Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.02. 06:02 emmausz

Rahner, Merton, Chesterton

Volt rá eset, hogy megcsíptem magamat, vajon nem álmodom-e? Chesterton írja: „Képzeljünk el egy embert, aki abban a hitben él, hogy mindig álmodik. ..semmiféle pozitív bizonyítékkal nem tudnánk meggyőzni őt arról, hogy nem álmodik, éspedig egyszerűen azért, mert nincs az a bizonyíték, melyről ne gondolhatná, hogy azt is álmában kapta. Ám, ha emberünk felgyújtaná Londont, s aztán közölné velünk, hogy gazdasszonya perceken belül meghívja vacsorára, bizony nyakon csípnénk.... Az ilyen ember egész élete hamis.”   
Sokan írtak már arról, hogy vagy valami így lesz, vagy sehogy se lesz. K. Rahner pl.: „A XXI. sz. embere vagy misztikus lesz, vagy nem lesz.” Hasonlót fogalmaz Chesterton is: „Amíg van benned miszticizmus, egészséges vagy; ha a misztériumot kipusztítod, utat nyitsz a morbiditásnak. ... Ha elénk kerül két igazság, mely látszólag ellentmond, elfogadjuk mind a kettőt, a köztük levő ellentmondással együtt. Szellemi látásunk sztereoszkópikus. Két különböző képet látunk, ezért látunk jobban. Csodáljuk az ifjúságot, mert az, és az öregkort, mert nem az.” Nemrégen idéztem Th. Mertont, aki a hit ezer és egy paradoxonját említi. Lám, nincs egyedül.
Ízelítő az ApCsel 16. f.-ből:
A kis-ázsiai út
Pál eljutott Derbébe és Lisztrába is. Itt találkozott Timóteussal .. magával akarta vinni, ezért a környékbeli zsidókra való tekintettel körülmetéltette...  sorra járták a városokat ...a hívők száma napról napra nőtt. A Szentlélek megtiltotta, hogy Ázsiában hirdessék az Isten szavát, ezért Frígia és Galácia, ... Mízia, Troász következett. Pál látomása: Egy macedón férfi kérte: „Gyere át Macedóniába, és segíts rajtunk!” ...biztosak voltunk benne, hogy az Isten rendelt oda, hirdetni az evangéliumot.

Pál Filippibe érkezik
Troász, Szamotrákia, majd Neápolisz, következett, onnan pedig Macedóniába Filippibe mentünk. Szombaton kimentünk a folyóhoz, az imádkozóhelyre... Lídia bíborárus asszony szívét megnyitotta az Úr, háza népével együtt megkeresztelkedett, aztán kért minket: „Ha nézetetek szerint az Úr híve vagyok, térjetek be házamba, és maradjatok nálam.” És erővel rá is vett erre minket..vendégül látva házában.

Pál és Szilás bebörtönzése
Pál után szaladt egy jósnő... Pál rászólt a lélekre: „Parancsolom neked Jézus Krisztus nevében, menj ki belőle!” A jósnő gazdái ...Pált és Szilást a fórumra hurcolták, vádolták: „Ezek a zsidó emberek zavart keltenek városunkban...  A bírák megvesszőztették, majd börtönbe vetették őket, lábukat kalodába szorították.

Pál és Szilás kiszabadulása
Pál és Szilás éjfélkor imádkoztak és zsoltárt énekelve dicsőítették az Istent, a foglyok meg hallgatták őket. földrengés támadt, az ajtók kinyíltak, mindenkiről lehullott a bilincs... a börtönőr ...meg akarta magát ölni, mert azt hitte, hogy a foglyok megszöktek. Pál: Ne tégy kárt magadban, hisz mind itt vagyunk! Az őr kivezette őket: Uraim, mit kell tennem, hogy üdvözüljek? Higgy Jézus Krisztusban, és üdvözülsz te is, a tieid is! – válaszolták... ő kimosta sebeiket, s rögtön megkeresztelkedett, hozzátartozóival együtt... börtönőr: Üzenték a bírák, hogy engedjelek benneteket szabadon. Pál: Ítélet nélkül megvesszőztettetek jóllehet római polgárok vagyunk ... Jöjjenek és kísérjenek ki maguk... a bírák megijedtek, kikísérték őket, kérve, hogy hagyják el a várost. A börtönből kiszabadulva Lídiához tértek be, viszontlátva megvigasztalták a testvéreket, és útra keltek. Közöm. – A Lélek közvetlen vezetését élvezik, parancsait teljesítik. Olyan ez mint a csodálatos halfogás. Engedelmeskednek, ezért hálójuk megtelik hallal. Itt is. hirdetik és nem elvárható hatásfokkal. – Pál önérzetes római polgár. Nem áll rá az elsunyításra. Adják meg a hivatalból kijáró tisztességet. Győzött.
   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4412558631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása