Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.13. 10:34 emmausz

Egy ortodox himnusz

Tegnap a Mária-rádióban hallottam egy kifejezetten nagy méltósággal elővezetett négyszólamú ortodox dallamot. Reméltem, hogy valahol ráakadok a nóta szövegére, és reményem alapos volt: a google-on megtaláltam.
Amit a képzőművészetben az ikonfestészet képvisel, nagyjából ugyanazt a végtelenre nyitottságot találjuk meg az ortodox énekekben, imákban. Hódolatot az élő Isten előtt, tiszta hangzásokkal visszaadni valamit a tökéletesből. Rájöttem hallgatás közben, hogy az ortodox kórus két pillére egyaránt hangsúlyos. A tiszta akkordokat megszólaltató dallamvezetés, és a tökéletesen egyszerre artikulált szöveg. Csak akkor erősítik egymást, ha a harmonikus hangzás megtámogatja az ima szövegét, a szöveg pedig az egyszerre való kiejtés miatt teljesen érthető és ilyenként válaszol a hangzás méltóságteljességére.
Ez nagyjából megvalósult a tegnap hallgatott zeneszám folyamán. Ezért is akartam a nyomára bukkanni ennek a szépséges Istenhez-fordulásnak. Lám sikerült, mutatom. A dallamot nem, de kis fantáziával hozzágondolhatjátok annak a szépségét is.          

Refrén: Örömteli fény, örök Atya szép ragyogása,
szent és áldott Krisztus!

  1. Méltó, hogy minden időben dicsérjen
    a szentek kórusa.
    Isten Fia, ki életet adsz, és a világ téged dicsér:
    Refr.
  2. Énekelünk neked, Mária Fia,
    Egyházunk szeplőtlen jegyese,
    Te, aki testet öltöttél, Te a fények forrása.
    Refr.
  3. Szállj le ránk, Szentlélek,
    aki által szólítjuk az Atyát,
    hogy legyen imáink tüze, megváltásunk ereje.
    Refr.
  4. Énekeljük feltámadásodat,
    Te, aki feltámadtál a sír homályából,
    ragyogó hajnalcsillagunk, új világnak szent jele.
    Refr.

Dicsőség az Atyának és a Fiúnak,
és a Szentléleknek,
Miképpen kezdetben most és mindörökké. Ámen..
Ízelítő az ApCsel 26. f.-ből:
Pál beszéde Agrippa király előtt
...
Életem Jeruzsálemben folyt, ...vallásunk  szerint éltem mint farizeus. És most bíróság előtt állok, mert reméltem az ígéretben, amelyet az Isten atyáinknak tett... Eleinte a hívők közül sokakat börtönbe juttattam... Damaszkuszban megtértem Jézushoz. Jézus: A pogányokhoz küldelek, hogy nyisd meg a szemüket, s visszatérjenek a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez, hogy a bennem való hit révén elnyerjék bűneik bocsánatát, és részt kapjanak a megszenteltek között. Agrippa király, ...nem lehettem engedetlen a mennyei látomás iránt, hirdettem Damaszkuszban, Jeruzsálemben, Júdeában, a pogányoknak, hogy tartsanak bűnbánatot és forduljanak az Istenhez igaz bűnbánatból fakadó tettek útján. Ezért fogtak el a zsidók a templomban, és ezért voltak rajta, hogy megöljenek. De az Isten megoltalmazott mind a mai napig, s tanúságot teszek kicsik és nagyok előtt egyaránt. ...Agrippa: kis híja, hogy rá nem veszel: legyek keresztény. Pál: Kérem az Istentől, akár kicsi, akár nagy áron, hogy nemcsak te, hanem egész mai hallgatóságom olyan legyen, mint én vagyok... Agrippa király Fesztusznak: Ezt az embert el lehetne bocsátani, ha nem föllebbezett volna a császárhoz. Közöm. Még egyszer halljuk Páltól saját megtérését, küldetését. Hirdeti zsidóknak, pogányoknak, szegényeknek és a királynak, hogy Jézus a fölkent, a Krisztus, akivel eljött a próféták jövendölte Messiás. Szép tanúságtétel ez. Világos, érthető, elgondolkoztató. Különösen is hiteles Pál szájából, aki korábban teljes testbedobással dolgozott a keresztények kiirtásán.
 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2412589511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2017.06.13. 21:37:36

De örülök, hogy rátaláltál! Fantasztikus élmény volt a pravoszláv istentisztelet, talán éppen a tiszta, átszellemült kórus révén. (Szluzsba=szolgálat az ottani mise neve.)
süti beállítások módosítása