Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.09. 21:13 emmausz

Cini, Örkény és Lénárd Sándor

Ha már egyszer elfogyott a tepertő, ki kellett mennem az alkalmi piacra.
Ha már egyszer ki kellett mennem a piacra, magammal vittem a szelektívbe az üvegeket.
Ha már egyszer úgy is ott voltam, vittem egy cserekönyvet a könyvmegállóba.
Ha már egyszer vittem cserekönyvet, hoztam is.
Ha már egyszer hoztam, bele is olvastam Karinthy Ferenc kötetébe.
Ha már egyszer az Italia mia fejezetet olvastam, különféle érdekességeket találtam benne.
Ha már egyszer megtaláltam benne az érdekességeket, kettőt megosztok veletek.
1. Lénárd Sándor, mint ismeretes, lefordította brazíliai magányában a Micimackót latinra. Mint KF megjegyzi, meggazdagodott a szerző, mert az USA-ban, Svédországban, Dániában és még számos helyen többszázezer példányban kelt el, kvázi tankönyvként. A kötet bevezető versikéje magyarul:
/ Hétfőn mikor a hőség rekkenő, / eszembe ötlik egy bökkenő: / hogy kicsoda a micsoda, / s hogy mikor és hova az akkor és oda./ Ugyanez latinul:
/ Dies ille, dies Lunae / Semper venit opportune / Rogo vos et quaero id / Quid est quod et quod est quid? /  
2. Örkény Pista levelét idézi (én is most): Kedves Cini és Ági! ...Miért nem írtok, ti mocskok? Tudom, langyos olajjal kenegetitek Déry Tibor hasát, mert neki Kossuth-díja van, de jövőre én kapok kisbaumgartnert, s akkor mi lesz? Olaszországban, Mentonban lakunk... ma paprikás krumpli volt az ebéd kolbásszal, utána kiültem a kertbe, éds írni próbáltam, de semmi nem jutott eszembe. Következő fák láthatók itt: pálma-, narancs-, citrom- és mandarinfák, dugig gyümölccsel, kenyérfák, vizeszsemlyefák, maceszcserjék, lülefbokrok. A falra fölfut az örökzöld hózentrógerinda lila virággal. Gyümölcse nem ehető. Naspolyavirág, zöld bükkönybogyó, balatonboglárka, lila almádi, piros badacsony és a gyönyörű sárga irigátorocska... Pár lépésre az öböl zúg, halkan csivitol a dagály, jobbra hajótörés, balfenéken flottagyakorlat, közel a nudistatelep, vészkijárattal... Eddig nem írtam semmit, mert tehetségtelen vagyok. Cini hogy van ezzel? S milyen az, amikor az ember betűket ró papirosra? Csak úgy magától jön? Vagy megelőzi valami csikarásszerű érzés? ...
Sokszor csókol Pista és Angéla      
Ízelítő az ApCsel 23. f.-ből:
Pál: Testvérek, férfiak! Mind a mai napig teljesen tiszta lelkiismerettel éltem az Isten színe előtt. A főpap: Üssék szájon. Pál: Megver még az Isten, te fehérre meszelt fal! Pál tudta, hogy egyik részük szadduceus, a másik részük farizeus, ezért így kiáltott fel: Farizeus vagyok, farizeusnak a fia. A halottak feltámadásába vetett hitem miatt állok a főtanács előtt... A főtanács két pártra szakadt... A vita úgy elfajult, hogy az ezredes már félt, hogy széttépik Pált. Ezért parancsot adott, hogy vezessék föl a várba... éjszaka megjelent neki az Úr: ahogy tanúságot tettél rólam Jeruzsálemben, úgy kell tanúságot tenned Rómában is.”

Összeesküvés Pál ellen
a zsidók átok terhe alatt megfogadták, hogy sem nem esznek, sem nem isznak, míg meg nem ölik Pált... Pál nővérének a fia az ezredeshez: ...több mint negyven férfi ...meg akarja ölni Pált.

Pált Cezáreába viszik
...Éjjel három órától kétszáz gyalogos, hetven lovas és kétszáz lándzsás őrizetével Cezáreába indult Pál...  hátas állaton, hogy épségben jusson el Félix helytartóhoz. Levele: „Klaudiusz Liziász üdvözletet küld Félixnek, ... zsidók meg akarták ölni Pált, erre karhatalommal közbeléptem, mert római polgár... nincs semmi bűne,... mivel merénylet készült ellene elküldtem hozzád... a helytartó elolvasta a levelet s kijelentette: „Ha majd vádlóid is megjelennek, kihallgatlak.” Heródes palotájában őrizték. Közöm. Pál visszaszereti az őt szerető Istent. Kész mindent vállalni Krisztus ügyéért, és az emberek üdvösségre vezetéséért. Éles elméjű, aki a helyzetekből kihozza az optimálisat. Ha kell, bátran riposztozik, ha kell, római polgári jogaira hivatkozik, ha kell, a legjobb taktikát választja. Van mit tanulnunk tőle.  

komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6012582349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.06.11. 09:38:07

Csodálatos, amikor egy írónak semmi sem jut eszébe, csak úgy körülnéz.

(KF: Verset írok, de most abbahagyom, mert eszembe jutott valami.)

emmausz 2017.06.11. 10:23:40

Na igen! Olykor az ember csak néz maga elé... Ezt is KF írta az Ugyanaz nőben c. krokiban, mint a Kínai verset.
Nekem az tetszik, hogy Örkénynek kétségei voltak íráskészségét tekintve, meg aztán hogy kivágta a rezet, amikor nem jött az ihlet.

Klári Bodó 2017.06.11. 14:37:53

Mick, Örkénynek nem voltak kétségei a tehetségét illetően. Minthogy többször volt szilencium alatt, sőt, termelési riportregények írására kényszerült, ez a kis fönti megjegyzése oldalvágás Cini felé, aki viszont "jól feküdt" anno a könyvkiadói berkekben. (Hosszú... ma már nem érdekes.)

emmausz 2017.06.11. 16:44:03

Egyértelmű, hogy cikizi K.F-t. Örkény nemcsak tehetséges volt, hanem a humora is vetélkedik barátjáéval. Azért is idéztem.
Cini párttitkár is volt, ha jól emlékszem.
süti beállítások módosítása