Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.02. 22:03 emmausz

Citátumok

Néhány csepp Chesterton:
A modern világ tele van a régi jó keresztény erényekkel, melyek megháborodtak, éspedig azért, mert elszigetelték őket egymástól. Mindegyik a maga kósza útjára kelt.” Teszem hozzá, hogy ma tényleg divat a vallásmix, úgy hívják, hogy ezoterika. „Ebbül is egy kicsit, abbul is egy kicsit” mondaná Schneider úr a Hyppolitból.
Pl. az alázat sincs a helyén. „az embernek pontosan azt a részét állítják előtérbe, melyet nem volna szabad előtérbe állítani – vagyis önmagát, s abban kételkedik, amiben nem volna szabad kételkednie, vagyis az Isteni Értelemben.
Egy logikus levezetése: „Ha minden szék teljesen különbözne egymástól, nem mondhatnánk azt, hogy ’minden szék’.”
Nietzschéről: „N. azzal a képtelen gondolattal állt elő, hogy amit valaha az emberek, mint jót kerestek, azt mi most rossznak nevezzük. ” Lejjebb: „Olyan ez, mintha arról vitatkoznánk, hogy Milton-e a puritánabb lelkű, vagy a malac kövérebb.” Nekem a megkevert közhely jut eszembe: Mindenütt jó, de legfehérebb a konyhakredenc.

És még: „A pragmatista azt mondja az embernek, hogy arról gondolkozzon, amiről gondolkoznia kell, és ne törődjön az Abszolútummal. Igen ám, de az Abszolútum pontosan egyike azoknak a dolgoknak, amelyekről gondolkodnunk kell.”
Nietzsche halála okán: „Aki nem engedi, hogy meglágyuljon a szíve, annak meglágyul az agya.” Ebből a chestertoni mondatból született a vicc? A bukásra ítélt így könyörög: Tanár úr, lágyuljon meg a szíve! Tanár: Nem a szívemmel osztályozok, hanem az agyammal. Diák: Akkor lágyuljon meg az agya!
***
Ma itthon ventilátorok és huzat,
holnap talán légkondis vonat.
Ízelítő az ApCsel 17. f.-ből:
Pál Tesszalonikában
Útjuk: Amfipolisz, Apollónia, Tesszalonika. Pál beszélt nekik az Írásokról...Néhányan hittek közülük, ezek Pálhoz meg Sziláshoz csatlakoztak egy sereg göröggel és jó pár előkelő asszonnyal együtt. Á a zsidók irigységükben összeszedték a börtöntöltelék népséget, és csődületet támasztva felizgatták a várost: a világfelforgatók itt is megjelentek, s azt hangoztatták, hogy más a király, Jézus.

Pál Bereában
Bereában a zsidók ... naponta forgatták az Írásokat, hogy csakugyan úgy van-e. Sokan megtértek közülük, és az előkelő görög asszonyok és férfiak közül is igen sokan. A tesszalonikai zsidók megtudták, itt is felizgatták a tömeget, és nyugtalanságot szítottak. Szilás és Timóteus ott maradtak. Pál Athénbe ment.

Pál Athénban
Pálnak megrendült a lelke a bálványokkal tele város láttán. ...a téren ... Jézust és a feltámadást hirdette. Erre az Areopáguszra vitték: mi az az új tanítás, amit hirdetsz? ... Az athéniak azzal töltötték az  időt, hogy újdonságot mondjanak vagy halljanak.

Pál beszéde az Areopáguszon
Pál az Areopágusz közepére állt és elkezdett beszélni: Athéni férfiak! Látom, hogy ... vallásosak vagytok... Nos, én azt az Istent hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül tiszteltek... ő az ég és föld Ura. Nem kívánja emberi kéz gondoskodását, mintha szüksége volna valamire, hisz ő ad mindennek életet, levegőt és mindent... nincs messze egyikünktől sem. Mert benne élünk, mozgunk és vagyunk, ahogy költőitek is mondják: „Mi is az ő nemzetségéből valók vagyunk.” ...meg kell térnie mindenkinek... egy nap igazságos ítéletet ül a világ fölött egy arra rendelt férfi, aki feltámadt a halálból... Azt mondták: „Majd még meghallgatunk máskor is erről.” ... csatlakoztak hozzá, Areopagita Dénes és egy Damarisz nevű asszony, és még mások is. Közöm. A zsidók egy része felháborodott Pál tanításán, más részük forgatta az ószövetségi bizonyítékokat és megtért.  Érdekes, hogy a felbujtás nem mai polgári kezdeményezés. Kétezer éve is éltek vele a békétlenkedők. Areopáguszon Pál ékesszóló beszédet mondott, csekély eredménnyel. Bár a néhány megtérő és a név szerinti kettő vajon tényleg csekély eredmény? Ez itt a kérdés. A pünkösdi több ezerhez képest, a mai missziók munkája nyomán megtérőkhöz képest... 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr612560493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása