Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

Utolsó kommentek

  • Klári Bodó: De örülök, hogy rátaláltál! Fantasztikus élmény volt a pravoszláv istentisztelet, talán éppen a tiszta, átszellemült kórus révén. (Szluzsba=szolgálat az ottani mise neve.) (2017.06.13. 21:37) Egy ortodox himnusz
  • emmausz: Egyértelmű, hogy cikizi K.F-t. Örkény nemcsak tehetséges volt, hanem a humora is vetélkedik barátjáéval. Azért is idéztem. Cini párttitkár is volt, ha jól emlékszem. (2017.06.11. 16:44) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • Klári Bodó: Mick, Örkénynek nem voltak kétségei a tehetségét illetően. Minthogy többször volt szilencium alatt, sőt, termelési riportregények írására kényszerült, ez a kis fönti megjegyzése oldalvágás Cini felé... (2017.06.11. 14:37) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • emmausz: Na igen! Olykor az ember csak néz maga elé... Ezt is KF írta az Ugyanaz nőben c. krokiban, mint a Kínai verset. Nekem az tetszik, hogy Örkénynek kétségei voltak íráskészségét tekintve, meg aztán hog... (2017.06.11. 10:23) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • Klári Bodó: F=Frigyes! (2017.06.11. 09:38) Cini, Örkény és Lénárd Sándor
  • Utolsó 20

2017.06.09. 10:34 emmausz

Dave Brubecket hallgatom

Valaki ma a posztját azzal fejezi be, hogy most szalad, mert ezerfelé kell kapkodnia. Milyen zene megy egy ilyen nap elejére. Bennem egy gondolat motoszkált: Ha van izgága, de mégis harmonikus zene, azok egyike kétségtelenül a Dave Brubeck Quintet előadásában megszólaló jazz-szám: a Blue Rondo à la Turk című. Rákeresek a youtube-on, és hallgatom. Most is az szól. Én vagyok a 416 071. hallgatója.
A kommentjei érdekesek. Ki tudja, hány nyelven próbálnak a szám lüktetésére valami blablát írni.
Mutatok egyet. Alighanem spanyol és kb. ezt jelenti: okos szamár
taco taco taco burrito
taco taco taco burrito
taco taco taco burrito
burrito burrito burrito

Én is megpróbálok egyet sebtében:
csoda csoda csoda micsoda
csoda csoda csoda micsoda
csoda csoda csoda micsoda
micsoda micsoda micsoda?...
 

Mint a többiek, én is ezt a különleges ritmusképletet hozom össze:
izgága lüktetés ez:
páros páros páros páratlan
páros páros páros páratlan
páros páros páros páratlan

páratlan páratlan páratlan  etc.
Ez talán jobb is, bár a mássalhangzó-torlódás nem kedvez neki, viszont a szerkezetet remekül mutatja.  

Közben – szokásom szerint – megnézem, hogy mi történt D. Brubeckkel. A Wikipédia mutatja, hogy 1920-ban született, és 92 éves korában, 2012-ben hunyt el. Amennyire emlékszem, egy ízben combója játszott a pápának is. Remek klasszikus zenész, majd jazz-zongorista volt, a cooljazz egyik kiválósága. Szerettem, szeretem szellemes kompozícióit, mosolygós jelenségét.
R.I.P.   
Ízelítő az ApCsel 22. f.-ből:
Pál beszéde a jeruzsálemi zsidókhoz
Pál beszámol a damaszkuszi úton történtekről (láttuk az Ap Csel 9. f.-ben), és arról, hogy az Istentől kapta küldetését: „én messzire, a pogányok közé küldelek.”

Pál római polgárjogára hivatkozik
de a zsidók elkezdtek kiabálni: „Vesszen a föld színéről az ilyen! Nem szabad, hogy éljen!” Az ezredes ezért a várba vitette, és megparancsolta, hogy ostorozzák meg... Pál: Szabad nektek római polgárt ítélet nélkül megostorozni? ... ezredes: csakugyan római polgár vagy?  „Igen” – felelte. Akik vallatni akarták, nyomban félreálltak. Az ezredes megijedt, hogy római polgár létére megkötöztette.

Pál a főtanács előtt
Másnap pontosabban is meg szerette volna tudni, hogy mivel vádolják a zsidók, ezért levétette a bilincseit, összehívta a főpapokat és az egész főtanácsot, elővezettette Pált, és eléjük állította. Közöm. Pál saját népének beszámol „pálfordulásáról”. . – Itt Pál maga bevallja, hogy István diakónus halálakor jelen volt, ő vigyázott a gyilkosok ruháira. – A pogányok említése sok volt hallgatóságának. A várparancsnok meg akarja korbácsoltatni, de eláll annak a szóbeli közlésnek a hatására, miszerint Pál római polgár. Ilyenként jogai bőven meghaladták a zsidók jogait. Másnap a jelenet folytatódik. Pál új beszédbe kezd.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112581023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.