Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.27. 22:39 emmausz

Hetvenesek egymásközt

Ezek a hetvenesek
Mottó:
Orvos osztálytárs: - Mizújs? Mi a panaszod?
Orvososztálytárs osztálytársa: - Zúg a fülem.
Orvos osztálytárs: - Nekem is, és mi a panaszod?
Orvososztálytárs osztálytársa: - Semmi.
***
Polifónia: Nonstop gépzaj estére. De sehol egy gép. Olyasmi hang ez a fülemben, mint egy nagy teljesítményű villanymotor búgása. Ehhez társul egy szordinált sivító hang, ez meg olyan, mint egy távoli fűrésztelep zaja, avagy a kabócák zsinatolása. Nemritkán trióvá alakul a képlet: Fülemben hallom szívem ritmusos zúgását. A ritmusszekció jóvoltából könnyűvé lett pulzusszámom ellenőrzése: A digitális óra percváltásait figyelem, s közben leszámolom, hányszor hallom a pulzáló neszt. És kész.
***
Kortünet vagy kórtünet?
VD-nél olvasom: „Csak aludni ne kellene éjszakánként. Úgy kifáradok bele, délelőtt fekszem is pótolni.” Jelzem, én is, ha olyanom van. Későn fekszem ugyanis, hogy jobb eséllyel elszenderedjem, és hajnalban kidob az ágy, meg a vágy, hogy lehúzzak egy jó, ébresztő nescafét.
Anyánk mondogatta annak idején: „Öt óra alvás úrnak és rabszolgának elegendő.” Ma már értem.
Igaz, hogy azt is mondta: „Allah az alvás idejét és a megehető táplálékok tömegét mindenkinek kiadagolta. Aki előbb felhasználja ezeket a javakat, annak annyi.” 
Hááát...
Ízelítő az ApCsel 11. f.-ből:
Péter igazolja eljárását

...Jeruzsálemben a zsidók: „Körülmetéletlen emberek házában jártál, és ettél velük.” Péter elbeszélte nekik a történteket... Cezáreában ... eszembe jutottak az Úr szavai: ...ti a Szentlélekben fogtok megkeresztelkedni. Ha tehát az Isten ugyanazt az ajándékot adta a pogányoknak is, mint nekünk, akik hiszünk Jézus Krisztusban, ki vagyok én, hogy akadályt gördítsek az Isten útjába?” ...dicsőítették az Istent: a pogányoknak is megadta az Isten az életre vezető bűnbánatot.
Az egyház megalakítása Antióchiában
Akik az üldözés elől szétszéledtek, eljutottak Föníciáig, Ciprusig és Antióchiáig, az evangéliumot azonban csak a zsidóknak hirdették. De akadt köztük ciprusi és cirenei is, s ezek Antióchiában a görögöknek is  hirdették az Úr Jézust... sokan hívők lettek ... elküldték Barnabást Antióchiába. Amikor megérkezett és látta az Isten kegyelmét..., hogy ...nagyon sokan az Úrhoz tértek. Barnabás magával vitte Sault Antióchiába. Egy egész évig ott maradtak az egyházban, és rengeteg embert tanítottak. Először Antióchiában nevezték el a tanítványokat keresztényeknek. Egy ...a Lélek sugallatára előre megmondta, hogy nagy éhínség fog támadni az egész földön... Klaudiusz idejében. A tanítványok Saullal és Barnabással adományokat küldtek a presbitereknek. Közöm. Botor dolog volna azt képzelni, hogy az ősegyház azonos intézmény lett volna a maival. Lépésről lépésre alakultak ki vonásai. Először a zsidókat keresték meg a jézusi tanításokkal a tanítványok. Majd kiterjesztették más népekre is a lehetőséget – mondván: kik vagyunk, hogy akadályt gördítsünk az Isten útjába. Elég gyorsan megnövekedett a Jézust követők száma. A közösségeket először Antióchiában nevezték őket christianusnak, kereszténynek (keresztyénnek) azaz Krisztus-követőknek. A megtért Saul sokáig nem mutatkozott. Lelki érése évekig tartott. Lám Barnabás utánanyúlt, hogy segítségét kérje. Nagyhatású missziós tevékenység folyt a térségben. Velük volt a Lélek.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6512545277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása