vonatokhoz. Talán, mert sok a fiú közöttünk. Első emlékeim egyike: Beáll a 424-es a Kelenföldi pu.-ra, és mi a sínek szintjén vártuk érkezését. Fújtatott, prüszkölt, sistergett, és tán fütyült is hozzá. Kisgyerekként eléggé félelmetes benyomást tett rám a vasparipa. Inkább vasmamutnak tűnt fel. Ahogyan valaki mondta: Emitt szeleltették, amott vizeltették. Többször foglalkoztam lefotózásukkal. Kedvenc képem valamelyik egykori tankönyvem ábrája. Fekete-fehér kép a havas puszta horizontján: elcsühögő fekete szerelvény, mint egy magányos kígyó. Szinte hallottam a kerekek csattogását, a gőzös zihálását.
Ízelítő az ApCsel 7 f.-ből:
István beszéde
... Isten Ábrahámnak: menj arra a földre, amelyet majd mutatok neked. Erre elvándorolt Káldea földjére, és Háránba ment lakni..Azt is... megmondta Isten, hogy utódai idegen földön hazátlanul bolyonganak majd, szolgaságba vetik, és négyszáz esztendeig sanyargatják őket. ... született neki Izsák... Jákob fia József Egyiptomban kormányzó lett. ... Mózes tetszett az Istennek. ... Midián földjén  a Sínai-hegy pusztájában egy égő csipkebokor lángjában angyal jelent meg neki.  Mózessel, aki kivezette népét Egyiptomból. ... Dávid kegyelmet talált Istennél... Salamon templomot épített... ám milyen házat építhetnétek nekem – mondja az Úr? Hát nem kezem alkotta mindezt? Ti vastagnyakúak, ti körülmetéletlen szívűek és fülűek, mindig ellenálltatok a Szentléleknek, s mint atyáitok, olyanok vagytok ti is. Melyik prófétát nem üldözték atyáitok? Mind megölték azokat, akik az Igaz eljöveteléről jövendöltek... árulók és gyilkosok... Amikor ezt hallották, haragra gyulladtak, és fogukat vicsorgatták ellene. Ő azonban a Szentlélekkel eltelve fölnézett az égre és látta az Isten dicsőségét és Jézust az Isten jobbján. Felkiáltott: „Látom, hogy nyitva az ég, és az Emberfia ott áll az Isten jobbján.” Erre ordítozni kezdtek, befogták fülüket, s egy akarattal rárontottak, kivonszolták a városból és megkövezték. A tanúk egy Saul nevű ifjú lábához rakták le ruhájukat. Míg kövezték Istvánt, így imádkozott: „Uram, Jézus, vedd magadhoz lelkemet!” Majd térdre esett és hangosan felkiáltott: „Uram, ne ródd fel nekik bűnül!” Ezekkel a szavakkal elszenderült. Közöm. István (egyike a hét kiválasztott diakónusnak) megmondja nekik az igazat, amit nem szerettek hallgatni. Saul lett később Paul, azaz Szent Pál. Ami elgondolkoztathat: Elmondjuk-e az igazat akkor is, ha az életünk, karrierünk, biztonságunk kockáztatásával jár? István mintegy transzba esve adja oda életét igazáért: Szentlélekkel eltelve... látta az Isten dicsőségét és Jézust az Isten jobbján. Ez leegyszerűsíthette döntését. Megkapó, hogy gyilkosaiért imádkozik.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9212536815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása