Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Klári Bodó: De örülök, hogy rátaláltál! Fantasztikus élmény volt a pravoszláv istentisztelet, talán éppen a tiszta, átszellemült kórus révén. (Szluzsba=szolgálat az ottani mise neve.) (2017.06.13. 21:37) Egy ortodox himnusz
  • emmausz: Egyértelmű, hogy cikizi K.F-t. Örkény nemcsak tehetséges volt, hanem a humora is vetélkedik barátjáéval. Azért is idéztem. Cini párttitkár is volt, ha jól emlékszem. (2017.06.11. 16:44) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • Klári Bodó: Mick, Örkénynek nem voltak kétségei a tehetségét illetően. Minthogy többször volt szilencium alatt, sőt, termelési riportregények írására kényszerült, ez a kis fönti megjegyzése oldalvágás Cini felé... (2017.06.11. 14:37) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • emmausz: Na igen! Olykor az ember csak néz maga elé... Ezt is KF írta az Ugyanaz nőben c. krokiban, mint a Kínai verset. Nekem az tetszik, hogy Örkénynek kétségei voltak íráskészségét tekintve, meg aztán hog... (2017.06.11. 10:23) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • Klári Bodó: F=Frigyes! (2017.06.11. 09:38) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • Utolsó 20

2017.05.31. 09:58 emmausz

Csak egy szúnyogcsípés 

Az élet változatos. Olykor kiszámíthatatlan, olykor meglepő. Meglepett, pl. hogy a tévé többször megmutatta, hogy a Mosoni-Duna mentén mekkora a szúnyoginvázió, és hogy gyérítésükre nincs a helyi önkormányzatoknak elég anyagi ereje. Másik hírben azt hallom, hogy a hivatalosságok június 1-től irtani kezdik a szúnyogokat többek között ott is. A harmadik meglepetés a valóság. Tegnap 30-án megjelent egy kétfedelű gép a Római felett, (Óbuda) és szórta az égi áldást. Nekünk áldás, a szúnyogoknak kevésbé.
Amit nem értettem: Minek napokat várni az irtással, amikor mutatja a kamera, hogy a nyilatkozót és mindenkit felfalnak a vérszívók. Megszűnt a kajakozás a mosoni térségben, megszűnt a kerti munka, mert az emberek nem kívánkoznak ki a lakásuk oltalmából.
A szúnyog pokolfajzat tud lenni. Ez ügyben két furcsa élményem van. Ez egyik a határ túloldalán lévő Bényhez kötődik. Egy alkalommal ott éjjeleztünk. Apró szúnyogok csipkedtek, de kétszer olyan erősen kínoztak, mint a szokott gyötrő szúnyogok.
A másik kb. 40 éve történt. Állunk a gyümölcsszedést követően immár sötét este a velence-fürdői vasútmegállóban. Várjuk a vonatot. Késik. Mi majd megőrülünk a ránk törő szúnyoginvázió miatt, a vonat meg egyre késik. Minden újabb pillanat valóságos gyötrelmet hozott. Lesöpörtem magamról száz bestiát, de azon nyomban újabb száz támadott meg. És ez tízpercekig így történt. Végül befutott a szerelvény. Nem állítom, hogy steril környezetbe kerültünk a lehúzott ablakú vagonokban, mindenesetre győztük immár csapkodni a minket támadókat, no meg hűsített is az esti menetszél.
Hogy mekkora szenvedést okoznak ezek a vérszívók... Olvastam valahol, hogy a GULAG-intézmények némelyikében a vétkesnek minősített rabokat moszkitóinvázió idején félmeztelenül kikötöttek egy póznához. Talán bele is haltak a folyamatos sebződésbe.     
Csak egy szúnyogcsípés az egész, szokták mondani a gyerekeknek a védőoltás beadása előtt. Hát vannak eléggé komisz szúnyogcsípések és nem is korlátozódnak egyre.
Ízelítő az ApCsel 14. f.-ből:
Pál Ikóniumban
Ikóniumban ... zsidók is, görögök is tömegesen fogadták el a hitet. Az Úr... megengedte, hogy kezük által csodák és jelek történjenek. A város lakossága megoszlott: a zsidók vezetőik arra készültek, hogy megkövezzék őket. De... elmenekültek Likaóniába: Lisztrába, Derbébe és hirdették az evangéliumot.

Pál Lisztrában
Lisztrában élt egy születése óta béna ember, ... Pál látta, hogy erős a hite... azért felszólította: „Állj rá egyenesen a lábadra!” Az talpra ugrott, és tudott járni... a tömeg: „Az istenek leszálltak hozzánk emberi alakban!” Barnabást elnevezték Zeusznak, Pált meg Hermésznek. A pap bikaáldozatra készül. Barnabás és Pál: m is emberek vagyunk, és azt hirdetjük, hogy a bálványoktól forduljatok az élő Istenhez, aki az eget, a földet és a tengert alkotta s mindent, ami csak van benne. ... utánuk jött néhány zsidó. Ezek úgy fellázították a tömeget, hogy megkövezték Pált... azt hitték, hogy meghalt, de amikor a tanítványok köréje gyűltek, eszméletre tért, és visszament a városba.

Pál visszatér Antióchiába
Másnap Derbében hirdették az evangéliumot, sok tanítványt szereztek, majd visszafordultak Lisztrába, Ikóniumba és Antióchiába. Erőt öntöttek a tanítványok lelkébe, bátorították őket, hogy tartsanak ki a hitben, mert „sok szorongatás közepette kell bejutnunk az Isten országába.” Az egyházak élére (kézrátétellel) elöljárókat rendeltek, ... és az Úr oltalmába ajánlották őket, akiben hittek. Áthaladva Pizídián Pamfíliába jutottak, majd Pergében hirdették az Isten szavát, lementek Attáliába. Innét Antióchiába hajóztak, ahonnan útra keltek, ...összehívták az egyházat, elbeszélték, mi mindent tett az Isten általuk, s hogy a pogányok előtt is kitárta a hit kapuját. Közöm. Az apostolok lován, s ha kellett hajóval közlekedtek a hittérítők. Mekkora megérintettség kellett ahhoz, hogy a megkövezést is vállalva szakadatlan lelkesedéssel hirdették az Isten országát. Azt gondolom, hogy ez is kegyelmi kérdés. Aki keresztényeket öletett (Saul), most túlél egy megkövezést (Paul). De nem érdekli, sőt kitüntetésnek éli meg, hogy méltó volt Krisztusért szenvedni. Tegnap a Pax-tévében szó esett arról, hogy hogyan van jelen a Szentlélek ma a közösségekben. Ma is történnek látványos dolgok, sokszor meg csendben esnek a történések, de esnek.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1412554233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Klári Bodó 2017.05.31. 11:13:36

Tegnap késő délután már hat fecske körözött a fák fölött. A lemenő nap fényében szúnyogokra vadásztak.

emmausz 2017.05.31. 13:23:33

valami nem stimmel a fecskékkel. Alig látok ilyen madarat. Irtják a szarkák? Megcsappant az élőhelyek száma?

emmausz 2017.05.31. 16:50:13

Persze. Logikus. :(