Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.30. 10:04 emmausz

Erőfeszítések nélküli komfort - küzdj! és...

Ami nincs az interneten, az talán nincs is. Csakugyan ott tartunk, hogy az internet, a youtube, a facebook előtt üldögélve leélhetnénk teljes életünket, ha gondoskodna valaki arról, hogy anyagcserénk helyben rendeződhessék, mint állítólag XIV. Lajosé, és székünk szükség szerint hátradönthető volna, hogyha mégis ránk törne az álmosság, kedvünkre kialudhassuk magunkat. Helyben a hírek, a hirdetések, a pletykák, az egymással feleselő vélemények, a politikus megfogalmazásúak, és az alpáriak, a könnyű és nehéz zenék, a fekete-fehér és színes filmek, a könyvtárnyi könyv, az állatkedvelők kedvencei, a szép kertek, ligetek, vad hegy-, kiaszott síkságok, szociofotók, csendéletek, idillek, agresszív klipek, rejtvények, mindenféle szemrontó játékok. Egy nincs jelen. Az én személyes hivatásomra való rámozdulás, az erőfeszítések megtételének az esélye.  Ülök a monitor előtt. Néha felállok. Az fogalmazódott meg bennem, hogy mintha kezdeném unni a virtuális világ kínálatát. Kell egy jó zene, másodperceken belül hallhatom, láthatom. Szeretnék egy filmet megtekinteni. Ugyanez a helyzet. Rádióműsort hallgatni? Tévéközvetítésbe bekapcsolódni? Milyen nyelven kívánom?
Erősödő ellenkezés ébred bennem. Nem kívánom hallani, nem kívánom megnézni, semmilyen nyelven, se rádióadásként, se klipként, se videóként, se tévéműsorként. Alighanem az teszi ellenszenvessé az egész műbalhét, hogy erőfeszítések nélkül jutok a tartalmak és formák legszélesebb választékához. Márpedig az ember azt szokta meg, hogy valamit valamiért. Vö. Madách: „Mondottam, ember, küzdj, és bízva bízzál.” Tehát ingyen nem kell. Nem kell mindig, nem mindig kell, mindig nem kell.  
Ez még akkor is így van, ha tudomásul kell vennem, hogy elég régi vagyok. Tehát hallásom már nem a régi, látásom nem a régi, mozgáskultúrám se a régi, teljesítményeim se a régiek. Egészen újak...
Ízelítő az ApCsel 13. f.-ből:
III. BARNABÁS ÉS PÁL MISSZIÓS ÚTON. A JERUZSÁLEMI ZSINAT
Barnabás és Saul kiválasztása
Az antióchiai egyházban... istentiszteletet tartottak, amikor a Szentlélek: „Rendeljétek nekem Barnabást és Sault arra a munkára, amelyet szántam nekik!” 

Saul Ciprus szigetén
A Szentlélektől küldetve Szeleukiába, Ciprusba, Szalamiszba értek Bejárták Páfuszig a szigetet... Itt Szergiusz Paulusz helytartó magához kérette Barnabást és Sault, hogy hallja az Isten szavát... Elimász, a varázsló azon volt, hogy elfordítsa a helytartót a hittől. Erre Saul, azaz Pál: Ördög fia, ...most megvakulsz, és nem látod a napot egy ideig. Azon nyomban megvakult... A helytartó látta, hívő lett, lenyűgözte az Úr tanítása.

A pizídiai Antióchiában
Pál és kísérői Páfuszból a pamfíliai Pergébe hajóztak... eljutottak a pizídiai Antióchiába. Itt a zsinagógában ...beszéltek! Pál összefoglalja az ószövetséget ... eladdig, hogy  Dávid utódai közül támasztotta Isten Izraelnek megváltóul Jézust. ... az üdvösségnek a híre a zsidóknak szólt. De Jeruzsálem vezetői... ítéletükkel beteljesítették a próféták szavát...  Bár semmi halált érdemlő bűnt nem tudtak róla, mégis halálát kérték Pilátustól. Miután így minden beteljesedett, amit róla írtak, levették a keresztfáról és sírba tették. De Isten feltámasztotta a halálból,... mi azt az ígéretet hirdetjük nektek, melyet az atyáknak tett az Isten, aki feltámasztotta Jézust...Tudjátok meg hát, hogy általa a bűnök bocsánatát hirdetjük nektek. ... a zsidók és az istenfélő jövevények közül sokan a nyomukba szegődtek Pálnak és Barnabásnak. Ezeket arra biztatták, hogy tartsanak ki az Isten kegyelmében. A következő szombaton ... meglátva a nagy tömeget, irigység fogta el a zsidókat... s rágalmakat szórva próbálták Pál szavait meghazudtolni. Pál...: Akkor a pogányokhoz fordulunk: A pogányok világosságává tettelek, hogy üdvösségük légy egészen a föld végső határáig. – mondja az Úr... a pogányok örültek, és hittek is... Elterjedt az Úr szava az egész környéken. A zsidók Pált és Barnabást  elűzték a vidékről. Ők lerázták lábukról a port, és Ikóniumba mentek. A tanítványokat eltöltötte az öröm és a Szentlélek. Közöm. Pál megindul első térítő útjára. Csak úgy röpködnek a helységnevek. Pál mindenütt erővel és ékesszólóan hirdeti Jézus tanítását. Bemutatja a krisztusi elveket először a zsidóknak, majd elutasítás miatt a pogányoknak. Kitapintható a kegyelem: Olyan gyors ütemben folytatódik a megtérések sorozata. Pál felismerte és használta karizmáját. Mindünknek ez a feladata. Ugyanez a Pál a karizmákról (képességek a közösség javára) írja: Minden karizmánál magasztosabb adományt mutatok nektek. És következik Pál szeretethimnusza. Ez a legáltalánosabb és mindenkinek kötelező karizma. Szeretni a közösséget, a többieket, vagy más megfogalmazásban: Szeretni mindig lehet.
Tagadhatatlan!!!         

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr9512550193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása