Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

 • emmausz: Egyetértünk. A PC nagyon instabil rendszer. Olyan is van, hogy a régi fájlokat az új hardver nem t... (2017.09.20. 19:35) Levél – levelek – episztolák
 • emmausz: Együttérzésedet köszönöm. Alighanem ráveszem magamat az újabb cirkálásra. Nincs más alternatíva. (2017.09.13. 10:44) Menjek, vagy maradjak?
 • emmausz: Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az isten... (2017.08.21. 16:36) Filológusoknak való
 • emmausz: Mindkét kommented megjelent a blgomon. (2017.08.09. 10:57) Azt írja a levelében...
 • emmausz: Tavaly voltak a Pálvölgyiben, azért megkérdezem őket. És köszönöm. (2017.08.03. 11:24) Hajnali órán

Utolsó kommentek

 • emmausz: Egyetértünk. A PC nagyon instabil rendszer. Olyan is van, hogy a régi fájlokat az új hardver nem tudja értelmezni. Máris léptem a mentés ügyében. Mégis meglepett, hogy ennyire fáj az általam létreh... (2017.09.20. 19:35) Levél – levelek – episztolák
 • exbikfic: Hát igen, minimum kettő és kétféle külső tárolóra mentés ad némi biztonságot. A kettő és kétfélét úgy értem, hogy nem elég mondjuk két pendrive-ra menteni, hanem két különböző fajtájúra kell: pl. dv... (2017.09.20. 15:20) Levél – levelek – episztolák
 • emmausz: Együttérzésedet köszönöm. Alighanem ráveszem magamat az újabb cirkálásra. Nincs más alternatíva. (2017.09.13. 10:44) Menjek, vagy maradjak?
 • exbikfic: Kamerával, kutyával, vagy anélkül, de menni kell, el kell hagyni a szobát - mondom én, aki már egy ideje nap mint nap a legnagyobb erőfeszítéssel veszem rá magam, hogy elinduljak bárhová (végül aztá... (2017.09.13. 10:25) Menjek, vagy maradjak?
 • emmausz: Ez könnyen előfordulhat. Ismeretségemben a le van az már zsírozva járta. Egy biztos, hogy az istennyila is jobban siklik, ha olajozott. Megalapozott véleményedet köszönöm. (2017.08.21. 16:36) Filológusoknak való
 • Utolsó 20

2017.06.13. 10:34 emmausz

Egy ortodox himnusz

Tegnap a Mária-rádióban hallottam egy kifejezetten nagy méltósággal elővezetett négyszólamú ortodox dallamot. Reméltem, hogy valahol ráakadok a nóta szövegére, és reményem alapos volt: a google-on megtaláltam.
Amit a képzőművészetben az ikonfestészet képvisel, nagyjából ugyanazt a végtelenre nyitottságot találjuk meg az ortodox énekekben, imákban. Hódolatot az élő Isten előtt, tiszta hangzásokkal visszaadni valamit a tökéletesből. Rájöttem hallgatás közben, hogy az ortodox kórus két pillére egyaránt hangsúlyos. A tiszta akkordokat megszólaltató dallamvezetés, és a tökéletesen egyszerre artikulált szöveg. Csak akkor erősítik egymást, ha a harmonikus hangzás megtámogatja az ima szövegét, a szöveg pedig az egyszerre való kiejtés miatt teljesen érthető és ilyenként válaszol a hangzás méltóságteljességére.
Ez nagyjából megvalósult a tegnap hallgatott zeneszám folyamán. Ezért is akartam a nyomára bukkanni ennek a szépséges Istenhez-fordulásnak. Lám sikerült, mutatom. A dallamot nem, de kis fantáziával hozzágondolhatjátok annak a szépségét is.          

Refrén: Örömteli fény, örök Atya szép ragyogása,
szent és áldott Krisztus!

 1. Méltó, hogy minden időben dicsérjen
  a szentek kórusa.
  Isten Fia, ki életet adsz, és a világ téged dicsér:
  Refr.
 2. Énekelünk neked, Mária Fia,
  Egyházunk szeplőtlen jegyese,
  Te, aki testet öltöttél, Te a fények forrása.
  Refr.
 3. Szállj le ránk, Szentlélek,
  aki által szólítjuk az Atyát,
  hogy legyen imáink tüze, megváltásunk ereje.
  Refr.
 4. Énekeljük feltámadásodat,
  Te, aki feltámadtál a sír homályából,
  ragyogó hajnalcsillagunk, új világnak szent jele.
  Refr.

Dicsőség az Atyának és a Fiúnak,
és a Szentléleknek,
Miképpen kezdetben most és mindörökké. Ámen..
Ízelítő az ApCsel 26. f.-ből:
Pál beszéde Agrippa király előtt
...
Életem Jeruzsálemben folyt, ...vallásunk  szerint éltem mint farizeus. És most bíróság előtt állok, mert reméltem az ígéretben, amelyet az Isten atyáinknak tett... Eleinte a hívők közül sokakat börtönbe juttattam... Damaszkuszban megtértem Jézushoz. Jézus: A pogányokhoz küldelek, hogy nyisd meg a szemüket, s visszatérjenek a sötétségből a világosságra, a sátán hatalmából az Istenhez, hogy a bennem való hit révén elnyerjék bűneik bocsánatát, és részt kapjanak a megszenteltek között. Agrippa király, ...nem lehettem engedetlen a mennyei látomás iránt, hirdettem Damaszkuszban, Jeruzsálemben, Júdeában, a pogányoknak, hogy tartsanak bűnbánatot és forduljanak az Istenhez igaz bűnbánatból fakadó tettek útján. Ezért fogtak el a zsidók a templomban, és ezért voltak rajta, hogy megöljenek. De az Isten megoltalmazott mind a mai napig, s tanúságot teszek kicsik és nagyok előtt egyaránt. ...Agrippa: kis híja, hogy rá nem veszel: legyek keresztény. Pál: Kérem az Istentől, akár kicsi, akár nagy áron, hogy nemcsak te, hanem egész mai hallgatóságom olyan legyen, mint én vagyok... Agrippa király Fesztusznak: Ezt az embert el lehetne bocsátani, ha nem föllebbezett volna a császárhoz. Közöm. Még egyszer halljuk Páltól saját megtérését, küldetését. Hirdeti zsidóknak, pogányoknak, szegényeknek és a királynak, hogy Jézus a fölkent, a Krisztus, akivel eljött a próféták jövendölte Messiás. Szép tanúságtétel ez. Világos, érthető, elgondolkoztató. Különösen is hiteles Pál szájából, aki korábban teljes testbedobással dolgozott a keresztények kiirtásán.
 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

http://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr8112589511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Klári Bodó 2017.06.13. 21:37:36

De örülök, hogy rátaláltál! Fantasztikus élmény volt a pravoszláv istentisztelet, talán éppen a tiszta, átszellemült kórus révén. (Szluzsba=szolgálat az ottani mise neve.)