Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Egyetértünk. A PC nagyon instabil rendszer. Olyan is van, hogy a régi fájlokat az új hardver nem t... (2017.09.20. 19:35) Levél – levelek – episztolák
 • emmausz: Együttérzésedet köszönöm. Alighanem ráveszem magamat az újabb cirkálásra. Nincs más alternatíva. (2017.09.13. 10:44) Menjek, vagy maradjak?
 • emmausz: Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az isten... (2017.08.21. 16:36) Filológusoknak való
 • emmausz: Mindkét kommented megjelent a blgomon. (2017.08.09. 10:57) Azt írja a levelében...
 • emmausz: Tavaly voltak a Pálvölgyiben, azért megkérdezem őket. És köszönöm. (2017.08.03. 11:24) Hajnali órán

Utolsó kommentek

 • emmausz: Egyetértünk. A PC nagyon instabil rendszer. Olyan is van, hogy a régi fájlokat az új hardver nem tudja értelmezni. Máris léptem a mentés ügyében. Mégis meglepett, hogy ennyire fáj az általam létreh... (2017.09.20. 19:35) Levél – levelek – episztolák
 • exbikfic: Hát igen, minimum kettő és kétféle külső tárolóra mentés ad némi biztonságot. A kettő és kétfélét úgy értem, hogy nem elég mondjuk két pendrive-ra menteni, hanem két különböző fajtájúra kell: pl. dv... (2017.09.20. 15:20) Levél – levelek – episztolák
 • emmausz: Együttérzésedet köszönöm. Alighanem ráveszem magamat az újabb cirkálásra. Nincs más alternatíva. (2017.09.13. 10:44) Menjek, vagy maradjak?
 • exbikfic: Kamerával, kutyával, vagy anélkül, de menni kell, el kell hagyni a szobát - mondom én, aki már egy ideje nap mint nap a legnagyobb erőfeszítéssel veszem rá magam, hogy elinduljak bárhová (végül aztá... (2017.09.13. 10:25) Menjek, vagy maradjak?
 • emmausz: Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az istennyila is jobban siklik, ha olajozott. Megalapozott véleményedet köszönöm. (2017.08.21. 16:36) Filológusoknak való
 • Utolsó 20

2017.06.09. 10:34 emmausz

Dave Brubecket hallgatom

Valaki ma a posztját azzal fejezi be, hogy most szalad, mert ezerfelé kell kapkodnia. Milyen zene megy egy ilyen nap elejére. Bennem egy gondolat motoszkált: Ha van izgága, de mégis harmonikus zene, azok egyike kétségtelenül a Dave Brubeck Quintet előadásában megszólaló jazz-szám: a Blue Rondo à la Turk című. Rákeresek a youtube-on, és hallgatom. Most is az szól. Én vagyok a 416 071. hallgatója.
A kommentjei érdekesek. Ki tudja, hány nyelven próbálnak a szám lüktetésére valami blablát írni.
Mutatok egyet. Alighanem spanyol és kb. ezt jelenti: okos szamár
taco taco taco burrito
taco taco taco burrito
taco taco taco burrito
burrito burrito burrito

Én is megpróbálok egyet sebtében:
csoda csoda csoda micsoda
csoda csoda csoda micsoda
csoda csoda csoda micsoda
micsoda micsoda micsoda?...
 

Mint a többiek, én is ezt a különleges ritmusképletet hozom össze:
izgága lüktetés ez:
páros páros páros páratlan
páros páros páros páratlan
páros páros páros páratlan

páratlan páratlan páratlan  etc.
Ez talán jobb is, bár a mássalhangzó-torlódás nem kedvez neki, viszont a szerkezetet remekül mutatja.  

Közben – szokásom szerint – megnézem, hogy mi történt D. Brubeckkel. A Wikipédia mutatja, hogy 1920-ban született, és 92 éves korában, 2012-ben hunyt el. Amennyire emlékszem, egy ízben combója játszott a pápának is. Remek klasszikus zenész, majd jazz-zongorista volt, a cooljazz egyik kiválósága. Szerettem, szeretem szellemes kompozícióit, mosolygós jelenségét.
R.I.P.   
Ízelítő az ApCsel 22. f.-ből:
Pál beszéde a jeruzsálemi zsidókhoz
Pál beszámol a damaszkuszi úton történtekről (láttuk az Ap Csel 9. f.-ben), és arról, hogy az Istentől kapta küldetését: „én messzire, a pogányok közé küldelek.”

Pál római polgárjogára hivatkozik
de a zsidók elkezdtek kiabálni: „Vesszen a föld színéről az ilyen! Nem szabad, hogy éljen!” Az ezredes ezért a várba vitette, és megparancsolta, hogy ostorozzák meg... Pál: Szabad nektek római polgárt ítélet nélkül megostorozni? ... ezredes: csakugyan római polgár vagy?  „Igen” – felelte. Akik vallatni akarták, nyomban félreálltak. Az ezredes megijedt, hogy római polgár létére megkötöztette.

Pál a főtanács előtt
Másnap pontosabban is meg szerette volna tudni, hogy mivel vádolják a zsidók, ezért levétette a bilincseit, összehívta a főpapokat és az egész főtanácsot, elővezettette Pált, és eléjük állította. Közöm. Pál saját népének beszámol „pálfordulásáról”. . – Itt Pál maga bevallja, hogy István diakónus halálakor jelen volt, ő vigyázott a gyilkosok ruháira. – A pogányok említése sok volt hallgatóságának. A várparancsnok meg akarja korbácsoltatni, de eláll annak a szóbeli közlésnek a hatására, miszerint Pál római polgár. Ilyenként jogai bőven meghaladták a zsidók jogait. Másnap a jelenet folytatódik. Pál új beszédbe kezd.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6812581023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.